Блог Себастьяна Тегзи

Про страх смерті

Скажімо чесно, кому із нас не хочеться бути богом? Самому визначати цінності та норми, що є правильно, а що ні. Самому вирішувати, як жити й що робити зі своїм тілом і світом навколо. Не залежати від природи, а бути її паном. Мати абсолютну і чисту свободу, яка підноситься над будь-якими зовнішніми законами й правилами. Бути господарем своєї долі й робити те, що вважаєш за краще. Це є ідеал сучасного лібералізму та стара спокуса Едему. Людина – бог! І хіба не цього десь глибоко всі ми хочемо? Кого не зваблює така перспектива?

Але гаразд, стану я богом, і що тоді? Отримаю я свою жадану абсолютну свободу, стану творцем навколишньої дійсності й що? Це ж не серйозно! Я ж все одно помру. І що тоді? Що залишиться з мого божества? Даруйте, смердючий труп! Ні свободи, ні гордості, ні слави, ні величі. Тільки тління і смерть. І у світлі цього неминуче розумієш, що все це не більше, ніж очманіла й невдала гра в Бога. Що тут скажеш?

Прагнення бути Богом – це найбожевільніша ідея, яка тільки могла виникнути в нашій голові. Але чому вона всіх нас так приваблює? Гадаю, що причина міститься в глибоко вкоріненому в нас прагненні безсмертя та вічного життя. Адже ми й справді покликані до божественної гідності. Нам недостатньо хліба і видовищ. Ми потребуємо гідності, свободи, слави. І ми можемо мати це тільки у спільності з Богом, а не роблячи бога із себе.

І все це Бог дарує нам в Євангелії. Однак, вічне життя – це не є щось, що Ісус нам дає; воно полягає в тому, щоб бути з Ісусом. Ось що каже Святе Письмо: «Бог дав нам життя вічне, і це життя – у Його Сині. Хто має Сина, той життя має; хто ж Сина Божого не має, той життя не має… Він – правдивий Бог і життя вічне» (1 Ів. 5:11,12,20). Ось чому воно починається не після смерті, а вже сьогодні, якщо ми є з Ісусом. Воно не в нас, а в Ньому. Це Він є вічне життя! Це Він Бог, а не ми. І тільки з Ним не страшно перед правдою про смерть, тому що Він живий. «Він є воскресіння і життя. І хто в Нього вірує, той навіть і вмерши – житиме!» (Ів.11:25).

Читайте також:

Ось чому наймудріший спосіб прожити життя, справді гідно і достойно – це приліпитися всім серцем до Того, хто воскрес із мертвих і більше не вмирає; хто є справді Богом, на чий образ ми є створені. І не заспокоїться серце наше, доки не знайде спочинок у Ньому.

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Себастьян Тегза

Народився 1981-го року на Закарпатті. Одружений. Батько трьох дітей. Бакалавр соціології та богослів'я. В минулому священнослужитель Греко-Католицької Церкви. Сьогодні член Євангельської Церкви Святої Трійці в м. Хуст. Початкуючий письменник.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Back to top button