Актуальне

П'ять книг, які потрібно прочитати кожному кандидату в депутати з євангельських церков

П’ять книг, які я рекомендую прочитати кожному з ~ 1500 кандидатів в депутати з євангельських церков. Серед доступних матеріалів нелегко було обрати саме 5 книг (щоб прочитати їх, скажімо, за 5 найближчих тижнів). Разом з тим, саме ці п’ять книг (від Бога до українського контексту) дадуть загальну картину кожному кандидату в депутати щодо таких питань як:

  •  У чому суть місії Бога? що і як Бог робить у цьому світі? яка роль народу Божого і моя особиста у Його місії?
  •  У чому суть місії Церкви як Тіла Христового і моя особиста як члена церкви, який живе і працює в цьому різноманітному світі і суспільстві?
  •  Якими були стосунки Ісуса і політиків Його часу? чи мав Ісус якісь політичні вподобання? яким був Його меседж для політиків і про політику того часу?
  •  Що думали та говорили про церкву і політику, християнина і політику одні з найкращих мислителів нашого часу, які жили у двох світах: богословсько-церковному та суспільно-політичному?
  •  До чого має бути готовий українець-християнин, євангельський служитель, йдучи на вибори, у політику з певними гаслами й очікуваннями? в яких питаннях він особисто (а не його куратор) має розібратися до того, як вперше натиснути кнопку для голосування у депутатській залі?

Повторюсь, вибір був нелегкий, але це ті книги, з якими рекомендую не просто ознайомитись зі змістом по діагоналі, а саме вдумливо прочитати й осмислити. Цей список є базовий (як середня освіта) для пересічного євангельського служителя, який зібрався йти в депутати чи чиновники. Але буду вдячний теж за ваші додаткові рекомендації в коментарях, щоб наші кандидати в депутати могли їх опрацювати перед тим, як почати служити суспільству своїм статусом народного обранця.
1 Місія Бога (Крістофер Райт, 2015 року, вид-во “Колоквіум”). Своє ґрунтовне дослідження біблійної місії Крістофер Райт починає з старозавітного уявлення і Бога, його народ і місце інших націй в великому Божому плані й закінчує новозавітним розвитком цих тем. Автор говорить про всеосяжний характер Божої місії, незмінно підкреслюючи, що вона полягає у викупленні всього творіння від гріха, отже, християнська місія повинна бути відображенням праведності й рятівної любові Яхве до всього творіння. Книга призначена для богословів, пасторів, студентів семінарій, а також всіх, хто цікавиться біблійними основами християнської місії.

2 Місія Церкви у світі. Біблійне богослов’я (Роджер Хедланд, 1998 г., вид-во “Біблія для всіх”). Книга являє собою дослідження з місіології та на підставі матеріалів Старого і Нового Завітів вибудовує модель, відповідно до якої Церква повинна нести служіння, довірене їй Богом.
3 Ісус і політика. Протистояння влади (Алан Сторк, 2008 г., вид-во “Колоквіум”). У своїй роботі Алан Сторк підіймає питання про політичні погляди Ісуса Христа. Ретельно досліджуючи розповідний характер Євангелій, автор починає свій опис з культурно-політичного оточення Ісуса, а коли справа доходить до опису Його життя і служіння, підіймаються такі теми, як Ісус-Месія, Ісус-правитель світу, оподаткування, політичний характер воскресіння та інша праця. Сторк продовжує добрі традиції таких політично підкованих богословів, як Джон Іодер, Річард Хейз і Стенлі Харрвас.
4 Політичне богослов’я (під ред. Олексія Бодрова, 2019 р изд-во ББИ). У книзі аналізуються складні питання взаємодії і взаємопроникнення політичного і релігійного в сучасному суспільстві в рамках богословського дискурсу. Серед авторів збірника – відомі богослови і мислителі Карл Барт, Дітріх Бонхеффер, Юрген Мольтман, патріарх Варфоломій, Рене Жирар і провідні вітчизняні та іноземні фахівці, представники різних конфесій і культур.
5 Українська публічна теологія (Архімандрит Кирило (Говорун), 2017 р., вид-во “Дух і Літера”). Збірка містить тексти архімандрита Кирила Говоруна, присвячені актуальним проблемам розвитку українського суспільства після Революції гідності. Тексти окреслюють контур «української публічної теології» як дисципліни, що поєднує у собі традиційне християнське богослов’я, релігієзнавство, соціологію релігії, політологію та філософію.

[sc name=”futerblock” ]
Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Анатолій Якобчук

Засновник і редактор Всеукраїнської християнської газети «Слово про Слово». Одружений, разом з дружиною Оленою виховує 3 дітей. Член Асоціації журналістів, видавців і мовників, "Новомедіа".

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Back to top button