Блог Андрія Савича

Як вберегтися під час пандемії коронавірусу?

1. БЕРЕЖІТЬ БАЛАНС

Не впадайте в крайнощі, адже одні люди панікують через коронавірус, а інші – ставляться до ситуації легковажно. Одне і друге є неправильною реакцію. Потрібно відповідально себе поводити і жити з усвідомленням того, що вірус вже є (скоріше всього в нашому місті також), але ви можете зробити все можливе щоб захистити себе і близьких від нього. Щобільше, дуже ймовірно, що він залишиться і нам доведеться навчитися жити з ним, так само як ми навчилися жити з реальністю грипу чи раку.

2. БЕРЕЖІТЬ СВІЙ РОЗУМ

Не будьте наївними та не довіряйте всьому, що пишуть в інтернеті, особливо не перевірені джерела. Щобільше, не поширюйте фейкову інформацію, а поширюйте правду. Не зациклюйтеся тільки на новинах про коронавірус, бо в вашому житті є багато цікавого і важливого, чому варто приділити увагу – проводьте час з дітьми, з чоловіком чи дружиною (говорячи не про коронавірус), а головне – приділяйте час спілкуванню з Богом щоб свій розум наповнювати обітницями Божого Слова. Моліться і дякуйте Богу за те, що маєте, замість хвилювань наповніть свої молитви вдячністю і хвалою.

3. БЕРЕЖІТЬ ЧИСТОТУ

Дезінфікуйте особисті речі (мобільний телефон, планшет, комп‘ютер, сумка, окуляри, кермо в авто та інше). Робіть вологе прибирання на робочому місці, вдома та провітрюйте квартиру/будинок.

4. БЕРЕЖІТЬ СВОЄ ЗДОРОВ‘Я

Правильно і добре харчуйтеся, висипайтеся, робіть фізичні вправи та пийте більше води. Іншими словами – бережіть свій імунітет. Серйозно віднесіться до особистої гігієни, але особливу увагу звертайте на миття рук (після вулиці, туалету, контактів з людьми). Використовуйте краще мило, ніж санітайзери. Якомога менше торкайтеся свого обличчя брудними руками. По можливості, не торкайтеся нічого на вулиці та уникайте дотиків до перил, поручнів, дверних ручок в під‘їзді, магазинах та громадському транспорті. Уникайте відвідувань місць, де є великі скупчення людей (торгово-розважальні центри, ринки, супермаркети, автостанції тощо). Не їжте сирого м‘яса та уникайте контакту з тваринами.

5. БЕРЕЖІТЬ ЗДОРОВ‘Я ІНШИХ

Якщо відчуваєте недомагання чи якісь ознаки ГРВІ, то обмежте спілкування з людьми, лишайтеся вдома, лікуйтеся або краще зверніться до сімейного лікаря за консультацією. Якщо у вас є кашель або чхаєте, то зведіть до мінімуму попадання мокроти в повітря чи на руки. Зберігайте відстань у спілкуванні з людьми. Прикривайте рот, але не рукою, а згином руки в лікті або маскою/марлею. Тримайте дистанцію (1,5-2 м) в спілкуванні з людьми, особливо тими, які мають ознаки ГРВІ захворювання. Подумайте про тих, хто живе чи працює з вами, хто входить у сферу вашої відповідальності щоб потурбуватися про їх здоров‘я. Особливо дбайте про літніх людей, які в зоні особливого ризику (наприклад, купіть їм продуктів щоб вони не ходили в магазин де багато людей). Заохочуйте людей провідати лікаря, якщо вони не хочуть цього робити, але при цьому захворівають.

6. БЕРЕЖІТЬ ВІРУ БОЖУ

Багато людей піддаються страху і паніці саме з тієї причини, що зневіряються в обітницях Божих і довірі Богу, Який контролює абсолютне все і жодна волосина не впаде з нашої голови без Його відома. Довіра доброму і суверенному Богу є антидотом проти страху. Наша надія на Бога, Якому ми належимо і Який переміг смерть. Він знає дату нашого народження і смерті. Без Його волі нічого не відбудеться в нашому житті, а те, що відбудеться, Він обов‘язково направить для Своїх благих цілей відносно нас.
Уникайте розмов, які тільки наганяють страх, які не збудовують вас, а перемикають вашу увагу з Бога на проблеми.
Коронавірус – це перевірка наших сердець і нашого богослів‘я, а також унікальна можливість явити світу ким є християни й в Якого Бога вони вірять.

7. БЕРЕЖІТЬ ВІРУ БОЖУ В ІНШИХ ЛЮДЯХ

Не сійте паніки, але й не кажіть просто «все буде добре» – це фраза, яку тільки батьки можуть використовувати до маленьких дітей, але це не мова зрілих християн, які намагаються підбадьорити інших. Правда в тому, що, по-перше, ви не знаєте, що буде, а по-друге, ця фраза в суті своїй неправда. Всі люди помруть рано чи пізно, а дехто в страшних муках.
Тому ми повинні готувати людей до реального життя в реальному світі, яке може включати страждання, при тому запевняючи, що Бог буде поряд з ними за будь-яких обставин.
Не кажіть осудливо «ти занадто перейнявся цим», бо це не допомагає і не є правом любові.
Все, що ми робимо, навіть дотримуємося правил особистої гігієни, ми повинні робити не просто щоб захистити себе, не через страх, а з любові до ближніх. Саме тому будьте готові послужити людям і говоріть їм про Того, Хто допомагає долати страх смерті, бо обіцяє воскресіння через Христа. Проповідуйте Євангеліє собі та іншим.

8. БЕРЕЖІТЬ СЕРЦЕ СЛУГИ

Якщо ви здорові, то пам‘ятайте, що Бог дарував вам здоров‘я не для того щоб ви ховалися, а щоб служили ближнім при можливості й при потребі. Коли цей вірус минеться, то якими християн запам‘ятають сусіди чи друзі – це ті, які панікували й ховалися чи це ті, які цікавилися іншими, купили за свої гроші їсти сусідці, ліки другу, були готові допомогти колезі чи незнайомцю (навіть зберігаючи потрібну дистанцію), молилися за хворого і несли надію?

9. БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ В БОЖІЙ ЛЮБОВІ

Навіть все це звісно не гарантує вам того, що ви точно не захворієте, але не в цьому суть. Що б не відбулося ви точно можете знати, що Божа любов до вас і Його присутність у вашому житті незмінна і Голгофа доказ цьому. Ви можете не захворіти на коронавірус, але ви точно колись помрете, але навіть смерть не відлучить від любові Божої. Ще й надто, по ту сторону неба дітей Божих чекає тільки найкраще – вічне життя, де вже ніхто не хворіє і не вмирає.
Юди 1:20-25
“Ви ж, любі друзі, мусите зміцнювати дух одне одного у своїй найсвятішій вірі. Моліться зі Святим Духом. БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ В БОЖІЙ ЛЮБОВІ, очікуючи милосердя Господа нашого Ісуса Христа, що веде до вічного життя. Допомагайте тим, хто вагається. Рятуйте тих, хто прямує до вогню пекельного, але будьте обережні в милосерді до інших. Навіть одяг їхній, споганений гріховними вчинками, заслуговує на ненависть. Бог міцний і може допомогти вам, застерігаючи від падіння. Він може поставити вас перед Славою Своєю безгрішними, і може дати вам радість велику. Він — Єдиний Бог, Спаситель наш. Слава і велич, сила і влада Йому через Господа нашого Ісуса Христа у всі часи, віднині й на всі віки (навіть під час коронавірусу)! Амінь.”
[sc name=”futerblock” ]

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Андрій Савич

Пастор церкви «Голгофа» м. Луцьк. Одружений, батько трьох дітей Магістрант програми «Біблійна душеопіка» КБС.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Back to top button