Актуальне

12 ознак того, що ви – сучасний фарисей

Що таке фарисей? Фарисеї як історичні постаті згадуються на кафедрах і в аудиторіях у всьому світі. Вони – джерело не лише християнських жартів. Вони – ціла тема для проповідей. Чесно кажучи, я хотів би отримувати копійку кожного разу, коли християнський вчитель згадував фарисеїв. Я б давно вже був не тут. Можливо, десь на Карибах…   

Проте, фарисеї існують і сьогодні. І ніхто не хоче бути сучасним фарисеєм. Більшість фарисеїв починають з «добрих» намірів. Але чомусь ці наміри та мотиви перетворюються на щось не таке вже й добре. Багато в чому я – «одужуючий» фарисей. Мені ще далеко. Але я вдячний, що благодать Божа дозволяє мені спотикатися. Дозволяє мені боротися. І все ж залишатися Його дитиною. 

 12 ознак того, що ти – саме фарисей

1. Ти вважаєш, що відвідування церкви робить тебе праведним перед Богом

Знаєте, у першу чергу сучасні фарисеї намагаються виміряти все: у них завжди з собою спеціальні «метри» та «барометри». Щось, що могло б виміряти їхню праведність. Все для того, щоб дати їм певну «безпеку» перед Богом. І я взагалі не проти барометрів чи вимірювань (барометри можуть виявляти тенденції та суперечності). Але сучасні фарисеї вважають вимірювання необхідними для праведності та спасіння. Розумієте, про що я?

Поклоніння для них – це не час звернення до Бога. Це ще одна «перевірка» пунктів із їхнього списку. Так, для сучасних фарисеїв християнське життя – це не стільки перетворення на образ Божий, скільки життя відповідно до своєрідних «стандартів» Бога. Нагадаю на всяк випадок, що ніхто не може відповідати Божим стандартам. Крім Ісуса.

2. Ви витрачаєте більше часу на розмови про те, проти чого ви, а не ДЛЯ чого

Фарисеї люблять сперечатися. Вони люблять проводити час, переконуючи інших. Якби їм доводилося перераховувати дії та проблеми, проти яких вони виступають, олівець вичерпав би свої ресурси. Але поверніться і попросіть їх перерахувати, для чого вони потрібні? Олівець не доведеться би знову заточувати. Фарисеї вважають, що їхня робота − захищати Бога та встановлювати моральні стандарти. Тому вони проти випивки, куріння, лайки, коротких спідниць, тримання за руки до шлюбу тощо. І все це для них трошки актуальніше за Євангеліє. Або, можливо, для них це і є Євангеліє. Сучасні фарисеї не можуть побачити різниці. 

3. Ви вірите, що Бог справді потребує вас

Сучасні фарисеї вважають, що вони просто необхідні Богу в Його команді. Вони вважають, що вся церква залежить від них. Але дозвольте мені бути прямим із сучасними фарисеями: якщо Богові потрібна людина, щоб Його церква вижила, Він не є Богом, якому варто служити. Бог не залежить від вашої участі чи бездіяльності – це потрібно лише вам. Бог по своїй природі нікого не потребує, – Він дозволяє нам іти за Ним, наслідувати Його цінності, жити у Його волі. Нам просто потрібно знати своє покликання, – виконайте його! І не думайте про себе надто високо.

Схожі статті

4. Ви не каєтесь у гріхах… Адже у вас немає «серйозного» гріха, у якому слід каятися

Пам’ятаєте випадок, щоб сучасний фарисей покаявся у гріху колись у своєму житті? Можу напевно сказати, –  вони ніколи цього не робили. Фарисеї – це люди, у яких немає «серйозного» гріха, вартого того, щоб каятися. Адже фарисеї мають зберегти репутацію та статус! Покаяння ж передбачає вразливість і слабкість. Фарисеї не виявляють слабкості. Кого з них хвилює, що Бог усього Всесвіту був принижений і підтверджений людським знущанням? Це не має ніякого відношення до сучасного фарисея. Покаяння – це для людей, які дуже сильно грішать, а не для них.

5. Ви розділяєте кожну подію на чорне та біле

Біблійні відповіді бувають «сірими» стосовно багатьох питань. Але сучасні фарисеї таке просто не розуміють: у них існує тільки чорне та тільки біле. Вхід або вихід. Так або ні. Вгору або вниз. А якщо відповідь виявляється «сірою», сучасним фарисеям доведеться попрацювати над серцем. А вони до такого не звикли, для них важливіший прояв, а не мотиви.

Ось ще одна річ про сірий колір: він не дозволяє сучасним фарисеям вести свій «рахунок праведності». Чорно-білі відповіді зручні тим, що дозволяють їм зберігати цей підрахунок, мати так зване страхування. «Головне, що я ніколи не пив, не курив і не обманював дружину». Кого хвилює, що їхнє серце може бути сповнене пожадливості, гніву та заздрості? Зробити сіре питання чорно-білим − це дозволити не аналізувати мотиви та «підводні камінці» своїх учинків.

6. Ви ніколи в житті не виправдаєте гомосексуалізм чи блуд… але у вас немає проблем зі споживанням контенту такого характеру

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Ангеліна Должкова

Бакалавр кафедри романо-германської філології в Українському Гуманітарному інституті (педагог, перекладач). Є випускником біблійного інституту "Слово Життя". Студент магістратури УБТС програми "Християнське консультування".

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button
Дорогий читачу, дякуємо, що ви з нами

Запрошуємо стати частиною спільного майбутнього та приєднатися до друзів “Слово про Слово” – тих, кому не байдуже, чим наповнюється український інформаційний простір. Тих, хто дивиться на світ з християнської позиції. Підтримати проєкт

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!