Актуальне

Чому чоловікам потрібно любити своїх дружин?

Ми повинні докладати всіх зусиль, щоб наслідувати Христа в динаміці стосунків. Дружини повинні поважати й шанувати своїх чоловіків. Чоловіки повинні робити те саме зі своїми дружинами. Це взаємні стосунки.

Для багатьох із нас сьогодні поняття шлюбу природно включає любов. Інакше навіщо чоловікові та жінці добровільно відмовитися від свобод холостого життя, осісти й провести решту життя разом, якщо вони не кохають одне одного? Навіть якщо це шлюб за розрахунком, партнерство, напевно любов буде розвиватися з часом, чи не так?

Однак, у листі до ранньої церкви в Ефесі міститься пряме застереження чоловікам: «Любіть своїх дружин, як і Христос полюбив Церкву і віддав за неї Себе» (Ефесян 5:25).

Чому чоловікам кажуть любити своїх дружин, що, на думку багатьох із нас, повинно бути очевидним? І що саме Павло має на увазі під словом «любов»?

Усе зводиться до концепції підпорядкування та важливості наслідування Христа в наших зусиллях стати більш схожими на Нього.

Важливість подання

Листи Павла до ранньої церкви цінні з багатьох причин, одна з яких полягає в їхньому практичному розумінні того, як саме ми повинні жити як християни. Зрештою, Ісус сказав Своїм учням, що світ дізнається, що вони Його послідовники, за тим, як вони люблять одне одного (Івана 13:35).

Для Павла динаміка людських стосунків була чудовим місцем для демонстрації руху та роботи Святого Духа в нашому житті.

У своїх посланнях Павло звертається до того, як ми маємо жити та працювати з людьми навколо, а не лише із загальним «ближнім», спільнотою, яка нас оточує.

Павло конкретно говорить про стосунки між людьми: панами та їхніми слугами (або рабами), громадянами та їхньою владою, дітьми та їхніми батьками, чоловіками та дружинами.

Саме в цих останніх стосунках — шлюбі — послання Павла є водночас корисним і дуже неправильно зрозумілим.

Як ми читаємо в посланні Павла до Ефесян, Павло закликає дружин «підкорятися своїм чоловікам, як Господеві» (Ефесян 5:22), так само як церква підкоряється Христу. Своєю чергою Павло закликає чоловіків також підкорятися, люблячи своїх дружин, так само як Христос полюбив Церкву.

Ми знаємо, що слова Павла не мають на меті бути уроком про ієрархію чи заявою про гендерні ролі, оскільки він чітко заявляє у своєму листі до церкви в Галатії, що термін «християнин» затьмарює будь-яку іншу земну роль, яку ми можемо виконувати.

Як він пише в Посланні до Галатів 3:28, «Немає ні юдея, ні язичника, ні раба, ні вільного, ні чоловічої статі, ні жіночої, бо всі ви одне в Христі Ісусі».

Навпаки, те, про що Павло говорить у цьому уривку, — це концепція підпорядкування з аналогією того, як справжня віддача виглядає у християнських подружніх стосунках.

Насправді перед тим, як запропонувати чоловікам і дружинам свої слова щодо того, як вони повинні ставитися одне до одного, він починає весь розділ, кажучи ранній церкві: «Коріться один одному з благоговіння перед Христом» (Ефесян 5:21)…

Повага − це підпорядкування. Любов − це підпорядкування. Усе, що передбачає смиренний підхід один до одного, любити інших, як самих себе, або ставити їхні потреби вище своїх власних, є формою підпорядкування.

Що це означає, що чоловіки повинні любити своїх дружин?

У Біблії зазвичай згадуються три види любові: ерос (фізична, сексуальна, романтична любов), філос (дружба або тепла прихильність) і агапе (безумовна або жертовна).

Слово, яке Павло використав тут у грецькому оригіналі використовувалося для позначення «кохання», — це agapaō, або agape. Любов агапе — це така всеохоплююча, саможертовна, безумовна любов, яку Бог мав до нас, коли у Своєму великому співчутті та милосерді Він послав Свого єдиного сина, щоб він став тілом і помер на хресті як жертва заради нас.

Це та сама любов, яку виявив Христос, коли Він добровільно дозволив Собі витерпіти тортури, глузування та болісну публічну страту замість нас, щоб прокласти для нас шлях до вічного життя на небесах.

Саме таку любов Павло закликає чоловіків мати до своїх дружин. Чоловіки також можуть мати ерос або філос любов до своїх дружин, але вони повинні наголошувати на агапе — Христоподібну — понад усе.

Чому чоловіки повинні любити своїх дружин?

Павло пропонує кілька важливих причин, чому чоловіки повинні любити своїх дружин. Перш за все, любов чоловіка робить його дружину святою.

Коли він ставить її потреби та важливість вище або нарівні зі своїми власними, піклуючись про неї, так само як про власне тіло, їхнє кохання стає трансформуючим, прекрасним і сяючим світлом у світі.

