Варто замислитись

Є про що подумати

Пекло – найнепопулярніший предмет, який тільки може обрати проповідник. Але, попри це, я відчуваю спонукання від Духа Святого — відверто говорити на цю тему у світлі Писання.

Слово «пекло» використовується тисячі разів у наших звичайних розмовах. Я отримав листа від одного алкоголіка, в якому він пише, що його життя — справжнє пекло. Одна жінка писала мені, що два роки заміжжя були для неї і для всього її дому пеклом на землі. Я відвідав вмираючу даму, що хворіла на рак. Замість того, щоб підкоритися Богові, вона відвернула своє серце проти Нього: «Мій жахливий стан змусив мене відвернутися від Бога. Я живу буквально в пеклі і не можу зрозуміти, як Бог любові може допускати, щоб я так нестерпно страждала», — злилася вмираюча.

Люди вживають слово «пекло» за різних обставин. Вчення про пекло у наш час не тільки не популярне в церкві, але майже зовсім там забуте. Переглядаючи книжки в моїй бібліотеці, видані за останні двадцять п’ять років, я знайшов у них трохи проповідей на цю тему. Проповідувати про пекло не прийнято і не рекомендується у наші дні. Ось чому багато так звані віруючі перестали вірити в пекло.

Біблія про пекло

Але, читаючи Новий Завіт, особисто я був вражений тим безліччю місць, які прямо говорять про пекло і особливо багато сказано про це самим Христом. Можливо, деякі люди все ще пов’язують пекло з вигадкою та різними казками, в яких диявол зображується з хвостом і рогами, що тримає тризуб у руках і смажить грішників на сковороді. Це не погляд Писання. Я повинен нагадати вам з усією серйозністю, що та сама Біблія, яка говорить про любов Божу і блаженство небес, говорить нам так само і про страшний суд і про вічне пекло.

Я згоден, що тема про пекло не дуже приємна для нас. І треба додати, що є лише одна особа, яка може говорити про пекло з Божественним авторитетом. Це Обличчя Христос. Він єдиний, «Син Людський, що зійшов з небес» і Син Божий, який жив на землі, знає майбутню долю людини, а також всю волю Божу про неї. Зверніть увагу на деякі слова Христа про так зване пекло. 

«Не бійтеся тих, хто вбиває тіло, а душі не можуть убити; а бійтеся більше Того, Хто може і душу, і тіло занапастити в геєнні» (Мт. 10:28). 

«Тоді скаже тим, що ліворуч: ідіть від Мене, прокляті, у вогонь вічний, уготований дияволові та ангелам його» (Мт. 25:41). 

Схожі статті

Що може бути незрозумілим у цих одкровеннях Христа?

Я чув від деяких людей, що вони живуть за «заповідями блаженства» і тому не вірять у пекло. Але послухайте, що говорить Христос про пекло навіть у заповідях блаженства:

«А Я кажу вам, що кожен, хто гнівається на брата свого, даремно, підлягає суду; хто скаже братові своєму «рака» підлягає синедріону, а хто скаже «божевільний», підлягає геєнні вогненній» (Мт. 5:22).

 Є багато інших місць Святого Письма, які стверджують наявність пекла, слів, що виходять з уст Самого Христа. Але хіба цих наведених віршів Святого Письма недостатньо, щоб переконати нас у тому, що сам Христос вважає дуже важливим і що здатне привести наш розум і серце до свідомості, що пекло справді існує?

Біблія говорить про три види смерті: фізичну, духовну і вічну. Всі ці види смерті мають своїм джерелом – гріх, як написано: “Сила гріха – смерть …”. Зауважте, що цей останній вид смерті – «вічну смерть» – Біблія називає пеклом.

Кронін у своїй книзі «Ключі Царства Небесного», між іншим, говорить: «Пекло — місце, де немає жодної надії». І це справді так. Як тільки ви перестаєте надіятися, ви вже близько до пекла. Багато людей живуть у пеклі злості, гніву, образ, забобонів, нетерпимості, наклепництва, байдужості. Ми самі створюємо своє земне пекло нашими пристрастями, егоїзмом, злопам’ятністю та іншими гріхами, якими рясніє наше життя. Завжди є привід і широка можливість створити пекло на землі і багато хто з нас це пекло вже створили й не можуть звільнитися від нього. Але Біблія безперечно говорить не тільки про пекло, яке створюється на землі, але й про пекло, як місце вічних мук, куди піде кожен грішник, який свідомо відкинув Христа і завзятий у гріху.

Чому люди повинні взагалі говорити про такі речі, як пекло?

Мене запитують: чому люди повинні взагалі говорити про такі речі, як пекло, і остерігатися, щоб не потрапити туди?

По-перше, тому, що про пекло говорить Бог і попереджає про нього. У Бога немає нічого зайвого, у Нього кожне слово на обліку. Тому людина повинна звертати увагу на все те, що говорить Бог і особливо на всі Його люблячі попередження та застереження. Так, морок пекла, це — похмура пляма у всій світобудові, але на цьому темному тлі велич Божої любові та милосердя виділяється найяскравіше. Саме цей кошмар і жах пекла змусили Бога дарувати людству чудесне викуплення, вчинене Христом на Голгофському хресті. Якби людина не була безнадійно загиблою і втраченою для Бога, якби людина не була на шляху до вічної темряви та вічних мук, то Бог не знайшов би необхідним викупляти людину ціною ганьби, страждань і смерті «Єдинородного Сина Свого Улюбленого». Тільки тому «Бог так полюбив світ», що вирішив викупити нас і зробити для нас можливим народження від Духа Святого і зміну нашої гріховної природи. Весь план Божого спасіння спрямований на те, щоб ми, грішні люди, могли уникнути пекла.

