Топ

Воскреслий Христос

Більшість людей у всьому світі шукає вирішення проблем життя не в Ісусі Христі, а в політиці, науці і освіті. Чому?

Я вважаю, це викликано частково тим, що ми проповідували слабкого, «розбавленого» Христа. Звіщали «розбавлене» Євангеліє. Ми винуваті в тому, що молодь сумнівається в авторитеті Писання. У Христа «відібрали» Його божественність.

Факт воскресіння Христа зробив із Його учнів людей, які змогли преобразити світ. Вони звіщали, що Христос живий. Саме це має бути сутністю нашої проповіді – не лише на Пасху, але кожного дня. Воскреслий Христос хоче увійти в наші серця сьогодні.

Але стережіться: Він – порушник спокою. Він прийшов не для того, щоби принести мир. Він прийшов, щоб розділити навіть сім’ї (Мт. 10:34-36). Багато хто відкидає такого Христа, бо слідувати за Ним дорого коштує в нашому матеріалістичному, секуляризованому світі, який женеться за задоволенням та який повен забобон.

У цьому є і провина християн. Ми зачинили Христа у храмі, у святилищі, в релігійному просторі нашого життя. Нас не цікавило практичне християнство, йому ми віддали на викуп неділю. Ми поклонялися Христу в церковних стінах. Ховали Його у своїх маленьких затишних тайниках. Між неділями Його Ймення майже не звучить. У читанні Його Слова і молитві проводимо мізерно мало часу. Ми, християни, живемо і чинимо так, ніби Христос мертвий.

Такий Христос не зможе змінити світ, у якому ми живемо. Він дуже слабкий і малий. Він недоречний. Безсилий і безпомічний Христос сучасної Церкви дуже мало нагадує того Христа, про якого говорив пророк Ісая, того Христа, яким жила перша Церква, який не боявся кинути виклик світу.

Під час Свого земного життя Христос бував у Храмі, але не залишався там. Він виходив на вулиці до хворих, нужденних і помираючих. Для Його любові і співчуття не було меж – верств, рас і віросповідань: «І багато людей залюбки Його слухали» (Мк. 12:37).

Ісус Христос живий. Воскреслий Христос, якого зі всією Його силою і славою можна прийняти вірою, сьогодні, як і колись, є великим і сильним і може справлятися з будь-якою проблемою людства.

Він не просто спасає окремих людей. Його сила преображає світ. Ісая написав: «Без кінця буде множитися панування та мир на троні Давида й у царстві його» (Іс. 9:6). Він не зрікся Своєї влади над долями людей. Він, як і раніше, Господар історії.

Біблія свідчить, що, коли Його розпинали, «Був же й напис над Ним письмом грецьким, латинським і гебрейським написаний: Це Цар Юдейський» (Лк. 23:38). Він був і є Царем. Але ми змінилися. Грецька мова була мовою культури, латина – мовою влади, а іврит – мовою релігії. Ми робимо помилку, сприймаючи Христа, як Царя лише світу духовного, але не фізичного і матеріального, Царя душі, але не розуму, Царя серця, але не влади.
Ми активно приймаємо участь у суспільній дискусії відносно відділення Церкви від держави. Важливо, щоб Церква і держава були розділені. Але на іншому рівні Христа неможливо відділити ні від чого, що складає саме життя, бо Він є «все у всьому» (Кол. 3:11). Він сказав: «Ви Мене називаєте: Учитель і Господь, і добре ви кажете, бо Я є» (Iв. 13:13). Він Господь всього нашого життя.

Секуляризм шириться тому, що ми спробували змусити Христа піти з економіки, політики і науки. Ми обмежили Його маленькою сферою людської релігійності. Ми ув’язнили Його в обителях, сховали Його за хмарами ладану і ритуалів.

Нацизм розцвів у Німеччині лише після того, як Церква не змогла заповнити вакуум, який виник після Першої світової війни. Коли церква не змогла піднестись і явити динамічний образ живого Христа. В Німеччині не стало Спасителя, але з’явився диктатор. Коли в будь-якому народі Христа змушують відмовитися від належного Йому по праву місця Господа і Володаря, на Його місце приходить тиран.

