pis1

Середній об'єм продажу товарів військового призначення в останні п'ять років виріс на 22% у порівнянні з попереднім періодом. За рік на кожного жителя Землі прийшлося по 217 «збройних» доларів. Це приблизно на 45% більше, ніж десять років тому.

 

Витрати на озброєння завдають людству великих втрат. І не тільки тим, що в майбутньому багато тисяч людей загинуть в результаті застосування того чи іншого озброєння. Ресурси, які можна було б використати для боротьби з голодом, бідністю і хворобами у всьому світі, замість того використовуються на гонку озброєнь. В результаті мільйони людей опиняються приреченими на передчасну смерть від виснаження чи хвороб, які можна було б попередити. Тому питання про витрати на зброю в усьому світі не просто політичне. Це проблема моральна і духовна. Тому я хотів би подумати разом з вами про мир з біблійної точки зору і про те, як можна його досягнути у сьогоденному світі.

 

Біблія говорить  про мир з Богом

Головна ідея Євангелії полягає в тому, що завдяки Ісусу Христу і Його смерті на хресті, збунтоване людство може мати мир з Богом. Біблія каже, що Ісус «... благовістив мир вам, далеким, і мир близьким,» (Еф.2:17). Світ, повний жахливих наслідків гріха (війна – один з них), більше за все має потребу в наші дні саме у проголошенні Доброї Звістки про Ісуса Христа.

Лише Ісус Христос може змінити серце людини. Зі слів Ісуса, саме «...зсередини, із людського серця виходять лихі думки, розпуста, крадіж, душогубства, перелюби, здирства, лукавства, підступ, безстидства, завидющеє око, богозневага, гордощі, безум» (Мар.7:21-22). Апостол Яків у своєму посланні запитує: «Звідки війни та свари між вами? Чи не звідси, від ваших пожадливостей, які в ваших членах воюють?» (Як. 4:1). Ось чому людськими силами неможливо вирішити проблему миру. Лише Христос може розібратися з глибинними причинами – духовною спрагою людського серця, якому потрібно примиритися з Богом.

Біблія говорить про Божий мир

В серце людини Бог приносить саме мир: «Зоставляю вам мир, мир Свій вам даю! Я даю вам не так, як дає світ. Серце ваше нехай не тривожиться, ані не лякається!» (Ів. 14:27). Ми можемо бути не просто в мирі з Богом, але мир Божий може бути в наших серцях, – не дивлячись на всі життєві незгоди.

Серця багатьох людей на землі стурбовані і наповнені страхом. Але я знаю, що Христос може принести в їхні серця мир – навіть у важких зовнішніх обставинах.

Біблія говорить про мир між людьми

Коли Адам в Єва згрішили проти Бога, розірвався зв'язок між ними і Богом. Але тоді ж зруйнувалися і їхні стосунки один з одним – вони намагались сховатися не тільки від Бога, але і один від одного. З тих пір наслідки гріхопадіння постійно руйнують відносини між людьми на всіх рівнях: чоловік стає проти жінки, брат проти брата, сусід проти сусіда, плем'я проти племені, народ проти народу.
Але Христос прийшов, щоб знищити наслідки гріхопадіння, принести мир з Богом, мир в серце, і мир між людьми.

Саме тому вертикальний вимір – наші стосунки з Богом – нерозривні від горизонтального – наших стосунків з іншими людьми. І приклад тому – Сам Господь, Який і прощав гріхи, і годував голодних. Страждання людей торкається нас, бо воно торкається Бога. Люди, чиє життя зранене поламаними стосунками, не можуть залишити нас байдужими, бо Сам Бог небайдужий до всіх «змучених і обтяжених».

Тому найкращим діючим інструментом для встановлення миру є Євангеліє. Воно закликає бути миротворцями в цьому світі. Звичайно, ми знаємо, що на землі не буде досконалого миру, поки не зацарює Цар над царями і Пан над панами – Ісус Христос. Поки у світі є гріх, тут не може бути досконалого миру. Чи це означає, що нам потрібно опустити руки і перестати докладати зусиль до того, щоб цей світ ставав більш мирним? Ні! Якщо ми не можемо зробити все, це не привід не робити нічого. Ісус сказав: «Блаженні миротворці, бо вони будуть названі синами Божими» (Мат 5:9). Він не уточнив, що саме мається на увазі під словом «миротворці». Але було б логічно припустити, що для Нього за цим словом стоять ті, хто шукає миру в усіх трьох вимірах, про які каже Біблія, – миру з Богом, миру в серці і миру між людьми.

Інколи нам здається, що питання світової кризи – політичної, моральної, духовної – не у нашій владі. І що б ми не говорили і не робили, – не принесе жодного плоду. Але це не так! І ось що ми можемо зробити – бути миротворцями в цьому неспокійному світі.

Апостол Павло писав: «Отже, перш над усе я благаю чинити молитви, благання, прохання, подяки за всіх людей, за царів та за всіх, хто при владі, щоб могли ми провадити тихе й мирне життя в усякій побожності та чистості...» (1Тим. 2:1-2). Біблія обіцяє нам: «... дуже могутня ревна молитва праведного!» (Як. 5:16). Давайте молитися, щоб Бог міг взяти все у Свої руки і неосяжним для нас чином принести мир цьому світу.

Давайте активно долучатися до творення миру. Це дуже складно, значно складніше, ніж розпалювання ворожнечі і агресії. Давайте закликати народи, голів держав брати участь в ініціативах, що направлені на досягнення миру. Це важко, але мовчати про таку важливу моральну проблему – моральна безвідповідальність.

Ми не знаємо, що нас чекає в майбутньому. Над нашою країною і над усім світом нависла нова загроза війни. Я особисто не вірю, що Бог дозволить людям повністю знищити все живе на планеті в результаті ядерного холокосту. Я вірю, що кінець світу настане в час, встановлений Богом і способом, який Він вибере зі Своєї волі, а не з людського безумства.

Ми знаємо, що війни, ненависть, несправедливість, жадоба і біль, які вразили світ, проминуть. Одного дня Ісус Христос повернеться з перемогою і в славі, щоб встановити на землі Своє Царство. Сатана буде зв'язаний на тисячу років. Того дня виконаються слова з Об'явлення: «І почув я гучний голос із престолу, який кликав: Оце оселя Бога з людьми, і Він житиме з ними! Вони будуть народом Його, і Сам Бог буде з ними, і Бог кожну сльозу з очей їхніх зітре, і не буде вже смерти. Ані смутку, ані крику, ані болю вже не буде, бо перше минулося! Той, Хто свідкує, говорить оце: Так, незабаром прийду! Амінь. Прийди, Господи Ісусе!» (Об.21:3-4, 22:20).

На це наша надія. А поки ми маємо Євангеліє, що несе людям надію через Вість про хрест і воскресіння нашого Господа Ісуса Христа, Який прийшов у світ принести мир.

Біллі Грем

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Найпопулярніше на сайті