Домашня » Блог Сергія Головіна » Свобода громадян і безсилля влади

Свобода громадян і безсилля влади

Біблійні принципи цивільного правління. Частина III.

1
Поширень
Pinterest WhatsApp

Принцип 6. Влада повинна захищати права і свободи громадян

Бог наділив людину невід’ємними правами, серед яких, в першу чергу, – право на життя, на віру, на сім’ю, на прагнення до щастя, і т.д. Але наявність будь-яких прав безглузде без свободи користуватися ними. Свобода – найбільше з прав, якими Бог спочатку наділив людину – аж до свободи коритися Богу чи не слухатися Його (Буття 2: 16-17). Біблія постійно і однозначно вказує на свободу як на благословення і співвідносить рабство, так само як і будь-яку іншу форму несвободи, з покаранням і прокляттям.

Перша Заповідь говорить: «Я Господь, Бог твій, що вивів тебе з єгипетського краю з дому рабства. Хай не буде тобі інших богів передо Мною!» (Вихід 20: 2,3). Закон Мойсея закликає особливо шанувати ювілейний (тобто п’ятдесятий) рік, оголошуючи «свободу на землі всім жителям її» (Левит 25:10), і залишає за людиною право вибору: «Сьогодні взяв я за свідків проти вас небо й землю, життя та смерть дав я перед вами, благословення та прокляття. І ти вибери життя, щоб жив ти та насіння твоє» (Повторення Закону 30:19). Такий же вибір пропонується Ізраїлю і при вході в Землю обітовану: «Виберіть собі сьогодні, кому служити» (Ісус Навин 24:15).

Свободу самостійно обрати, – чи слідувати за Помазаником Божим, або ж залишатися в рабстві гріха і продовжувати йти власним шляхом, – надає людям і Христос:

«Дух Господа Бога на мені, бо Господь помазав Мене благовістити сумирним, послав Мене перев’язати зламаних серцем, полоненим звіщати свободу, а в’язням відчинити в’язницю» (Ісая 61: 1, пор. Лк 4:18).

«Прийдіть до Мене, усі струджені та обтяжені, і Я заспокою вас» (Від Матвія 11:28).

«І хто прагне, хай прийде, і хто хоче, хай воду життя бере дармо!» (Об’явлення 22:17).

Таким чином, вся Біблія від самого початку до самого кінця, – від Буття до Об’явлення, – пропозиція людині вибрати свободу. Неправомірне обмеження свободи є злочином в «кесаревому» вимірі суспільства і гріхом – у вимірі Божому. Апостол пише: «Та відає те, що Закон не покладений для праведного, але для беззаконних та для неслухняних, нечестивих і грішників, безбожних та нечистих, для зневажників батька та зневажників матері, для душогубців, розпусників, мужоложників, розбійників, неправдомовців, кривоприсяжників, і для всього іншого, що противне здоровій науці, »(1 Тимофія 1: 9,10, слово ανδραποδιστης, перекладене тут як «розбійники», це ті, хто позбавляє людей з свободи – викрадає з метою отримання викупу або для продажу в рабство).

У громадянському суспільстві як правителі, так і закон повинні захищати права і свободи громадян і протистояти будь-яким формам поневолення.

Принцип 7. Влада не в силах змінити серця людей.

Писання попереджає: «Не надійтесь на князів, на людського сина, бо в ньому спасіння нема» (Псалтир 146: 3). Але Господь через пророка дає обітницю: «І дам вам нове серце, і нового духа дам у ваше нутро, і викину камінне серце з вашого тіла, і дам вам серце із плоті.»(Єзекіїля 36:26).

Наскільки благими не були б закони, вони ніколи не стануть перешкодою для зла в серцях людей. Які надії не покладали б ми на чергові вибори, вони не змінять характер народу. Можна лише здогадуватися, які б були результати референдуму щодо встановлення верховенства права, якби вдалося організувати такий в Содомі та Гоморрі! Наївно вважати, що хороше законодавство і соціальні реформи можуть змінити суспільство, якщо при цьому люди, його складові залишаться такими ж, як і раніше. Зміни сердець – не результат, а причина пробудження в суспільстві.

Ізраїль мав найкращий Закон з усіх народів. Але це не заважало йому постійно ухилятися від Господа. Тільки Божа благодать, що дарується через віру в Христа Ісуса, дозволяє народу приносити плід, гідний його справжнього призначення. Апостол пише: «Бо спасені ви благодаттю через віру, а це не від вас, то дар Божий, не від діл, щоб ніхто не хвалився. Бо ми Його твориво, створені в Христі Ісусі на добрі діла, які Бог наперед приготував, щоб ми в них перебували» (Ефесян 2: 8-10). У цьому – виконання стародавнього пророцтва: «Бо це ось отой Заповіт, що його по цих днях складу з домом Ізраїля, каже Господь: Дам Закона Свого в середину їхню, і на їхньому серці його напишу, і Я стану їм Богом, вони ж Мені будуть народом!» (Єремія 31:33, пор. Євр 8:10).

Проте, якщо закони справедливі, вони сприяють формуванню моральнї свідомості суспільства. Мудрість, що накопичується поколіннями, свідчить: «Праведність люд підіймає, а беззаконня то сором народів» (Приповісті 14:34). Думка ця пронизує все Писання:

«Коли мої думки болючі в нутрі моїм множаться, то розради Твої веселять мою душу! Чи престол беззаконня з Тобою з’єднається, той, що гріх учиняє над право?»(Псалми 93: 19,20).

«Не спочине бо берло нечестя на долі тих праведних, щоб праведні не простягли своїх рук до неправди» (Псалми 125: 3).

«Горе законодавцям несправедливим, та писарям, які пишуть на лихо» (Ісая 10: 1).

Більше про свободу вибору:

Завдяки цьому Закон Моїсеєв, будучи заснований на принципі справедливості, не тільки служив свідченням близькості Господа до свого народу (Повторення Закону 4: 7-8), а й виконував роль виховника до Христа (Галатів 3:24).

«Біблія і політика. Основи справедливого суспільства»

Приєднатися до нас у Facebook  Twiter   Instagram

Підтримайте розвиток сайту "Слово про Слово"

Slovoproslovo.info – Газета “Слово про Слово є неприбутковим проєктом і працює коштом пожертв.

 Ми прагнемо забезпечити якісну незалежну християнську журналістику, якій ви можете довіряти. Але на те, що ми робимо, потрібно багато важкої праці, часу та грошей.

 Просимо вас фінансово підтримати розвиток та діяльність цього інформаційного християнського ресурсу.

Купити книгу "Біблія і політика"

Християни є громадянами не тільки Небесного Царства, але й громадянами тієї країни, в якій вони перебувають у земному житті. Тому побудова суспільства, в підвалинах якого були б закладені права і гідність його громадян у відповідності до принципів, що Творець відкриває нам у Своєму слові, є невід’ємною частиною Божого задуму, відкритого в Писанні. Книга Сергія Головіна присвячена правовій апологетиці й буде корисна тим, хто цікавиться питаннями християнського світогляду.

Купити книгу

Попередня Стаття

Влада: Під Богом заради народу

Наступна Стаття

Замість дитини - собака: рух чайлдфрі і біблійна позиція

Без коментарів

Залиште коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *