Блог Сергія Головіна

Гігієна духа

Герой сьогоднішнього гугл-дудла – австрійський лікар Ігнат Земельвейс. В середині XIX століття в Європі поширилася практика пологів в лікарняних умовах. До цього акушерки приймали пологи на дому, і без своєчасної лікарської допомоги будь-які ускладнення могли привести до летального результату. Однак зі створенням пологових палат при лікарнях ситуація не особливо покращилася. З одного боку, безпосередня смертність при пологах значно скоротилася. Але у більшості породіль незабаром починався жар, і, в кінцевому підсумку, вони все одно гинули. На цей раз – з діагнозом «родова гарячка».
Яких тільки припущень не робив Земельвейс про причини цієї хвороби! Він і міняв положення тіла жінки під час пологів, і забороняв дзвонити в похоронний дзвін, коли його можуть почути породіллі – все було даремно. І ось одного разу по дорозі з анатомічного театру в родовий зал він запропонував усім своїм асистентам ретельно вимити руки. Результат виявився приголомшливим – родова гарячка відступила. Щоб дати пояснення настільки несподіваного ефекту, Земмельвейс припустив, що на руках у тих хто препарували трупи залишалися «частки смерті», які і губили пацієнток.

Нам, хто наслухався про бактерії, неможливо не дивуватися – наскільки близьким до істини було осяяння доктора Земмельвейса! Але тоді з його теорії зробили посміховисько: науці ніякі «частки смерті» не були відомі. Оскільки ж лікар продовжував наполягати на своєму, його згодом позбавили і звання, і лікарської практики. Всю решту життя доктор Земмельвейс закликав колег мити руки. Зрештою, його запроторили до божевільні, де за іронією долі, він помер від зараження крові – тієї самої хвороби, від якої рятував своїх підопічних. Родова гарячка, «хвороба брудних рук», повернулася в лікарняні палати і панувала там ще ціле століття – поки дослідження не встановили справжню причину цієї смертоносної недуги.
Втім, більш ніж за три тисячі років до експериментів доктора Земмельвейса, в одкровенні, даному Божому народу через Мойсея, було сказано, що всякий, хто доторкнувся до нечистого (зокрема – до мертвого тіла), повинен пройти певні очисні процедури – від обмивання рук до карантину. Якби лікарі, навіть не знаючи про мікроби і бактерії, просто слідували Закону Мойсея сотні тисяч не гинули б від причин, які сьогодні для нас очевидні.
Прикладів цього – безліч! Ну хто сьогодні засумнівається в необхідності, скажімо, вимити руки перед їжею? Це називається гігієна. Гігієна тіла. Але Біблія, даючи вказівки про фізичне очищення, вчить: є проблема набагато небезпечніша тілесної нечистоти. Це – нечистота духовна. Нечиста совість. Нечисте серце.
На відміну від нинішнього часу, в давнину серце (грец. Кардиа) вважалося вмістилищем не почуттів, а волі і совісті. Скажи тоді молода людина своїй коханій: «люблю тебе всім серцем», вона б засмутилася. Це означало б, що вона йому не подобається, але з почуття обов’язку або з яких-небудь інших причин він змушує себе добре до неї ставитися.
Тоді дівчата хотіли, щоб любили їх «усіма нутрощами». Нутрощі нутро (грец. Сплахнон) – ось де мешкали почуття античної людини! Але, хоча ми до цього дня використовуємо висловлювання на кшталт «з усіма потрохами» або «нутром чую», фраза типу «завдяки тобі, брат, заспокоїлися нутрощі віруючих» різала б слух сучасному читачеві, і поблажливі перекладачі в таких випадках замінюють «нутрощі» на «серця» (Филимона 1: 7). Там же, де в оригінальному тексті все-таки варто вживати слово «серце» (кардиа), мова йде про волю і / або совість – властивості духовні, а не душевні.
Біблія говорить про два шляхи, якими Бог відкриває Себе всім людям без винятку – як віруючим, так і невіруючим (богослови називають їх «загальним одкровенням” – на відміну від зафіксованого в Писанні «особливого одкровення»).