Хрест Христів – це перешкода, це якір, який утримує людину від падіння в бездонну пекельну прірву безнадійного розпачу. Біблія каже: «Відплата за гріх – смерть» (Рим. 6:23). Вічна смерть означає вічне відлучення від Бога. Цю відчуженість від Бога Ісус Христос називає пеклом.

По-друге, ми повинні остерігатися пекла тому, що Христос називає його вічним покаранням, «темрявою зовнішньою», «піччю вогненною», місцем, «приготованим дияволу та ангелам його», де «хробак не вмирає і вогонь не згасає», де «плач і скрегіт зубів».

Христос також каже, що, потрапивши в це місце, людина зберігає свідомість, пам’ять та всі свої здібності. З Його розповіді про багатія і Лазаря видно, що багатій, будучи в пеклі, в муках, підняв очі й побачив Авраама та Лазаря. Багач цей був здатний не тільки бачити, а й говорити, бо він сказав: «Отче Аврааме, помилуй мене». Багач зберіг також пам’ять. Він згадав, що в нього на землі лишилося ще п’ять братів (Лк. 16:28). Зауважте, що все це — Боже одкровення, що це слова Христа, а не мої. Христос досить висвітлив нам це питання, щоб остерігатися цього «місця мук». Христос, знаючи про жахи пекла, часто дуже докладно говорить про нього безлічі людей та своїх учнів. «Якщо око твоє спокушає тебе, вирви його, краще з одним оком увійти в Царство Боже, ніж з двома очима бути вкинуто в геєну вогненну» (Мк. 9:27).

По-третє, ми повинні остерігатися пекла, пам’ятаючи, що є лише один шлях порятунку від нього, це прийняти Викупителя Христа нашим особистим Спасителем. Бог так полюбив нас, що віддав Свого Сина на хресну смерть замість нас. Бог зробив це, щоб визволити нас від провини за наші гріхи й від вічного осуду. Бог не створив людину для пекла, і Бог не створював пекла для людини. Пекло призначалося для диявола та ангелів його. Людина була створена не для мук, а для блаженства, щоб бути в спілкуванні з Богом. Але з того часу, як прабатьки впали, пекло стало місцем уготованим і для тих, хто з власної волі відкинули Божу милість, відмовилися від набутої Христом свободи, відкинули Сина Божого і Його жертву.

Отже, якщо ви наполегливо і завзято відкидаєте Єдиного Спасителя – Ісуса Христа, живете з власної волі й слухаєтесь диявола, то ви теж призначені розділити долю диявола і провести вічність з ним та з його ангелами. Таким чином, ви загинете не тому, що Адам згрішив, але тому, що ви самі особисто і з власної волі обрали шлях гріха. Ви загинете за власні беззаконня. Біблія каже: «усі згрішили», «усі спокусилися зі шляху», «всі позбавлені слави Божої».

Що ж таке пекло?

Багато хто запитує: що ж таке пекло — чи це місце, чи це якийсь духовний стан і, чи треба розуміти буквально те, про що люди говорять, що там у пеклі вогняне полум’я?

Я повинен зізнатися, що Бог не побажав нам, людям відкрити цю таємницю, а ми, люди, не можемо самі її осягнути. Головне ж у тому, що пекло існує і що воно відокремлює нас від Бога. Це «смерть друга», про яку сказано, що вона позбавляє нас святості, блаженства, радості, щастя і всього того, що Бог приготував тим, хто любить Його. Люди готуються до всього, але не до смерті. Ми спостерігаємо дії смерті довкола нас. Смерть здається нам неприродною та ненормальною, коли вона стосується нас самих і цілком нормальною та природною, коли стосується інших.

Біблія каже, що після смерті фізичної людини чекає суд Божий і що людина, яка свідомо відвернулася від Бога в земному житті, буде віддалена від Божої присутності у вічності. Так що якщо ви, друже, далекі душею своєю від Бога тепер, то ви вже тепер перебуваєте наче в передпокої пекла і та прірва, яка відокремлює вас від Бога, не зменшується, а розширюється з кожним новим днем ​​вашого земного життя. Повірте, у мене немає жодного бажання та наміру залякувати вас. Я торкнувся цієї теми тільки тому, що сам Христос часто говорив про неї й тільки для того, щоб на цьому похмурому тлі виявити любов і милість Божу і благодать Христову.

Ми створені не для життя у гріхах. Ми створені для святого життя, для життя радості, миру, щастя та любові. Ми створені для небесного блаженства у Богові. І шлях хреста веде всіх нас, що заблукали, у дім Отчий.

Як уникнути пекла?

Христос – Шлях. Він – Двері, Він – Життя! Не можна говорити про пекло, щоб зайвий раз не оцінити Спасіння Христа та любов Божу. Ця Божественна любов стає ще більш необхідною, а благодать Христа ще більш дійсною, коли вони відкриваються перед нами на тлі смерті, суду та пекла.

Прошу вас серйозно подумати про це жахливе місце. Прошу вас звернутися до Христа і залишити ваші гріхи, покаятися і прийняти Ісуса як вашого особистого Спасителя. Бог любить вас, Він помер на хресті за вас. Віддайте ж Богові своє подальше життя і в усьому підкоріться Його волі. Слідуйте за Ним щиро і від щирого серця. Дякуйте Богові за помилування і застерігайте інших від місця, що зветься пеклом.

Автор: Біллі Грем

Джерело: lio.ru

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Back to top button