Блог Костянтина Воропаєва

Різдво – нова ера в стосунках Бога і людини!

Іноді люди задаються питанням: який був сенс приходу Ісуса Христа на землю? Невже, щоб у нас з’явилося ще одне свято “Різдво”, відзначене червоним у календарі? Можливо, це ще один маркетинговий хід, щоб ми знову купували подарунки та вітали один одного “З Різдвом Христовим”? Одні кажуть, “Нам народився Спаситель!” Від чого або чому Він нас спас і навіщо це було взагалі робити? Інші кажуть, “Христос народився, давайте прославимо Його!” А за що, або чому нас закликають Його прославляти? Головне, в чому необхідно і дуже важливо розібратися, що саме приніс усім людям прихід Ісуса Христа на землю, і які власне зміни відбулися у відносинах між Богом і людиною.

Ні для кого не секрет і всі християнські традиції сходяться в одному, що людина була створена Богом, за образом Його і подобою, але після цього сталося гріхопадіння. Внаслідок того, що Адам і Єва послухавши змія, скуштували заборонений плід з дерева “Пізнання Добра і Зла”, про що ми знаходимо розповідь на початку першої книги “Буття” в Біблії, Бог виганяє їх із Раю. Історія оповідає, що Адам і Єва не могли більше перебувати в “Раю”, у саду, який Бог насадив в “Едемі” саме для них, де вони перебували постійно в присутності Творця. Отже, у відносинах між Богом і людиною з’явилася ворожнеча і перешкода, яку називають “гріхом”, щось відділяє нас від Творця і перешкоджає спілкуванню з Ним, і найголовніше обмежує всіх людей від Його присутності!

У стародавні часи було придумано безліч способів, щоб якимось чином привернути увагу Творця до життя людини, щоб отримати Його ласку перед його обличчям у вирішенні щоденних питань і потреб людей. Одним із способів було жертвоприношення, яке використовувалося, як принесення дарів Богу, з метою очищення гріхів і отримання благовоління, здоров’я, добробуту сім’ї, врожаю і захисту в житті людини. Старий Завіт представляє нам в Біблії цілу систему жертвоприношень і ритуалів, спрямованих на очищення людини з метою відпущення гріхів. Одним з важливих моментів, на який нам, жителям 21 століття, слід звернути увагу, це ритуал під назвою “козел відпущення”: жертва приносилася один раз на рік, за гріхи священника і народу, з кров’ю яких Первосвященник входив у “Святе Святих”, останнє відділення скинії, де був ковчег завіту і був присутній Сам Бог!

Крім жертв, які спалювалися на жертовнику і їх попіл розвіювався поза табором, був присутній ще один “козел”, на якого священник покладав гріхи всього народу і його відпускали в пустелю, щоб вийшовши за територію табору він був з’їдений диким звіром або убитий, символізуючи відпущення гріхів за допомогою своєї смерті, будучи прообразом Ісуса Христа, представленого в Новому Завіті, як “Агнець Божий, що бере на себе гріх усього світу!”, вмираючи за межами міста Єрусалима, на місці названому “Голгофа”.

Незважаючи на те, що після Адама і Єви були люди і донині народжується багато, людина більше не перебувала постійно в присутності Творця, як це було в Раю. Присутність Бога в ті часи характеризувалася тимчасовим відвідуванням або часом спілкуванням з людиною, і наступним зникненням або відсутністю Його голосу протягом певного часу, що залежало безпосередньо від Творця. Скинія або намет, про яку було раніше сказано, була серед ізраїльського народу, що вийшов з Єгипту, уособленням присутності Бога серед народу. Ісус Христос, був названий “Еммануїлом”, що означає “З нами Бог!” засвідчуючи, що Творець в особі Свого Сина, знову відвідав свій народ і надалі перебуває сьогодні серед нього і по всьому світу Духом Святим, з’єднавши все небесне і земне в Христі!