По-перше, «Від створення світу для людей стали ясними і зрозумілими Його незримі властивості — вічна сила Його і божественність. Це видно по тому, що Бог здійснив» (Римлянам 1:20);
По-друге, «Вони показують, що те, чого Закон вимагає, записане в їхніх серцях. Свідомість їхня також свідчить про це, оскільки їхні думки інколи звинувачують, та інколи виправдовують їх.» (Римлян 2:15). Як сформулював це Еммануїл Кант, «дві речі свідчать мені про Бога: зоряне небо над головою і моральний закон в серці».
«Ось чим ми пишаємося і що є свідченням нашого сумління: ми поводимося в цьому світі, особливо з вами, з простотою та щирістю, що ідуть від Бога» (2 Коринтян 1:12), – пише апостол, посилаючись на свідчення власної совісті як на певний духовний авторитет, критерій відповідності своїх дій Божої волі.
Совість називають голосом Божим у душі людини. Людина була створена за образом і подобою Божою, і навіть після гріхопадіння у ній зберігається цей образ, тільки чистим він більше не є. Як недотримання гігієни тіла веде до фізичного зараження і фізичної смерті, ми, заражені духовно, з покоління в покоління успадковуємо смерть. Але совість раз по раз нагадує нам про наше справжнє призначення.
Совість – аварійна сигналізація духа. Бог наділив захисними механізмами всі аспекти нашої сутності. Варто нам ненавмисно торкнутися чого-небудь гострого або гарячого – ми відразу відсмикуємо руку, не встигнувши навіть зрозуміти, що сталося. Відчуття болю захищає від небезпеки наше тіло. Аналогічним чином на душевному рівні нашим захисним механізмом є сором: сказав що-небудь, не подумав, і тут же відчуваєш, як зашарілися вуха.
Совість захищає нас на рівні духа. Здавалося б, все зробив як годиться, і ніхто не зможе звинуватити нас. Але совість буде нагадувати: ти наполіг на своєму, а правильно було б поступитися; зробив своє, а правильно було б посприяти іншому; домігся свого, а правильно було б відмовитися; вибрався сам, а правильніше було б допомогти тому, хто не міг; і т.п.
Коли совість чиста, то і фізичний біль, і душевні хвилювання вже не настільки жахливі. Варто було праведному Йову дізнатися, що Бог його не залишив – інші його страждання тут же відступають на другий план! І коли Давид віддав свій маєток на будівництво Храму, і весь народ став жертвувати слідом за ним, царя радувало не те, яка астрономічна сума була зібрана, а то, що багатство це не було «інвестиціями в Божий бізнес» з метою отримання вигоди, а давалося це з радістю і від щирого серця: «І я знаю, мій Боже, що Тобі відомо, що в кожного на серці, праведності Ти радієш. Із чистим серцем я віддав Тобі усе це, я радо все віддав Тобі. І Твій народ тепер, який присутній тут, я бачу, радо й щиросердо жертвує Тобі» (1 Хронік 29:17). Так само Йосафат, приставляючи «левитів у Єрусалимі, священиків та голів ізраїльських родів наглядати за виконанням Закону Господнього та залагоджувати спірні питання. І жили вони в Єрусалимі. Він їм дав такий наказ: «Служіть віддано і щиросердно, бійтеся Господа» (2 Хронік 19: 8-9). «Бог добрий до Ізраїля насправді, до всіх, у кого чисте серце», – вигукує псалмопівець (Пс. 72: 1).
У притчі про сіяча насіння, що впало на добру землю, це – ті, хто, почувши Слово, береже його в щирому й доброму серці, і плід приносять вони терпіння. «Блаженні чисті серцем, бо вони побачать Бога» (Від Мт 5: 8), – вчить Христос. «Тепер, коли ви, сприйнявши Слово правди, очистили душі свої для справжньої братньої любові, любіть одне одного палко й від щирого серця.» (1 Петра 1:22), – вторять Йому апостоли. – «Ціль же наказу любов від чистого серця і доброї совісті та нелицемірної віри» (1 Тимофія 1: 5).
