Про відомих

Як астронавт NASA знайшов Ісуса: «Христос повністю перевернув моє життя»

Джефф Вільямс захопився наукою ще в юному віці, коли ріс у місті Вінтер, штат Вісконсин, де жадібно поглинав книги на цю тему.

Заохочуваний вчителем, він продовжував своє захоплення. Він не знав, що це приведе його до видатної військової кар’єри, а згодом він поб’є рекорд, провівши 534 дні в космосі в якості астронавта НАСА.

В інтерв’ю для «The Christian Post» 65-річний чоловік розповів, як перетинаються його любов до науки і віра в Христа. Хоча в дитинстві він не проводив багато часу в церкві, він детально розповів, як вони з дружиною прийшли до Христа під час бурхливих подій у їхньому шлюбі.

Підростаючи, Вільямс «завжди добре вчився в школі» і особливо любив вивчати математику, природничі науки та інженерію.

«Зрештою, [це були] сфери, в яких я вирішив, що хочу навчатися і розвиватися, і саме це сталося, коли я вступив до Військової академії [США]», − поділився Вільямс.

«Я добре вчився в школі. Це була дуже маленька школа. У моєму випускному класі було лише 34 учні, але я закінчив школу як президент класу, який виголошував промову на випускному вечорі, і як президент учнівської ради».

У восьмому класі Вільямс досліджував, як повинна виглядати віра в Бога. Його сім’я вважала себе християнами, але ніколи не відвідувала церкву.

«Я сам пішов і приєднався до класу конфірмації з місцевим лютеранським пастором. На тому етапі мого життя у мене було багато питань про віру і Біблію. І я пам’ятаю, що це був дуже глибокий рік для мене», − сказав Вільямс.

«Приєднання до класу конфірмації було чимось, що я зробив самостійно. Це не було в контексті моєї родини. І після того, як я вступив до старшої школи, моя віра трохи призупинилася. Тому я завжди дуже мало відвідував церкву, навіть того року, коли ходив на курс конфірмації».

У 1980 році Вільямс закінчив Військову академію США, а через пів року одружився зі своєю дружиною Анною-Марі, яка була вихована як нерелігійна католичка. За словами Вільямса, вони стали активними у своїй вірі лише через сім років, коли зіткнулися з «деякими досить значними труднощами» у своєму шлюбі.

У цей час, за словами Вільямса, «Бог оточив нас християнами». Подружжя переїхало до Техасу через його військовий статус. Саме в Техасі його дружина «прийшла до віри, почувши Євангеліє».

«А потім я провів наступні кілька місяців, намагаючись зрозуміти, що з нею сталося, вивчаючи Святе Письмо. В першу чергу я вивчав Євангеліє від Іоанна і Послання до Римлян», − розповів Вільямс.

Після переїзду до Техасу Вільямс служив в Алабамі, де продовжував читати Біблію, щоб краще зрозуміти новоявлену віру своєї дружини.

«Одного разу я попросив її приїхати в Алабаму на довгі вихідні в січні 1988 року. І я попросив її допомогти мені молитися, щоб присвятити своє життя Христу в ці вихідні, − розповідає Вільямс. − Саме тоді ми почали перебудовувати наш шлюб, те, як ми виховували наших дітей, і те, як ми ставилися до життя загалом».

За словами Вільямса, після цього він і його сім’я почали відвідувати церкву разом, коли він був удома.

«Христос повністю перевернув моє життя, − поділився він. − Замість того, щоб жити для себе і без великої мети, тепер я мав мету для себе і своєї сім’ї. Завдяки більшому усвідомленню і розумінню покликання в житті я зрозумів, що ми створені для певної мети, і ця мета − служити Богу і нашим ближнім. Це глибоко змінило мій підхід до життя».

Після закінчення 103-го класу Школи військово-морських льотчиків-випробувачів ВМС США в 1993 році, Вільямс був обраний астронавтом в 1996 році.

На той час він вже твердо вірив в Ісуса і вважав, що наука і християнство не суперечать один одному.

«Коли мене обрали астронавтом, я знав, що мені будуть ставити багато запитань, − сказав Вільямс. − Тому я витратив багато часу і зусиль на вивчення матеріалу, щоб відповісти на ці питання і, наприклад, на очевидний конфлікт між теорією еволюції і всіма пов’язаними з нею філософіями».

«З початку 90-х я вивчав цю сферу через питання, які, як я знав, мені будуть ставити, питання, які я продовжую отримувати, і прохання, які я отримую, щоб приїхати і виступити з доповіддю на цю тему».

У 2016 році Вільямс побив рекорд за кількістю днів, проведених у космосі, який пізніше побила Пеггі Вітсон. Протягом своєї кар’єри він був командиром експедиції 47/48 у 2016 році, бортінженером і провідним космонавтом STS-101 у 2000 році, бортінженером експедиції 13 у 2005 році, бортінженером експедиції 21 у 2009 році і командиром експедиції 22 у 2009 році.

У 2010 році, після повернення з Експедиції 21, Вільямс випустив книгу «Творіння його рук: Погляд на Боже творіння з космосу», в якій розповідає про свої спостереження під час обльоту Землі понад 2800 разів і зробив більше фотографій Землі, ніж будь-який інший астронавт в історії. Згідно з описом книги, кожен знімок містить уроки про Боже творіння.

Вільямс сказав, що часто поширена ідея про те, що «наука є причиною нашого прогресу», в той час, як «Біблія тягне нас назад і регресує», є хибною.

«Навіть термін “темні віки”, які насправді були не такими вже й темними, є принизливим терміном, який підтримує тезу про те, що “релігія, загалом, і християнство зокрема, є регресивною. Вона хоче повернути нас назад. Вона хоче затягнути нас назад, − сказав Вільямс. − І це найбільший виклик».

На думку Вільямса, нездатність взаємодіяти з Біблією і зрозуміти, як наука і християнство можуть співіснувати, становить значний ризик.

«Я вважаю, що найвищим авторитетом є Слово Боже. Слово Боже є істинним. Це Слово Боже, Творець всього сущого, і Той, кого ми знаємо, є нашим Відкупителем. Тому воно є авторитетним», − сказав Вільямс.

«Я просто повинен докласти зусиль, щоб зрозуміти її, витягти з неї істину і застосувати цю істину до світу, який нас оточує. Якщо ви не вважаєте Біблію авторитетною, то ви заміните її чимось іншим».

Читайте також:

У Вільямсів двоє дорослих синів і четверо онуків. Вони живуть у місті Беттл Граунд, штат Вашингтон, де служать у біблійній церкві «Слово благодаті». Окрім дипломів з авіаційної інженерії та національної безпеки, Вільямс має ступінь доктора служіння, отриманий в Магістерській семінарії.

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!
Become a patron at Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Редакція

Слово про Слово – інформаційний християнський ресурс. Публікуємо щоденні новини, коментарі, аналітику, що висвітлюють релігійну тематику в Україні та світі. Публікуємо статті різних жанрів, авторські блоги, оповідання, поезію, притчі.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button