Після невеликої передісторії, необхідної для розуміння причин і мети приходу Ісуса Христа, давайте все ж заглибимося і розберемося, що фактично нам приніс Його прихід на землю. Через те, що гріх, скоєний Адамом і Євою, відділив наступні покоління людей від безпосереднього спілкування з Богом, Його присутності та зв’язку з Ним, потрібен був Той, хто відновить відносини людини і Творця. Закон і правила, постанови і обмеження не змогли принести миру ні внутрішніх змін серця людини, тому що людська гріховна природа, навіть взявши щось хороше, добре і правильне, все одно зіпсує. Отже, потрібен був Месія, Ісус Христос. На сьогоднішні люди не до кінця розуміють, що зробив Ісус Христос на хресті, як і раніше намагаються правилами, обмеженнями, заповідями, страхом і стражданнями заслужити, дістати щось від Бога, замолити свої гріхи, і звернути увагу Творця на їхнє життя і здобути благовоління, знайти порятунок від пекла і вічної погибелі. Мойсей піднявся на гору і отримав Закон від Бога, але Ісус Христос прийшов з небес, від самого Творця, Він і є те саме Слово самого Господа для нас сьогодні. Ісус Христос прийшов, щоб люди побачили і пізнали Творця, Він і послав Своє Слово на землю, щоб всі, хто побачать Його Сина, в Ньому побачили Самого Бога і зрозуміли, яке серце Отця!

Схожі статті

Ще одна особливість, на яку не можна не звернути увагу, полягає в тому, що ізраїльський народ був обраний Творцем, через який Він хотів явити Себе і Свою силу всьому світу. Інші народи представлені в Біблії, як язичники, не були частиною тих обіцянок, які Бог дав своєму народу, з яким у нього був укладений особливий договір (Заповіт). Але незважаючи на те, що Творець уклав заповіт (Старий) зі своїм народом, Біблія говорить, що Він пообіцяв укласти Новий Завіт, зі своїм народом, і більш того, з усім людством, зробивши з двох різних народів один, докази про це ми знаходимо у ап. Павла в посланні до Ефесян 2: 13-16: “ А нині в Ісусі Христі ви, які колись були далекими, кров’ю Христа стали близькими. Адже Він — наш мир, Який зробив з двох одне, зруйнував Своїм тілом серединну перегородку — ворожнечу, усунувши Закон заповідей в навчаннях, аби з двох збудувати в [Самому Собі] одну Нову Людину, встановити мир і в одному тілі хрестом примирити обох з Богом, знищивши на ньому ворожнечу”.

Якщо підбити короткий підсумок сенсу святкування і самого свята “Різдва Христового”, очевидним є той факт, що без приходу Спасителя, Який заплатив своєю смертю за життя кожної людини, прийшов у світ і відновив відносини між людиною і Творцем за допомогою досконалої жертви на Хресті, що не була б можлива перемога над гріхом, який розділив одного разу Творця і Його творіння. Христос і є наш мир з Богом! Мотивом того, що Творець послав у світ Спасителя, Ісуса Христа, послужила незрозуміла для людського розуму, безумовна любов, яка віддала найдорожче і найцінніше заради порятунку всього світу, про що говорить сам Месія: “Бо так полюбив Бог світ, що віддав Сина свого Єдинородного, щоб кожен, хто вірує в Нього, не загинув, але мав життя вічне” (Івана 3:16).

Єдине, що ми можемо зробити зі свого боку, це вихваляти і прославити Бога в серцях і життях наших, за такий прекрасний і дивовижний подарунок, який неможливо заслужити, але тільки прийняти і бути за нього вдячними, живучи життям яке, Сам Творець задумав і призначив для всіх людей.
Творець залишив нам на допомогу Його Слово – Біблію, де ми знаходимо відповіді на всі необхідні питання. Бог послав Свого Сина, щоб всі люди були врятовані через Нього! Він помер і воскрес, щоб ми мали життя, з надлишком, були звільнені від гріха і насолоджувалися свободою спілкування з Творцем.

 

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Анатолій Якобчук

Засновник і редактор Всеукраїнської християнської газети «Слово про Слово». Одружений, разом з дружиною Оленою виховує 3 дітей. Член Асоціації журналістів, видавців і мовників, "Новомедіа".

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Back to top button