Актуальне

Ахіллесова п’ята сучасної церкви: проповіді без сили й богослужіння без молитви

У ці жахливі часи багато хто чекає від Церкви надії, але справжня надія і мир приходять тільки через усвідомлення гріха і глибоке покаяння. Тільки так ми можемо по-справжньому змінити націю. Ми не можемо зробити поганих людей хорошими, це може зробити тільки Бог.

Термін «ахіллесова п’ята» стосується слабкої і вразливої області. Сьогодні ахіллесовою п’ятою сучасної церкви є недолік молитви й потужних проповідей. І те, і інше життєво важливо для духовного здоров’я. На жаль, багато християнських лідерів фокусуються більше на зображенні, ніж на близькості з Христом, дрімають замість того, щоб прокинутися від духовного сну, не хочуть образити світ замість того, щоб не хотіти образити Бога.

Пастори, прийшов час перестати ходити навшпиньки, минаючи тюльпани політкоректності, і зцілити ахіллесову п’яту боягузтва. Е. У. Тозер сказав:

«Коли ми стаємо настільки толерантними, що ведемо людей в ментальний туман і духовну темноту, ми чинимо не як християни, а як боягузи».

Бог шанує тих, хто сміливо виступає за істину, могутньо наділяючи їх силою Свого Духа. Для мене краще, щоб моя проповідь мала силу Божу, ніж отримувала похвалу від людей.

Шукайте Його більше, ніж ви шукаєте нове кіно

На жаль, хоча нам і пощастило у багатьох церквах з лідерами, які звучать дійсно по-біблійному, ми бачимо занадто багато позбавлених сили проповідей в позбавлених молитви церквах. У більшості церков є кілька вступних пісень, за якими йде коротка проповідь, а за нею – завершальна пісня. Принцип «одна нога тут, інша там» може бути доречним для автомийки, але не для тих, хто по-справжньому бажає зустрічі з Богом.

Ми без проблем багато переглядаємо фільми й серіали, але в церкві багато нудьгують до смерті… духовної смерті. Хіба нам не слід шукати Бога більше, ніж нове кіно? Коли Він – наша всепоглинальна пристрасть, ми біжимо не до виходу, а до вівтаря.

Ахіллесова п'ята сучасної церкви: проповіді без сили й богослужіння без молитви

Пастори або блудні сини?

На питання, чому вони не говорять про гріх у своїх проповідях, багато пасторів визнають: «Я не хочу ніякого негативу». Ось чому проповіді позбавлені сили. Вони дуже обережні, щоб не образити світське, трощачи при цьому священне. Вони уникають таких слів і фраз, як «абсолютно» і «доктринально обґрунтовано», і замінюють їх на більш м’які слова, щоб заспокоїти ненавернених, які говорять: «Не кажіть нам, що правильно. Говоріть нам приємне. Розповідайте нам брехню» (Ісая 30:10). Такі лідери – або лжепророки, або стали блудними синами, бо віддали перевагу цьому світу, а не Слову Божому.

Боже визначення успіху

Протягом років спостерігається плавний відхід від близькості з Богом, молитви й поклоніння. Сьогоднішні лідери вважаються успішними, якщо вони дуже важливі й зайняті, але в Божих очах успішний лідер – це лідер, який чекає Його:

«А ми перебуватимемо завжди в молитві та в служінні слову» (Дії Апостолів 6:4).

Очікування Бога може привести до ефективного й успішного служіння, але це не є метою. Мета – Сам Господь.

Ми також грішимо тим, що вимірюємо успіх по стандартах соціальних мереж в термінах кількості «переглядів», «лайків» і «підписників». В результаті реальність суду, відчайдушної потреби в покаянні й пролитої крові Христа повністю відсутня в більшості проповідей. Ці теми не надто «дружні для користувача». Нам потрібно саме те, чого ми уникаємо. Чарльз Сперджен нагадує нам:

«Якщо у вас немає бажання привести інших на небеса, ви й самі туди не йдете».

Потужні проповіді й церкви, які моляться, сповіщають духовне пробудження і «приносять як неймовірне викриття в гріху, так і чудове звільнення від рабства розпаду» (Річард Оуен Робертс). Боже Слово величається, істина проголошується, і багато хто отримує свободу. Пробудження – наша єдина надія.

Ахіллесова п'ята сучасної церкви: проповіді без сили й богослужіння без молитви

Нехай Попелюшка йде на бал

Леонард Равенхілл зазначив, що Попелюшка сучасної церкви – це молитовне зібрання. Молитовні збори закинуто десь в темний куток церкви, і проводиться воно в неробочий час, так що навряд чи хтось зверне на цю Попелюшку увагу. Вона ходить непоміченою і нелюбимою, хоча вона саме та, хто утримує будинок в чистоті.

Читайте також:

Прийшов час Попелюшці йти на бал – одягнутися для нашого Царя і шукати Його обличчя заради милості й благодаті, клопотати за наш народ. Ми повинні відповідати зі смиренням і каятися у своїх гріхах.

Зцілення ахіллесової п’яти

Коли ви втрачаєте близькість з Богом, ви втрачаєте опору. Зверніться до Нього, і Він повернеться до вас (Захарія 1:3). Сила Церкви – в її чистоті й духовній силі, а не в чисельності. Богу не потрібна більшість – Він Сам більшість. Молитва не може бути приміткою в кінці проповіді, навпаки, саме молитва і духовна сила повинні направляти Церкву в цей критичний час.

Хоча слабкість багатьох пасторів і громад сьогодні змушує сучасну церкву спотикатися духовно, повернення до потужних проповідей і молитви може допомогти церкві вилікувати її ахіллесову п’яту і знову стати сильною.

Автор: Шейн Айдлмен

Джерело: ieshua.org з посиланням на charismanews.com

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Євген Коновальчук

Новинний редактор Всеукраїнської християнської газети «Слово про Слово». Студент Запорізької Біблійної Семінарії. Керівник медіасфери Запорізької Біблійної Семінарії. Навчався в Запорізькому національному університеті на факультеті "Журналістика", спеціальність "Видавнича справа та редагування".

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Back to top button