Актуальне

Рік народження Ісуса − до нашої ери чи нашої ери?

У якому році народився Ісус ?

Хоча це іноді обговорюється, більшість дослідників Нового Завіту відносять народження Ісуса до 4 року до нашої ери або раніше. Це пояснюється тим, що більшість датує смерть царя Ірода Великого 4 роком до н. е. Оскільки Ірод відіграв важливу роль у розповіді про народження Ісуса (див. Матвія 2), Ісус мав народитися до смерті Ірода.

Тут виникає запитання: як Ісус міг народитися в до нашої ери − «до Христа»?

Терміни «до нашої ери» й «нашої ери» означають «перед Христом» і «anno Domini», що означає «у рік Господній». Ці терміни використовуються для позначення років у григоріанському та юліанському календарях − з народженням Ісуса як подією, яка розділяє історію. Теоретично всі роки до народження Ісуса отримують ярлик «до нашої ери», а всі після його народження − «нашої ери». Якби Ісус народився в 1 році нашої ери, ці позначення були б цілком точними.

Однак, як згадувалося вище, найбільш імовірно, що Ісус народився в 4 році до нашої ери або раніше. Як же виник теперішній поділ між до н. е. і н. е.?

Бен Візерінгтон III з Есберійської духовної семінарії розглядає календарний поділ у своїй колонці «Біблійні погляди» «Поворот християнської ери: Розповідь про Діонісія Ексігуса», опублікованій у випуску Biblical Archaeology Review за листопад/грудень 2017 року. Він визначає ченця Діонісія Ексігуса, який жив у п’ятому та шостому століттях нашої ери, як творця календаря до нашої ери та нашої ери (на основі того, коли він підрахував народження Ісуса):

Діонісій народився в Малій Скіфії, що означає десь у Румунії чи Болгарії, і жив приблизно з 470 до 544 року нашої ери. Він був ученим ченцем, який переїхав до Риму і став добре відомим своїм перекладом багатьох церковних канонів з грецької на латинську, у тому числі знаменитої постанови Нікейського і Халкідонського соборів. За іронією долі, він також написав трактат з елементарної математики. Я кажу іронічно, тому що він найбільш відомий розрахунками «Anno Domini», які використовувалися для нумерації років як за григоріанським, так і за скоригованим юліанським календарями.

Хоча ми не точно знаємо, як він дійшов такого висновку, Діонісій датував консульство Пробія Молодшого, який був римським консулом на той час, «525 роками після «втілення Господа нашого Ісуса Христа» − тобто 525 роками після Народження Ісуса, тобто 525 р. н. е. Завдяки розрахункам Діонісія народився новий календар, який використовує терміни «до нашої ери» та «нашої ери».

Читайте також:

Попри те, що Діонісій Екзігуус розрахував свою дату для року народження Ісуса в шостому столітті, широкого поширення вона набула лише у восьмому столітті. Це сталося завдяки преподобному Беді з Дарема, Англія, який використав дату Діонісія у своїй праці «Церковна історія англійського народу».

Джерело: biblicalarchaeology.org

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Анатолій Якобчук

Засновник і редактор Всеукраїнської християнської газети «Слово про Слово». Одружений, разом з дружиною Оленою виховує 3 дітей. Член Асоціації журналістів, видавців і мовників, "Новомедіа".

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Back to top button