Домашня » Блог Сергія Головіна » Людина у всій повноті

Людина у всій повноті

2
Поширень
Pinterest WhatsApp

Людина була створена як:
– єдина і неподільна сутність (індивідуальний, особистісний опис),
– включає як видимі (тіло), так і невидимі (душа/дух) властивості,
– в повній гармонії матеріального (тіло), емоційного (душа) і раціонально-вольового (дух) аспектів особистості

Саме тому, що людина неподільна (лат. – індивідуум), гріхопадіння неминуче вплинуло на всі аспекти її сутності. Жодна зі сфер не залишилася незачепленою при спокусі (Буття 3: 6): «І побачила жінка, що дерево
– добре для їжі, і що
– воно приємне для очей і
– пожадане дерево, щоб набути знання»

Відповідно, і результат гріхопадіння проявляється у всіх цих сферах (1 Івана 2:16): «Бо все, що в світі:
– пожадливість тілесна,
– пожадливість очам, і
– пиха життєва,
це не від Отця, а від світу»

Гріхопадіння не позначилося на одному тільки тілі, залишивши неушкодженими почуття, а також волю і/або свідомість, як стверджували схоласти. Гріх зачіпає всю людську природу цілком — пошкоджені й воля (гріховні прагнення), і розум (гріховні думки), і емоції (гріховні насолоди) і тіло (гріховні дії). Як наслідок, зруйнований гармонійний баланс між аспектами людської сутності. І в залежності від того, який аспект домінує, Писання поділяє людей на три категорії: плотські, душевні та духовні.

Тілесна людина — та, в кого домінують бажання плоті. Апостол пише віруючим Коринфа: «Бо ви ще тілесні. Бо коли заздрість та суперечки між вами, то чи ж ви не тілесні, і хіба не по-людському робите?» (1 Коринтян 3: 3). Мова не йде про те, що тілесна людина немає душі або бездуховне, але, як ми бачимо з даної апостолом характеристики, і душевні, і духовні аспекти підпорядковані в них бажанням тіла. «А ці зневажають, чого не знають; а що знають із природи, як німа звірина, то й у тому псуються» (Юди 1:10).

Душевна людина — та, в кого домінують почуття. Емоційна складова управляє і волею, і свідомістю, і тілом.

На цей рахунок у мене є приклад з власного життя. Коли, під час перебування студентом, мене направили на дипломну практику в Ленінград, виявилося, що тамтешня фабрика грамзапису у величезній різноманітності випускає платівки з творами класичної музики, яких в ті роки більше ніде знайти було неможливо. Причому, коштували вони майже вдвічі дешевше дисків з радянською попсою. Протягом декількох місяців я харчувався лише один раз в день, щоб на заощадження купувати ці пластинки! Додому я повертався з величезною фонотекою класичної музики — трохи схудлий, але невимовно щасливий. І моя воля, і моя свідомість, і потреби мого тіла, — все було підпорядковано прагненню до емоційного задоволення. Я був дуже душевною людиною.

Однак, не варто забувати: в той час, як в популярній світській свідомості «душевна людина» – комплімент, в Писанні це — докір: «А людина тілесна не приймає речей, що від Божого Духа, бо їй це глупота, і вона зрозуміти їх не може, бо вони розуміються тільки духовно» (1 Коринтян 2:14).

Духовна людина — та, в якій домінують воля і розум. І знову, не поспішайте з висновками. Загальноприйнято сприймати поняття «духовний» як щось позитивне. Але духовність буває різна! «Ви не знаєте, якого ви духа», – дорікав Ісус учнів, швидких на розправу (Від Луки 9:55). Сатаністи — теж глибоко духовні люди, що підпорядковують волю та розум свої тіла і почуття. Тільки духами вони керовані зовсім не тими.

Духовними людьми були також книжники, досконально знали Писання, і фарисеї, серйозно ставилися до своєї віри. Але семиразовий вердикт Спасителя (Мт. 23: 13,14,15,23,25,27,29) не втрачає своєї злободенності донині: горе вам, які досконало знають Писання, і серйозно ставляться до своєї віри, якщо цим відображення Бога в вас і обмежується. У Христі ми досягаємо не “духовності», а відновлення повноти, втраченого балансу: стаємо такими, якими мають бути за задумом свого Творця.

У свою чергу апостол Павло всіляко застерігає нас від крайнощів «духовності», в які впадали гностики, або виснажували свої тіла, або, навпаки, повністю потурати їхнім бажанням (оскільки ті, все одно, приречені на смерть): «Отож, як ви вмерли з Христом для стихій світу, то чого ви, немов ті, хто в світі живе, пристаєте на постанови: не дотикайся, ані їж, ані рухай, бо то все знищиться, як уживати його, за приказами та наукою людською. Воно ж має вид мудрости в самовільній службі й покорі та в знесилюванні тіла, та не має якогось значення, хіба щодо насичення тіла» (Колосян 2: 20-23). «Але зодягніться Господом Ісусом Христом, а догодження тілу не обертайте на пожадливість!» (Римлян 13:14).

Більше про людину:

Навпаки, Писання проголошує загальний принцип: «Сам же Бог миру нехай освятить вас у всій повноті, і ваш дух і душа, і тіло нехай непорочно збережені будуть на прихід Господа нашого Ісуса Христа» (1 Солунян 5:23). Мова тут йде не про необхідність зберігати одні частини себе коштом інших частин, а про відновлення втраченого балансу в усій повноті людської сутності через освячення Богом у Христі Ісусі.

Приєднатися до нас у Facebook  Twiter   Instagram

Підтримайте розвиток сайту "Слово про Слово"

Slovoproslovo.info – Газета “Слово про Слово є неприбутковим проєктом і працює коштом пожертв.

 Ми прагнемо забезпечити якісну незалежну християнську журналістику, якій ви можете довіряти. Але на те, що ми робимо, потрібно багато важкої праці, часу та грошей.

 Просимо вас фінансово підтримати розвиток та діяльність цього інформаційного християнського ресурсу.

ПРИДБАТИ КНИГУ: ЗА ОБРАЗОМ І ПОДОБОЮ

По образу і подобіЦя книга являє собою нарис біблійної антропології в світлі християнської апологетики. Розглядаючи в світлі Святого Письма питання, пов’язані з походженням, сутністю і призначенням людини, автор критично оцінює різні підходи, виділяє сильні і слабкі з його боку, допомагає читачеві розібратися – хто ми такі, чому ми існуємо, наскільки ми в змозі виконувати своє призначення, і що ми для цього повинні робити. Книга адресована широкому колу читачів.

Купити книгу

Попередня Стаття

В Ізраїлі знайдено докази Асирійського завоювання

Наступна Стаття

В Індії прийнято закон, який карає за навернення людей

Без коментарів

Залиште коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *