Актуальне

8 уроків коронавірусу

Цього ранку я прокинувся в Неаполі, Італія, і тут же опинився в умовах карантину. Будь-які масові зібрання, включаючи церковні служби, були заборонені. Весілля, похорони, хрещення скасовані. Школи, кінотеатри, музеї, спортзали – все закрито. Ми з дружиною щойно повернулися з продуктового магазину, де витратили близько двох годин через величезну чергу біля каси. На цю мить (16 березня) Італія займає друге після Китаю місце за кількістю заражених коронавірусом – 24 747 зараження і 1809 смертельних випадків. В результаті 60 мільйонів осіб повинні залишатися вдома, за винятком крайньої потреби. Як нам, як християнам, реагувати на таку кризу? Відповідь – вірою, а не страхом. Ми повинні дивитися бурі в обличчя і запитувати: «Господь, чому Ти бажаєш навчити мене через цю ситуацію? Як ти хочеш мене змінити?»
Ось вісім уроків цієї коронавірусної паніки, які нам слід засвоїти – або повторити.

1. Ми уразливі

Така глобальна криза вчить нас, наскільки ми, як люди, слабкі.
На момент написання цієї статті повідомляється про 169 000 випадків зараження коронавірусів по всьому світу, з яких 6492 – смертельних. Ми докладаємо всіх зусиль, щоб запобігти його подальшому розповсюдженню. І, за великим рахунком, як я вважаю, ми впевнені в обов’язковому успіху.

А тепер уявіть собі вірус, який був би ще більш агресивний і заразніший, ніж коронавірус. Вдалося б нам зберегти себе, як вид, перед лицем такої загрози? Відповідь однозначна – ні. Легко про це забути, але люди слабкі і вразливі.
Слова псалмиста вельми правдиві: «Дні людини – як трава; немов цвіт польовий так цвіте. Вітер подує над ним і немає його, і місце його не пізнає його. » (Псалми 102: 15,16)
Що нам слід засвоїти з цього уроку уразливості? Можливо, ми повинні нагадати собі, що не потрібно приймати наше життя на цій землі як даність: «Навчи нас лічити отак наші дні, щоб ми набули серце мудре» (Псалми 89:12).

2. Ми рівні

Цей вірус не дивиться на етнічні відмінності або національні кордони. Це не китайський вірус, це наш загальний вірус. Він в Афганістані, Бельгії, Камбоджі, Данії, Франції, Америці – уже 77 країн було заражено, і ця цифра зростає.
Ми всі члени великої людської сім’ї, створеної за образом Божим (Бут 1:17). Колір нашої шкіри, мову, на яких ми розмовляємо, наші акценти й наші культури – для інфекції всього цього не існує.
В очах світу ми всі різні; в очах вірусу ми всі однакові.
У наших стражданнях, в болю від втрати коханої людини ми абсолютно рівні – слабкі і не маємо відповідей.

3. Ми не можемо нічого контролювати

Ми любимо все тримати під контролем. Нам подобається представляти себе капітанами свого життя, вершителями своєї долі. Дійсно, сьогодні, як ніколи раніше, ми можемо контролювати значні частини нашого життя. Ми на відстані можемо управляти обігрівом і системою безпеки наших будинків; ми можемо переміщати гроші по всьому світу лише клікнувши в мобільному додатку; ми навіть можемо контролювати наші тіла через фізичні вправи й медицину.
Але, можливо, це відчуття контролю – ілюзорне … міхур, який пробив коронавірус, оголюючи реальність того, що насправді ми нічого не контролюємо.
Зараз тут, в Італії, влада намагається обмежити поширення вірусу через закриття, відкриття і повторне закриття шкіл, в яких навчаються наші діти. Контролюють вони ситуацію?
А що скажемо про нас самих? Озброївшись дезінфекційними спреями, ми намагаємося знизити ризик зараження. І в цьому немає нічого поганого Але контролюємо ми ситуацію? Навряд чи.

4. Ми однаково відчуваємо біль відчуження

Кілька днів тому член нашої церкви побувала в Північній Італії. Коли вона повернулася в Неаполь, її не пустили на обід з колегами. Їй сказали, що для неї буде краще не сідати з ними через її поїздку на північ, хоч вона і не перебувала поруч з червоними зонами, як і не мала ніяких ознак коронавірусу. Очевидно, що таке відчуження принесло їй біль.
Нещодавно 55-річного власника ресторану в центральному Неаполі помістили на карантин. Отримавши позитивні результати тесту на COVID-19, він, за його словами, відчував себе порівняно непогано фізично, але реакція багатьох сусідів засмутила його: «Більше болю, ніж позитивний діагноз, йому принесло ставлення рідного міста до нього і його сім’ї» (Газета «Il Mattino », 2 березня 2020 року).
Ізоляція і відчуження – дуже важкі для нас речі, бо ми створені для відносин. Але зараз багатьом людям доводиться мати справу з ізоляцією. Такий досвід був добре знайомий прокаженим за часів Ісуса. Вони були змушені жити самі по собі, а проходячи вулицями своїх міст – кричати «Нечистий! Нечистий» (Левіт 13:45).

