Богослів'я

Чому Бог відправляє людей у пекло?

Чому Бог відправляє людей у пекло? Це запитання в тому чи іншому формулюванні напевно чув кожен. І практично всі християни ставили це запитання самі собі. Ми знаємо, що Бог любить нас. Але як тоді примирити ідею вічного покарання з любов’ю Бога?

Виникає питання: якщо Бог знав, що якась частина його творіння потрапить у пекло, то навіщо Він взагалі творив цей світ? Роздуми на подібні теми прийнято називати “теодицея”, що дослівно означає «виправдання Бога».

Навіщо виправдовувати Бога?

Бог сильний сам себе захистити. Тоді хто ми такі, щоб говорити за Бога, виправдовувати Його? Відповідь на це запитання проста. Нападки на віру і Біблію не припиняються. У відповідь на них можна образно «стукнути грішника Біблією по голові» і закликати його не забивати голову такими питаннями. Але після цього людина, яка шукає відповіді на свої запитання, навряд чи знову заговорить із вами про Бога.

Кінематографісти створюють фільми на подібну проблематику. Їхні сюжети схожі: групу людей змушують узяти участь у смертельній грі, за якою спостерігає публіка або організатор-божевільний. Є позитивні гравці, які допомагають слабким, є негативні, хто заради виграшу йде по головах. Але не вони стають головним об’єктом глядацької ненависті, а той, хто організував криваве видовище. На жаль, деякі люди бачать Бога саме таким «організатором шоу». Отже, щоб знати, що відповідати невіруючим, спробуймо розібратися в цьому непростому питанні.

Дві неповні відповіді

Ось дві найчастіші відповіді, які я чую від братів і сестер.

  1. «Бог нікого не карає – люди самі себе карають». Ця ідея з новою силою замаячила на горизонті завдяки гучному бестселеру «Хижа». Але прихильники цієї ідеї плутають наслідки гріха і покарання за гріх. Їхня ідея суперечить Божому Слову, яке говорить: «…а вам, хто утиски терпить, відпочинок із нами, коли з’явиться з неба Господь Ісус з анголами сили Своєї, − “в огні полум’яному, що даватиме помсту на тих, хто Бога не знає, і не слухає” Єва́нгелії Господа нашого Ісуса. Вони кару приймуть, − вічну погибіль від лиця Господнього та від слави потуги Його» (2 Сол. 1:7-9). Є й інші місця Біблії, які говорять, що саме Бог карає грішників, хоча частина їхніх проблем − це, звісно ж, наслідок їхнього гріха.
  2. «Бог відправляє людей у пекло, але вони самі винні в цьому». Це так – кожна людина обирає життя або смерть, віру або невір’я. Але ж питання не в цьому, а в тому, навіщо Бог взагалі «придумав» такі правила, які допускають вічне покарання.

Якщо вас, як і мене, не влаштовують такі відповіді, то спробуймо знайти істину.

Справедливий Бог і несправедливий світ

Ніхто не любить людину так, як любить її Бог. Адже Він послав Сина свого на смерть заради тих, хто Його і вбив. І якщо мені шкода грішників, які йдуть у пекло, то тим більше їх шкода Богові. Отже, Бог, який віддав Сина на смерть заради нас, вочевидь карає людей не через якусь безсердечність чи байдужість. Очевидно, що це єдиний справедливий шлях.

Адже і Син Його просив у Гефсиманії: «Якщо можливо, нехай мине Мене чаша ця…» Але на жаль, врятувати нас по-іншому було неможливо. І якщо смерть Сина була обов’язковою, то особисто я впевнений, що і слова «киньте його в темряву зовнішню, де плач і скрегіт зубів» Бог повинен вимовити, хоча Його батьківське серце при цьому розривається на частини.

Чому б тоді Господу не створити світ, де грішника можна було б легко пробачити і відправити в рай на вічне блаженство? Відповідь, на мій погляд, у тому, що цей світ створений відповідно до Божого характеру.

Бог справедливий, а отже, і в створеному Ним світі має бути справедливе покарання за гріх.

Справедливий Бог не може створити несправедливий світ, де можна грішити, залишаючись безкарним. Тому Бог створив світ, де грішники отримують відплату в пеклі, бо того вимагає справедливість.

Нескінченна мука за закінчені гріхи − хіба це справедливо?

Але чому тоді гріхи, сотворені за коротке людське життя, мають нескінченне покарання? Адже це теж здається несправедливим. Ф. М. Достоєвський сказав одного разу: «Весь світ не вартий сльозинки дитини». То чи вартий цей світ, його історія, план порятунку і мільйони тих, хто блаженствує з Богом, того, щоб хоча б один упертий грішник нескінченно страждав у пеклі?

Є думка, що оскільки Бог нескінченний, то і Його гнів на гріх має бути нескінченним. Я б додав до цієї ідеї те, що, найімовірніше, у вічності немає часу. Тому не можна сказати, що грішник страждатиме мільйони років в озері вогняному. Немає мільйонів років − є статичний стан перебування в гніві Божому.

Читайте також:

Час − це умовне позначення змін у матеріальному світі. Наприклад, доба − це зміна положення планети щодо Сонця.

І якщо у вічності ми й все, що нас оточує, буде незмінним, то й часу там не буде.

Це важко уявити, але якщо це так, то ми не можемо сказати, як саме будуть сприйматися страждання і блаженство у вічності. Отже, звинувачення в тому, що Бог значно довше карає людину за гріхи, які вона робила «сімдесят, при більшій міцності вісімдесят років», − не мають достатньо підстав. Адже слово «довше» поза часом взагалі не має сенсу.

Ось що я можу сказати людині, стурбованій цією моральною дилемою. І думаю, цього цілком достатньо.

Автор: Микола Орлов

Джерело: xristianin.org

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Редакція

Слово про Слово – інформаційний християнський ресурс. Публікуємо щоденні новини, коментарі, аналітику, що висвітлюють релігійну тематику в Україні та світі. Публікуємо статті різних жанрів, авторські блоги, оповідання, поезію, притчі.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button
Дорогий читачу, дякуємо, що ви з нами

Запрошуємо стати частиною спільного майбутнього та приєднатися до друзів “Слово про Слово” – тих, кому не байдуже, чим наповнюється український інформаційний простір. Тих, хто дивиться на світ з християнської позиції. Підтримати проєкт

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!