Для життя

6 причин, чому жінкам варто вивчати богослов'я

Коли в жіночому товаристві згадуєш про богослов’я, реакція часто є далекою від ентузіазму. Але, з іншого боку, варто згадати книжки з домашнього господарства, подружнього життя чи виховання дітей, і всі виглядають зацікавленими. Чому це так? Я чула коментарі на кшталт, “Просто я недостатньо розумна”, “Я залишу вивчення богослов’я чоловікам”, чи “Мені не потрібне богослов’я, мені просто треба читати мою Біблію.”
Але правдою є те, що ніхто не є “достатньо розумним”, щоб знати Бога самому по собі. Тільки тому, що Бог відкрився грішникам, ми можемо взагалі його знати. І залишати вивчення богослов’я чоловікам − це ніби відмовитися від чудового обіду, який приготував шеф-кухар, дозволяючи їсти його лише деяким з гостей. І читання Біблії – це само по собі богословське зусилля. Не буває читання Біблії без богослов’я. Абсолютно неможливо для будь-якого християнина ігнорувати богослов’я (вивчення Бога) і зростати у вірі. Не те щоб я вірила, що ми потребуємо менше книжок, присвячених шлюбному життю чи домогосподарству, але ми потребуємо більше богослов’я в і навколо всього, що ми робимо.
Ось 6 причин, чому жінкам варто вивчати богослов’я:

1. Щоб знати Бога

Багато жіночих служінь і книжок зосереджуються на “практичному християнському житті”, яке, надто часто позбавлене доктрини, дає нам інструкції і правила радше аніж Керівництво і спокуту. Нас було створено та порятовано для того, щоб ми служили Богові. Це є суть вічного життя (Івана 17:3). Ми Божі діти, прийняті до Його царської родини. Чи є сенс в тому, щоб знати нашого Батька настільки добре, наскільки ми можемо? Петро закликає нас “зростати в благодаті й пізнанні Бога” (2 Петра 3:18). Ви хочете знати Бога? Тоді ви маєте бути богословом. Це не означає, що ви маєте мірятися з Р.С. Спроулом, але це означає, що ви маєте прагнути знати Бога настільки добре, як ви зможете. Якщо ні, то ви позбавляєте себе знання Бога і більш ніж ймовірно попутно розвиваєте хибні доктрини.
Якщо ви не дослухаєтеся до богослов’я, це не означає, що у вас нема уявлень про Бога. Це означає, що ви маєте безліч поганих, плутаних, застарілих уявлень. – К. С. Льюїс.

2. Долати життєві труднощі

Практичне життя бере свій початок в богослов’ї, усвідомлюємо ми це чи ні. Це є особливо правдивим стосовно того, як ми долаємо важкі дні. Що ми думаємо і як ми реагуємо на те, як наші діти сперечаються один з одним, чи чинять нам непослух, прямо залежить від того, в якого Бога ми віримо. Як ми поводимося в подружньому житті, як ми долаємо фінансові труднощі, хвороби та трагедії, прямо випливає з наших богословських поглядів. Чи є Бог в цій пітьмі? Чи Він має план? Чи любить Він ще мене? Чи гнівається Він? Чи контролює ще Він ситуацію? Що Він хоче від мене? Все це богослов’я.

3. Давати відповідь, у що ми віримо

Нам сказано в 1 Петра 3:15, що нам потрібно бути готовими дати відповідь про те, у що ми віримо. Без богослов’я ми не можемо дати відповідь на великі питання про життя, смерть, страждання і ціль життя з біблійної точки зору. Це богословські питання. Так само ми не можемо ділитися Євангелією окремо від богослов’я. Розповідати людям про Ісуса входить до сфери богослов’я. Поміркуйте над тим, що ви покликані свідчити про Воскреслого Спасителя, і увійдіть до лав народу, що був створений проголошувати Божу славу.

4. Підкорятися Писанню

Ми покликані любити Бога всім нашим серцем, всією силою і всім розумом. (Єр. 9:23,24; Мат 22:37) Щоб любити Бога всім вашим розумом ви маєте знати, хто Він і що Він зробив. Чим більше ми вивчаємо Його вдачу, тим сильніша наша любов до Нього. Холодне серце − це, зазвичай, наслідок браку міркувань про Божі справи.

5. Зміцнити поклоніння

Як ми можемо прославляти Бога, якщо ми мало знаємо про Нього? Як ми можемо оспівувати Його добрість, якщо ми не знаємо, що це? В спільному поклонінні чи особистому, чим краще ваше богослов’я, тим гучніше ваша хвала. Ми покликані поклонятися Богові в дусі та істині. Цю істину ми знаходимо, вивчаючи Його Слово (Ів. 4:24).

Схожі статті

6. Підтримувати нас в смиренні

Гордість змушує нас думати, що ми осягнули все. Але чим більше ми вивчаємо Бога в Його різних аспектах, ми починаємо бачити, який Він великий і які ми малі. Який святий Він і які заплямовані гріхом ми; який зичливий, лагідний і добрий Він, у порівнянні з тим, які дріб’язкові, гнівливі і нетерплячі ми. Богослов’я підтримує в жінках смирення. Якщо ні, значить, вони займаються ним неправильно.
У дослідженні духовних речей є щось таке, що дуже покращує розум. Її предмет такий широкий, що всі наші думки тонуть в її безмежжі; такий глибокий, що наша гордість тоне в її нескінченості. – Ч.Г. Сперджен
Богослов’я надзвичайно важливе і глибоко практичне. Вона визначає, як ми ладнаємо з мирськими справами в нашому житті. Воно додає сил нашому поклонінню. І воно збільшує нашу вдячність. Але найважливішим є те, що воно відкриває вам велич та святість Бога, який створив вас і піклується про вас.

Автор: Джен Торн

Джен Торн мешкає в Іллінойсі, де вона служить поряд зі своїм чоловіком, Джо, в Redeemer Fellowship. Вона любить вивчати богослов’я, читати пуританських авторів, і має пристрасть до всього шоколадного. Джен має 4 дітей і веде блоги jenthorn.com і lovegodgreatly.com. Читайте її на Твіттері @jenlthorn чи на Фейсбуці: Jen Thorn.

Переклад з англійської здійснив Сергій Серкал

[sc name=”futerblock” ]
Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Анатолій Якобчук

Засновник і редактор Всеукраїнської християнської газети «Слово про Слово». Одружений, разом з дружиною Оленою виховує 3 дітей. Член Асоціації журналістів, видавців і мовників, "Новомедіа".

Схожі статті

2 Коментарів

  1. Дякую за оприлюднення! Ця стаття – мій дебют як перекладача християнських матеріялів.

  2. Щиро дякуємо вам. Робіть переклади, будемо публікувати. Можемо надсилати вам матеріали на переклад, якщо хочете.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Back to top button