Павло також зазначає, що коли чоловік любить свою дружину, він також показує, що любить і цінує себе, оскільки Святе Письмо говорить нам, що подружня пара більше не є двома людьми, а одним тілом (Буття 2:24).

Павло каже нам, що Христос любить нас саме так, оскільки ми стаємо членами Його тіла, коли віримо й слідуємо за Ним. Коли ми робимо це також у шлюбі, це відображає те, як йдуть справи з Христом.

Чи ця любов стосується всіх стосунків?

Дійсно, ця любов стосується всіх стосунків, не лише шлюбних. Шлюб є ​​чудовим прикладом стосунків між Христом і церквою — через цей приклад єдності.

Як ми знаємо, церква – це не будівля, а народ, а люди складають тіло Христове. Вони стають одним цілим через велику Божу таємницю, співчуття та милосердя. Так само і в шлюбі, або, принаймні, так задумано.

Конфліктам, сваркам, дисбалансу та жорстокому поводженню немає місця у власному тілі, так само як їм немає місця у стосунках між Христом і Церквою чи стосунками між чоловіком і дружиною.

Ми знаємо, що Христос підкорився хресту і добровільно приніс себе в жертву. Він моделював покору. Як сказав Ісус у Євангелії від Матвія 20:28, «Син Людський прийшов не для того, щоб служили Йому, але щоб послужити та віддати душу Свою як викуп за багатьох».

З любові та поваги церква йде (тобто підкоряється) Христу. Так повинно бути між чоловіком і дружиною. Але це також стосується всіх відносин.

Зрештою, притча про милосердного самарянина в Луки 10:25-37 показує нам, що ми повинні робити все можливе, щоб допомагати один одному, навіть людям, яких ми не знаємо, або тих, кого суспільство може назвати нашими ворогами, тому що насправді, ми всі одне в Господі.

Як навчав Ісус у Євангелії від Матвія 7:20, «Робіть іншим те, що бажаєте, щоб чинили вам».

Чому покірність у шлюбі важлива?

Коли християнство тільки почало поширюватися, християн часто критикували за те, що вони зосереджені на індивідуальній свободі слідувати Христу, а не Закону чи старим богам.

У суспільстві того часу чоловіки «відповідали» за своїх дружин, люди часто повинні були схилятися перед правителем як своїм «паном» тощо.

Але Ісус закликав Своїх послідовників залишити своє старе життя та піти за Ним (Матвія 16:24). Павло повторював це в багатьох своїх творах, розповідаючи про те, що наше старе життя було «розіп’ято» з Ісусом (Римлян 6:6), і ми є «новим створінням» у Христі (2 Коринтян 5:17).

Проте, для Павла було важливо, щоб християни показували іншим шлях до Христа в тому, як вони живуть, і він вважав важливим, щоб християни не ображали інші культури і не піддавалися критиці.

Таким чином, замість того, щоб раби й слуги повставали проти своїх панів, Павло навчав рабів і слуг, що вони повинні працювати на своїх роботодавців, як на самого Христа (Колосян 3:22-24).

Подібним чином він хотів, щоб жінки та чоловіки знали, що у подружніх стосунках вони також мають приклад того, як вони можуть жити та працювати разом у здоровому, щасливому шлюбному союзі, щоб стосунки відображали Христа для інших, а не ображали людей.

Тому Павло закликає обох сторін у шлюбі поважати та підкорятися одне одному — дружина має підкорятися чоловікові, як церква підкоряється Христу, а чоловік має любити дружину, як Христос любить церкву (така любов є також підкорення).

Павло не каже, що чоловік є Христом для своєї дружини або що він важливіший для неї чи «бос». Також Павло не каже, що жінки не мають значення в церкві.

Ми знаємо, що він цього не відчуває, оскільки в його час жінки були шанованими членами церкви. У своїх листах він часто згадує ключових жінок-лідерів церкви, зокрема Фібі, Прісціллу та Німфу.

Радше він каже, що ми повинні намагатися зробити все можливе, щоб наслідувати Христа в динаміці стосунків. Дружини повинні поважати й шанувати своїх чоловіків. Чоловіки повинні робити те саме зі своїми дружинами. Це взаємні стосунки.

Як ми можемо включити це в сучасні шлюби?

Сьогодні ми все ще можемо виявляти радикальну, покірну любов у наших стосунках — у тому числі в наших подружніх стосунках. Одним із чудових прикладів є концепція про те, що коли пара свариться, «переможця» немає. Обидва програють.

Але коли чоловік і дружина підкоряються одне одному, обидва виграють. Коли вони люблять жертовно й безумовно, обидва виграють.

І своєю чергою Христос перемагає.

Давайте всі любити агапе, безкорисливою, досконалою любов’ю Христа, чи то в подружніх стосунках, чи в будь-яких інших.

Автор: Джессіка Броді

Джерело: christianity.com

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Анатолій Якобчук

Засновник і редактор Всеукраїнської християнської газети «Слово про Слово». Одружений, разом з дружиною Оленою виховує 3 дітей. Член Асоціації журналістів, видавців і мовників, "Новомедіа".

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Back to top button