Блог Себастьяна Тегзи

Про (не)праведний гнів

Всі церковні люди добре знають відомі слова зі Святого Письма: «Гнів людини не чинить справедливости Божої» (Як. 1:20). Тому до гніву треба бути «непоквапним», приборкувати його, перемагати, боротись з ним і не піддаватись йому. Як повчає псалмоспівець: «Лиши гнів, покинь пересердя; не палай гнівом, а то накоїш тільки лиха…» (Пс.37/36:8).

Ну і також всі добре знають, навіть нецерковні люди, інші слова зі Святого Письма, автором яких є апостол Павло: «Гнівайтеся, та не грішіте! Хай сонце не заходить над вашим гнівом…» (Еф. 4:26). Часто їх сприймають як заклик до праведного гніву, мовляв, гнівайтеся, але праведно, щось на кшталт відомої народної інтерпретації: «пийте, але не впивайтеся». Насправді ж, слова апостола (він, до речі, цитує псалом) є простим застереженням від гріха, який так легко ми робимо в гніві. І жодного заклику до (не)праведного гніву тут немає.

Гаразд, а що робить наш гнів неправедним? І чому Богові гніватись можна, а нам ні? Чи інакше, чому Бог може гніватись і не грішити, а нам уникнути гріха в гніві практично неможливо? Причина, гадаю, буде десь така: вся різниця в тому, що Бог гнівається на нас, тому що любить нас; ми ж гніваємося один на одного і на Бога, тому що любимо себе.

Уявлення про Божий гнів як про якусь ненависть позбавлену любові є жахливим викривленням. Коли християни допускають таку ідею в своє богослов’я, вони насправді леґітимізують свою власну ненависть і відсутність любові. Ідея, що Бог одних любить, а до інших плекає тільки гнів − є аморальною і жахливою. Насправді Бог гнівається, тому що любить! І Його гнів − це прояв Його любові. Подібно як ми можемо любити своїх дітей і гніватись на них, коли вони роблять дурниці. «У Бога змішані почуття», як висловився один відомий український богослов.

Читайте також:

Гаразд, то чи можна гніватись? Так, але після того, як полюбиш. В іншому разі неодмінно згрішиш.

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!
Become a patron at Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Себастьян Тегза

Народився 1981-го року на Закарпатті. Одружений. Батько трьох дітей. Бакалавр соціології та богослів'я. В минулому священнослужитель Греко-Католицької Церкви. Сьогодні член Євангельської Церкви Святої Трійці в м. Хуст. Початкуючий письменник.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button