Гігієна духа – ось з чим проблема. Серце наше уражено гріхом, і очистити його може тільки Бог. Цього не можна купити або заслужити. Нечисте серце – наш природний стан, а чисте – надприродний. Бога ж побачать лише чисті серцем. Скільки б вчених ступенів з богослов’я ні мала людина, якщо вона не досягла надприродного стану чистоти серця, Бога вона не побачить. Про це говорить книга Притч: «Хто може сказати:” я очистив моє серце своє, очистився я від свого гріха? “» (Притчі 20: 9). «Бо з серця бо походять лихі думки, убивства, перелюби, розпуста, крадіж, неправдиві засвідчення, богозневаги» (Від Матвія 15:19).
Якщо наша віра зводиться до утримання від злих справ, то у нас – закваска фарисейська. Фарисеї щосили намагалися правильно жити і правильно діяти, плід же був один – гординя. Але «Хто вийде на гору Господню, і хто буде стояти на місці святому Його? Той, у якого руки та щиреє серце» (Псалми 23: 3-4). Відносини з Богом не зводяться до правильних вчинків. «Горе вам, книжники та фарисеї, лицеміри, що чистите зовнішність кухля та миски, а всередині повні вони здирства й кривди. Фарисей сліпий! очисти перше середину кухля, щоб чистий він був і назовні!. Горе вам, книжники та фарисеї, лицеміри, що подібні до гробів побілених, які гарними зверху здаються, а всередині повні трупних кісток та всякої нечистоти» (Від Матвія 23: 25-27).
Книжники – це люди, які добре знаються на Писанні, а фарисеї – люди, серйозно ставляться до своєї віри. Так говорить Господь: Горе вам, які добре знаються на Писанні і серйозно ставляться до своєї віри! Гординя – найтяжчий з гріхів.
Релігійні люди стверджують, що вчинки – головне. Але Христос говорить, що «кожен, хто гнівається на брата свого, підпаде судові» (Від Матвія 5:22) і «всякий, хто дивиться на жінку з пожаданням, той вже вчинив перелюб з нею в своїм серці» (Від Матвія 5:28) . Гнів – такий же гріх, як вбивство, а хіть – такий же, як зрада. Якщо ми не викриваємо себе в гріхах серця, ми заграємо зі світом. Все більше і більше стає докторів і магістрів богослов’я, але ситуація не змінюється. Головна потреба церкви не в проповідниках або лідерах, а в пророках. У церкві не вистачає тих, хто закликав би: «Покайся! Очисти серце своє ». Всі в курсі, а Ісуса мало хто знає. Багато поінформованих, мало трансформованих. І ми ж самі в цьому винні: розповідаючи про Ісуса, самі не очищаємо серця свого, не дотримуємося духовної гігієни.
Совість виступає нашим обвинувачем. А коли нас звинувачують, ми починаємо захищатися. І найпоширеніший тип захисту – приховування гріха. Ослухавшись заповіді, «сховався Адам і його жінка від Господа Бога серед дерев раю» (Буття 3: 8). Подібним чином і Давид, зрозумівши, що справа з Вирсавією зайшла занадто далеко, намагається приховати свій гріх, підклавши їй чоловіка в ліжко, а оскільки задумане не спрацювало, вбиває його. Гріх наростає, як снігова куля. Давид опинився на краю прірви, коли до нього прийшов пророк, щоб викрити його. У каятті, цар волає до Бога: «Серце чисте створи в мені, Боже, і духа праведного віднови в нутрі моєму» (Псалтир 50:12).
Другий тип захисту – перевалювання провини: «не ми такі, життя таке». Адам, намагаючись зняти з себе відповідальність, каже: «Це не я. Це – дружина, яку Ти мені дав». А та теж не розгубилася: «Змій спокусив мене, і я їла». Кому-кому, а собі ми завжди знайдемо виправдання.
Третій тип захисту – вибіркова сліпота. Чужі гріхи ми бачимо, а свої ні. «Хто зрозуміє? Від таємних моїх очисти мене »(Псалтир 18:13). Принцип духовної офтальмології простий: якщо я бачу сучок в оці ближнього, значить, в моєму оці – колода. Коли нас дратує, що за загальним столом хтось нагортає занадто багато, – значить, нам самим хотілося б нагортати так само, але чи то виховання не дозволяє, то чи їжі не вистачає. Його жадібність входить в конфлікт з нашою.