Майже в усіх країнах світу конституції декларують право людини жити у свободі і прагнути до щастя. Але в кращому випадку гарантується нам не саме щастя, а лише прагнення до нього. Пошуки щастя можуть спочатку видатися привабливими, але ця забава дуже швидко набридає.

Є кращий шлях. Апостол Павло пише: «Бо Царство Боже не пожива й питво, але праведність, і мир, і радість у Дусі Святім» (Рим. 14:17).

Радість християнина залежить від особистих відносин із Богом, а не від зовнішніх факторів.

В горниці під час Таємної вечері Ісус сказав учням: «Це Я вам говорив, щоб радість Моя була в вас, і щоб повна була ваша радість» (Iв. 15:11). І ще Він сказав їм, що їхню радість ніщо не зможе відібрати (Ів. 16:22). Жодна язичеська філософія, жодна атеїстична ідеологія, жодна скорбота не спроможна витіснити радість, яку дає Христос.

Ми помилились, розклавши життя на маленькі зручні коробки: політику покладемо в одну, економіку – в іншу, а релігію закинемо в темний і далекий кут, звідки будемо її діставати лише на кілька хвилин раз в тиждень, у неділю.

Наш воскреслий Христос може справитися з великими проблемами наших днів.

Конфлікти – загальносвітова проблема. Скрізь, де існують два народи, дві релігійні групи, стаються непорозуміння і відбуваються конфлікти.

Саме в такій ситуації Христос може принести цілющий бальзам. Ми маємо визнати зв’язок між християнством і здоровим соціальним ладом. Одна з найбільших і найглибших соціальних революцій в історії безпосередньо випливала з руху християнського оновлення і відродження XVIII століття, пов’язана з іменами Джона Уеслі і Джорджа Уайтфілда.

Я впевнений, що велике духовне відродження наших днів буде мати соціальні наслідки по всьому світу. Відповідь на соціальні проблеми – у Христі. Він може впоратися з ними силою і славою Свого воскресіння.

Але не потрібно забувати, що людина сама по собі не здатна полюбити ближнього. Вона не зможе слідувати принципам християнської етики, якщо не навернеться до Христа. Тим, хто покаявся в гріхах і прийняв Христа як свого Спасителя, Він дає нові можливості і здібності любити ближніх, новий вимір життя.

Одного разу Ісус сказав: «На Мені Дух Господній, бо Мене Він помазав, щоб Добру Новину звіщати вбогим. Послав Він Мене проповідувати полоненим визволення, а незрячим прозріння, відпустити на волю помучених» (Лк. 4:18).

Більше про воскреслого Христа:

Ось Блага Вість для бідних. Ось Блага Вість для помучених. Ось Блага Вість для сліпих. Христос дійсно може подолати соціальні і політичні труднощі в цьому світі.

Світ знає багатьох «спасителів», але жоден із них не спасає до кінця. Світ пропонує нам панацею, яка не сягає глибини нашого падіння. Світ кличе нас зрізати кути на шляху до того, що називається спасінням, але, щоб по-справжньому врятуватись, нам потрібно примиритися з Богом.

Довірте ваше життя Ісусу Христу сьогодні. Прийміть Його як Свого Господа і Спасителя. І які б особисті проблеми перед вами не стояли, і які б великі проблеми не стояли перед світом, ви отримаєте допомогу. Ви можете змінити життя цього покоління, прийнявши рішення вірно слідувати за Христом. Нехай Його радість, мир і любов наповнюють ваше життя і царюють у ньому.

Біллі Грем

 

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Анатолій Якобчук

Засновник і редактор Всеукраїнської християнської газети «Слово про Слово». Одружений, разом з дружиною Оленою виховує 3 дітей. Член Асоціації журналістів, видавців і мовників, "Новомедіа".

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Back to top button