Актуальне

4 міфи про депресію, в які мають перестати вірити християни

Існує так багато міфів про депресію, в які християни повинні перестати вірити – наприклад, «Справжні віруючі не страждають від депресії».

Його неправдиве висловлювання пролунало у моєму вусі, як галасливий гонг, а потім зависло в повітрі, мов дим, чекаючи, поки його очистять. Я не був точно впевнений, як почалася ця розмова, але одне призвело до іншого, і я тут, разом із цим відвідувачем, і невеликою групою чоловіків та жінок обговорював існування депресії серед християн.

Для будь-кого це була б важка розмова, але для мене це було ще важче. Тому що цей відвідувач не знав, що я тільки зараз вийшов із жахливої ​​ями депресії. Він не знав, що для мене ця розмова була особливою, – тому що я відчував, що я просто був у пеклі і повернувся. Він навіть не підозрював, що моє серце билося, і моє тіло руйнувалося під тиском депресії, але Ісус провів мене через цю дорогу.

Я, як професійний консультант, був радий бути учасником цієї розмови. Вже понад десять років я працюю з чоловіками, жінками, дітьми та підлітками, які борються з легкою та важкою депресією. Я на власні очі бачив біль і параліч, які вона може принести. Щобільше, я відчув це у власному житті. Я знаю сипучі піски, які можуть виснажити ваше тіло, навантажити ваше серце і з’їсти ваш розум.

Християнські міфи про депресію

Серце розбивається, коли я чую міфи про депресію, у які вірять християни, і ганьбу, яку можна відчути навколо цієї теми. Проводячи спілкування з дедалі більшою кількістю людей на цю тему, я помітив, що серед віруючих продовжує існувати кілька помилкових ідей.

1. Перестати вважати, що депресія – це питання віри

Як і відвідувач неправдиво сказав: «Справжні віруючі не страждають від депресії». Я думаю, що це найгірша з усіх брехня, тому що це не тільки неправда, але й протилежність усьому посланню Христа. Як віруючим, нам ніколи не обіцяють безболісне, без хвороб, без боротьби життя. Але нам обіцяно Спасителя, Втішителя та Друга. Я озираюся на найважчі моменти, з якими я стикався з депресією, і бачу Ісуса поруч зі мною. Я пам’ятаю, як однієї ночі вигукнув і відчув себе зовсім самотнім, і саме тоді Божа присутність переповнила мене. Саме тоді, коли мені це найбільше було потрібно. Справді, депресія не має нічого спільного з відсутністю віри для мене – вона стала каталізатором ще глибшої віри. Бо деякі дні, у найважчі хвилини, віра була єдиним, що я мав.

2. Перестаньте вірити, що про депресію можна прогнати молитвою

У дні й місяці депресії я молився більше, ніж будь-коли в житті. Але моя депресія чарівним чином не зникла. Я вірю в молитву і вірю в Бога, який може все зцілити – насправді, я щиро вірю, що це Його рука забрала мою депресію. Але звільнення від депресії вимагає молитви та лікування. Будь то у формі підтримки, терапії чи ліків – ми, як віруючі, повинні мати підхід до «наступних кроків» під час спілкування з людьми, які борються з депресією. Бог дав нам мудрість та багато досліджень, щоб допомогти нам зрозуміти багатогранну хворобу депресії. Нам пора молитися – але також бути підготовленими.

3. Перестаньте вірити, що депресія не є фізичною

Так само як ми ніколи б не посоромили хворого на рак або діабетика за їхні хворі тіла, ми повинні змінити свою точку зору, щоб сприймати депресію як боротьбу мозку. Тільки тоді ми зможемо належним чином поставитися до цього. Депресія – це хвороба організму, яка своєю чергою впливає на наші емоції, думки й навіть на наш дух. Причин депресії багато, і незалежно від того, чи вона випливає з травм, гормонів, чи стресу – це майже завжди впливає на наш організм. Наше бачення депресії має змінитися, щоб ми могли навчитися приймати й підтримувати тих, хто в ній, а не відштовхувати їх.

4. Перестаньте вірити, що про депресію не слід говорити

Хоча я все ще бачу натяки на цей міф серед християн, я вдячний, що цей міф повільно вмирає у церкві. Немає сорому відчувати себе пригніченим, і нам слід навчитися говорити про це, проповідувати про це і співати про це, коли все сказано і зроблено. Святе Письмо наповнене уривками чоловіків і жінок, які боролися з ямою депресії, і їхньою реакцією був плач! А плач – це завжди перший крок до зцілення, адже депресія – це хвороба, яка процвітає в самотності. Вона хоче втягнути нас у в’язницю самотності, де може зламати нас у слабкості. Говорячи про депресію, ми повільно починаємо послаблювати її хватку – дозволяючи нам рухатися в напрямку лікування, підтримки та зцілення.

Моя найглибша молитва полягає в тому, щоб, як тіло віруючих, наше ставлення змінилося, а наші серця змінилися б, коли ми розв’язували це важливе питання. Дозвольте нам створити середовище, де ми приймемо тих, хто бореться і у кого болить, – а не будемо відштовхувати їх через віру в ці міфи про депресію. Нехай ми навчимося бути прозорими – але більше того, приймати прозорість оточення. Тому що в кінці дня наша слабкість завжди, завжди, завжди вказуватиме нам на того, хто може зробити нас сильними. І чи не в цьому справді полягає християнство?

Читайте також:

*Приблизно в цей час минулого року я писав про темряву депресії та Християнську реакцію після розбитого серцем самогубства сина пастора Ріка та Кей Уоррен. Ця трагічна подія викликала хвилюючий ефект усвідомлення в тілі Христа і відкрила двері для деяких дійсно значущих розмов. Нехай Бог і надалі змінюватиме наші серця і відкриє розум, щоб ми перестали вірити цим міфам.

Джерело: churchleaders.com

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Редакція

Слово про Слово – інформаційний християнський ресурс. Публікуємо щоденні новини, коментарі, аналітику, що висвітлюють релігійну тематику в Україні та світі. Публікуємо статті різних жанрів, авторські блоги, оповідання, поезію, притчі.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button
Дорогий читачу, дякуємо, що ви з нами

Запрошуємо стати частиною спільного майбутнього та приєднатися до друзів “Слово про Слово” – тих, кому не байдуже, чим наповнюється український інформаційний простір. Тих, хто дивиться на світ з християнської позиції. Підтримати проєкт

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!