Вважається, що чим краще ми знаємо Бога, тим ми – кращі. Насправді ж, тим краще ми знаємо себе. Чим більше світла, тим видніше бруд. Але Бог призначив нас до Царства, всиновивши в Сина Свого, і ми повинні бути гідні звання, в яке покликані. Досягти цього можна лише постійно працюючи над собою. Чим більше ми будемо пізнавати Бога, тим тонше буде налаштований наш індикатор – датчик гріха, який і називається совістю. «Хто бо з людей знає, що в людині, окрім людського духа, що живе в ньому?» (1 Коринтян 2:11). Якщо ми чинимо неналежно, будь-хто може викрити нас. Якщо ж ми думаємо неналежно, викрити нас може тільки совість.
Совість – це тихий шепіт, який треба вміти слухати і хотіти чути. Він губиться в шумі релігійності і життєвих турбот, в повсякденних клопотах, але весь час нагадує: наші думки знає ще Хтось – «Бог, що” (Дії 15: 8). «Бог більший від нашого серця та знає все» (1 Івана 3:20). «Він знає таємниці серця» (Псалтир 43:22). «Ви видаєте себе за праведних перед людьми, але Бог знає серця ваші, бо високе в людей, те перед Богом гидота» (Від Луки 16:15). «В спокусі ніхто не кажи: Бог мене спокушає; тому що Бог не спокушається злом і Сам не спокушує нікого, але кожен спокушується, захоплюючись й зводиться пожадливістю власною хіть, зачавши, народжує гріх, а зроблений гріх народжує смерть »(Якова 1: 13-15).
Насінням похоті може стати будь-яке бажання. Ми не в змозі контролювати, на що впаде наш погляд, але ми можемо контролювати, за що він зачепиться. Гріх – не в першому погляді, а в другому і в третьому. Чим більше дивишся на бажане, тим більше воно затягує. Апостол пише: «Стережися молодечих пожадливостей, тримайся правди, віри, любові, миру з тими, хто Господа кличе від чистого серця» (2 Тимофія 2:22).
У цьому тексті – дві поради:
1. Тікай. Біжи, як від вогню. Відведи погляд, сідай в іншу маршрутку, не бери участь в розмові, перемкни канал, викинь журнал. «Умову я був з очима своїми, то як буду дивитись на дівчину?» (Йов 31: 1). Не піддавайся на виверти сатани, що нагадує про минулі гріхи. Все, що було в минулому, змито Кров’ю Ісуса. Не думай про гріхах в майбутньому, тому що тоді жертва Ісуса вже звільнила тебе від них.
2. Більше спілкуйся з тими, хто чистий серцем. Не з тими, хто знає про Бога, а з тими, хто знає Бога. «Не давайте вводити себе в оману. Лихе товариство руйнує добрі звичаї» (1 Коринтян 15:33). «Щирим серцем, у повноті віри, окропивши серця від сумління, і обмивши тіла чистою водою! Будемо непохитне визнання надії, вірний бо Той, Хто обіцяв. Будемо уважні один до одного, заохочуючи до любові і добрих справ. Не будемо залишати зборів свого, як то звичай у деяких, але заохочуймося [один одного], і тим більше, скільки більше ви бачите зближається день той »(Євреїв 10: 22-25).
Соломон пише: «Понад усе, що потребує догляду, пильнуй свій розум, бо він — джерело життя» (Притчі 4:23). За багато років до Христа наймудріший з царів залишив нам заповідь духовної гігієни, не вказавши при цьому, як же саме нам зберігати серце своє. Слава Богу – сьогодні ми знаємо як: перебуваючи в присутності Христовій, чия Кров змиває всяку нечисть!

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Сергій Головін

Доктор філософії (Ph.D), доктор прикладного богослів'я (D.Min), магістр гуманітраних наук МА, релігієзнавство,, магістр природознавства (фізика землі), магістр педагогіки (фізика). Президент Християнського Науково-аполегетичного Центру.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дивіться також
Close
Back to top button