Схожі статті

5. Між страхом і вірою є різниця

Як ви реагуєте на цю кризу? Дуже легко піддатися страху. Легко бачити коронавірус всюди, куди не подивишся: на клавіатурі мого комп’ютера, в повітрі, яким я дихаю, в кожному фізичному контакті і за кожним кутом – він ніби чекає, щоб заразити мене. Чи охоплює нас паніка?
Можливо, ця криза кидає нам виклик, щоб ми реагували по-іншому – з вірою, а не зі страхом. І з вірою не в зірки або невідоме божество. А вірою в Ісуса Христа, доброго Пастиря, який є воскресіння і життя.
Безумовно, лише Ісус тримає цю ситуацію під контролем; безсумнівно, лише Він може вивести нас з цього шторму. Він закликає нас вірити й довіряти, мати віру і не боятися.

6. Ми потребуємо Бога і молитви

Що ми, як окремі особистості, можемо зробити, щоб поліпшити ситуацію серед глобальної кризи? Адже нерідко ми відчуваємо себе такими дрібними й незначними.
Але все-таки щось ми можемо зробити. Ми можемо звернутися до нашого Отця, Який на Небесах.
Моліться за владу, яка відповідає за наші країни й міста. Моліться за медперсонал, який лікує хворих. Моліться за інфікованих чоловіків, жінок і дітей, за людей, які бояться вийти з дому, за тих, хто живе в червоних зонах, за тих, які стикаються з високим ризиком захворіти на інші хвороби, а також за літніх людей. Моліться, щоб Господь захистив і зберіг нас. Моліться Йому, щоб Він явив нам Свою милість.
Також моліться, щоб Господь Ісус скоріше повернувся і забрав нас у Своє нове творіння, що його приготував для нас, в місце, де немає сліз, ні смерті, ні плачу, горя і болю (Об. 21: 4).

7. Наше життя повне суєти

«Суєта суєт, сказав Проповідник, марнота марнот, – все суєта!» (Екл. 1: 2). Так легко втратити правильний фокус серед божевілля нашого часу! Наші дні так переповнені людьми і проектами, роботою і списками бажань, будинками й святами, що нам доводиться докладати зусилля, щоб відрізнити важливе від невідкладного. Ми втрачаємо себе серед нашого життя.
Може, ця криза нагадує нам про те, що повинно бути головним для нас. Можливо, вона допомагає нам розрізнити істотне від несуттєвого. Ймовірно, Прем’єр Ліга або та нова кухня, або той пост в інстаграмі не так вже й важливий для мого виживання. Можливо, коронавірус вчить нас тому, що дійсно має значення.

8. Наша надія

У певному сенсі, головне питання полягає не в тому, «на що ми надіємося перед обличчям коронавірусу?» Адже Ісус прийшов, щоб застерегти нас про незрівнянно більш смертельний і поширений вірус – той вірус, яким заражений кожен чоловік, жінка і дитина. Цей вірус призводить не тільки до фізичної вірної смерті, але до смерті вічної. Ісус говорив, що наш людський рід живе під неминучою печаткою пандемічної недуги під назвою гріх.
На що ви сподіваєтеся перед обличчям цього вірусу?
Біблійна оповідь – це історія про Бога, Який увійшов у світ, заражений гріхом. Він жив серед хворих людей, не надягаючи костюм хімічного захисту, але дихаючи тим же повітрям, вживаючи ту ж їжу, що і ми. Він помер в ізоляції, відлучений від Своїх людей, відокремлений від Свого Отця на хресті – і все це для того, щоб дати хворому світу антидот до цього вірусу, щоб зцілити нас і подарувати нам вічне життя. Почуйте Його слова:
«Ісус сказав їй: Я воскресіння й життя; Хто вірує в Мене, хоч і вмре, буде жити. І кожен, хто живе та хто вірує в Мене, повіки не вмре. Чи віриш, ти в це?» (Євангеліє від Івана 11: 25,26)

Джерело: ieshua.org

[sc name=”futerblock” ]  
 

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Анатолій Якобчук

Засновник і редактор Всеукраїнської християнської газети «Слово про Слово». Одружений, разом з дружиною Оленою виховує 3 дітей. Член Асоціації журналістів, видавців і мовників, "Новомедіа".

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Back to top button