Блог Сергія Головіна

Образ і напис

Суть біблійного вчення про відносини Церкви й держави розкривається у відповіді Ісуса на спільне запитання фарисеїв і Іродіян (за влучним висловом Луки – людей лукавих), чи годиться давати податок для кесаря, чи ні. Всі пам’ятають слова Спасителя, які прозвучали тоді: «віддайте кесареве кесарю, а Боже Богові» (Від Матвія 22:21). Але що саме на підставі цього твердження, ми повинні віддавати Богу? І чого, відповідно, ми не повинні віддавати кесарю?

Не станемо зупинятися на екзотичних теоріях типу того, що Ісус, мовляв, закликав євреїв не забувати і про храмовий податок, або ж – віддати Богові землю Ізраїлю, звільнивши її від влади язичників. І без цього, яких тільки благочестивих відповідей не доводиться почути! Вам скажуть, що ми повинні віддавати Богу хвалу, поклоніння, десятину, служіння, благоговіння і т. п. Здебільшого всі ці відповіді будуть правильні. Одна проблема – ніякого відношення до відповіді Ісуса вони не мають! Адже не дарма ж Він насамперед попросив показати йому імператорський динарій, – ту саму монету, якою платиться податок, – і запитав: «чиї це образ і напис?». Тим самим Він виділяє два аспекти державно-конфесійних відносин.

1. Образ

Відповідно до вказівки Ісуса образ кесаря, відбитий на монеті, свідчить, що гроші ці – власність кесаря, і тому слід віддавати їх йому. Богу ж ми зобов’язані віддавати Боже – те, на чому відображений Його образ.

Тобто ми повинні віддати Йому самих себе, створених Їм по Його образом і подобою!

Ісус руйнує уявлення про кесареве і Боже, як про дві протилежні категорії (подібно поняттям «холодне» і «гаряче»). Кесареве і Боже – поняття несумісні (як, скажімо, «гучне» і «яскраве»). Вони зображають два різні виміри – те, що «під сонцем» (Еклезіаст 1: 9) і те, що «не від світу цього» (Івана 18:36); царство земне і Царство небесне.

Ключовим політичним поняттям в царстві земному є можливість. Чим більше у людини або групи людей можливостей – тим більше у них влади. У Царстві Божому головне поняття – праведність, справедливість (по-грецьки − dikaiosune). І Господь наставляє Своїх громадян пам’ятати про те, що важливіше: «Не переймайтеся і не питайте: “Що ми будемо їсти”, або “Що ми будемо пити?”, або “У що одягнутися?”, адже язичники тільки про все це і думають, але ваш Небесний Отець знає, що ви потребуєте у всьому цьому. Перш за все шукайте Царства Божого і Його праведності (dikaiosune), і все інше вам теж буде дано» (Від Матвія 6: 31-33).

«Під сонцем» важливо те, що ти робиш. Для Господа важливо те, як ти це робиш. І ніяка кількість справ, навіть найбільш благочестивих, не береться до уваги. Ісус попереджає про марність «овечої шкури» з добрих справ для тих, хто не віддає Богові Боже – хто не вірний основним принципам праведності і справедливості, і тому «всередині суть вовки хижі»: «Не кожен, хто каже до Мене: “Господи! Господи!”, Увійде в Царство Небесне, але виконуючий волю Отця Мого Небесного. Багато хто скаже Мені того дня: Господи! Господи! Чи не в твоє ім’я ми пророкували? і чи не Твоїм ім’ям бісів виганяли? і не Ім’ям Твоїм чуда великі творили? І їм оголошу Я тоді: Я ніколи не знав вас; Відійдіть від Мене, хто чинить беззаконня» (Від Матвія 7:15, 21-23).

2. Напис

Напис на імператорському динарії був таким: «Ti [berivs] Caesar Divi Avg [vsti] F [ilivs] Avgvstvs» (Тіберій Цезар Август, син Божественного Августа) і свідчив, що імператор Тіберій не тільки носить спадковий титул «Август» (тобто. «священний»), але і є сином бога, Октавіана Августа. Перепитавши про напис, Спаситель вказує: не можна ні обожнювати уряд, ні наділяти його будь-якими атрибутами, які по праву належать виключно Богу. Це – порушення Першої заповіді. «Бо написано: Господеві Богові своєму вклоняйся, і служи Одному» (Від Матвія 4:10).

На жаль, люди нерідко схильні обожнювати владу, чекаючи від них соціальних і економічних чудес. Вони вважають, що правитель, – чи колишній, чи новий, – в стані радикально змінити їхнє життя, врятувати їх. Так, імператора проголошували рятівником Риму, фюрера – рятівником Німеччини, і т. п. Минають століття, чергові чарівності знову закінчуються розчаруваннями, але месіанські нотки знову і знову звучать в закликах і передвиборчі обіцянки тих чи інших політиків. Писання ж вчить:

Не надійтесь на князів, на людського сина, бо в ньому спасіння нема: вийде дух його і він до своєї землі повертається, того дня його задуми гинуть! 
Блаженний, кому його поміч Бог Яковів, що надія його на Господа, Бога його, що небо та землю вчинив, море й усе, що є в них, що правди пильнує навіки, правосуддя вчиняє покривдженим, що хліба голодним дає!
Господь в’язнів розв’язує, Господь очі сліпим відкриває, Господь випростовує зігнутих, Господь милує праведних! 
Господь обороняє приходьків, сироту та вдовицю підтримує, а дорогу безбожних викривлює! 
Хай царює навіки Господь, Бог твій, Сіоне, із роду у рід! Алілуя!

(Псалми 145: 3-10)

Читайте також:

Так, уряд покликаний стримувати прояви зла в народі. Однак він не здатний зцілити народ від зла. Він спроможний зробити людей добрими. Але від нього цього і не потрібно! Адже правитель – не Бог.

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Сергій Головін

Доктор філософії (Ph.D), доктор прикладного богослів'я (D.Min), магістр гуманітраних наук МА, релігієзнавство,, магістр природознавства (фізика землі), магістр педагогіки (фізика). Президент Християнського Науково-аполегетичного Центру.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дивіться також
Close
Back to top button
Дорогий читачу, дякуємо, що ви з нами

Запрошуємо стати частиною спільного майбутнього та приєднатися до друзів “Слово про Слово” – тих, кому не байдуже, чим наповнюється український інформаційний простір. Тих, хто дивиться на світ з християнської позиції. Підтримати проєкт

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!