Блог Себастьяна Тегзи

Ісус проти сектантської «Чистої спільноти»

Гайнц Шюрман, відомий німецький біблеїст ХХ ст., у своїй книзі «Слова Господні. Ісусова вістка про Царство Боже», аналізуючи євангельські тексти, озвучує вкрай цікаві висновки про те, як Ісус ставився до сектантства та ідеї «чистої церкви». Він, зокрема, пише:

«Спільнота Ісусових учнів є не лише раввинським учнівським гуртом. Вона радше влаштована як ескорт Месії Божого народу останніх часів, нового справжнього Ізраїля. Тут уже символічно відтворено вічну спасенну спільноту грядучого віку.

Звичайно, близькою була спокуса майбутню спасенну спільноту втілити вже тепер, на землі, в гурті учнів та прихильників Ісуса: всіх грішників та напівнавернених виключити та триматися від них подалі. Але як би Ісус не наполягав на повному наверненні та цілковитому віддані себе, все ж Він знає, що лише Отцеві належить на Страшному суді відділити добрих від злих та закласти спасенну спільноту (Мт. 13:24-30б; 47-50а). Тому Він забороняє всякі нетерплячі та ригористичні спроби вже тут, на землі, по-сектантськи створювати “чисту спільноту”. Хто знає свою власну провину, і прагне прощення у Бога, той взагалі не повинен судити (Лк. 6:37а) та критикувати (Мт. 7:3 і далі).

Крім того, могутні обітниці Ісуса гурту учнів могли привести апостолів до думки, що есхатологічна дія Божої ласки обмежується їх спільнотою. І в цьому відношенні Ісус мусить закликати до дальновидності та великодушності (Мр. 9:38-40).

Та не лише слова самого Ісуса могли бути потрактовані учнями неправильно, а й зовнішні тогочасні тенденції. Скрізь у часи Ісуса ми зустрічаємо спроби встановити «ізольовану», «чисту» спільноту, есхатологічну спільноту «святих» (наприклад, у фарисеїв, у секти Мертвого моря). Невдоволення тодішніх «побожних поведінкою Ісуса з грішниками саме цим і пояснюється, що ця любов до грішників перешкоджала фарисейській спробі створити з Ізраїля «чисту спільноту». Але як Ісус змушений був завжди Свою поведінку з грішниками обороняти від цих фарисейських намірів, так Він змушений тепер висловлювати свою позицію щодо такого ж наміру в колі Своїх власних учнів та прихильників».

Далі автор наводить притчу про кукіль (Мт. 13:26б-30) і продовжує: «І чого повинна навчити нас ця притча? За часів Ісуса робилося багато спроб закласти есхатологічну вибрану “чисту спільноту”. Звичайно, була небезпека здійснити цю спробу і серед послідовників Ісуса, як тоді, так і сьогодні. Ісус перешкоджає цьому та закріплює право на необхідне відокремлення за очікуваним кінцевим судом. А доти Він споглядає та вчить терпляче спостерігати, як серед гурту, що зібрався довкола Його Євангелія, знаходяться ще шукаючі, ненаверені, лише частково інтегровані і навіть грішники».

А наводячи притчу про невід (Мт. 13:47-50а), автор зазначає: «Царство Боже вже об’явлене, і великий збір останніх часів уже розпочався. І поспішають на цей заклик не лише праведні, що серйозно навернулись, а й такі, що навіть не думають про навернення. Ця ситуація для багатьох ревнителів, звичайно, була спокусою розпочати самотужки відмежування злих і таким чином випередити суд Божий. Ісус закликає до терпеливости і повчає, що велике розмежування є справою Бога. “Чистою” спільнота стане щойно після останнього суду».

Читайте також:

А наводячи текст Марка 9:38-39 автор пише: «І поза учнівським гуртом є люди, які визнають Ісуса та слухають Його Слово. І поза гуртом учнів, уповноважених самим Ісусом проганяти бісів, є харизматично обдаровані особи, здатні здійснювати екзорцизми, прикликаючи ім’я Ісуса. Не треба чинити їм опір, а слід радіти там, де відсутня ворожнеча і де Божа ласка виявляється діяльною… Господь закликає до великодушної терпеливости: хто відкрито не виявляє ворожости, повинен уважатися учнями союзником. Апостоли повинні знати, що декотрі слухають Слово Ісуса, не ходячи за Ним та не будучи Його учнями. – Справжнє відкидання Ісуса та Його Євангелія провадило б до відкритої ворожнечі. Тому ситуація вимагає розв’язки».

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Себастьян Тегза

Народився 1981-го року на Закарпатті. Одружений. Батько трьох дітей. Бакалавр соціології та богослів'я. В минулому священнослужитель Греко-Католицької Церкви. Сьогодні член Євангельської Церкви Святої Трійці в м. Хуст. Початкуючий письменник.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Back to top button