З тих пір, як створена земля,
Від старту й до фіналу світу,
Єдине в істини ім›я,
А от тлумачень ― не злічити!
 
Та в захисті основ своїх
Від ворогів святого неба,
Чи від зневажників ― повік
Вона не матиме потреби.
 
І не залежить правди злет,
Що не підвладний впливу плоті,
Ні від розміщення планет,
Ні від життєвих поворотів.
 
Немов сузір›я, що здаля
Буває важко розібрати,
Єдине в істини ім’я,
Прибите до хреста Пилатом!
Олексій Дунаєв 
Переклав із російської Дмитро Довбуш

Олексій ДунаєвНародився я в 1978 р. в Кемеровській області ( Західний Сибір) . При пологах отримав важку травму голови , внаслідок чого до трьох років був нерухомий, не міг навіть перевернутися . Тільки після лікування в Москві та Євпаторії з'явилися значні поліпшення : почав повзати.

 

Батьки не втрачали надію , що зможуть поставити мене на ноги. Заради цього вони переїхали до Криму. До школи-інтернату я часто лежав у санаторії. У сім років мене показали хірургу-ортопеду , але він відрадив батьків робити операцію: мовляв , все одно не буде ходити.

Інвалідний візок стала моїм притулком. Руки не працювали , писати не міг. Говорив з великими труднощами. Мою мову розуміли тільки близькі люди. При цьому я ріс тямущим: рано навчився читати, грати в шахи і шашки. Але був дуже нервовий і розлюченим . У сім років у мене з'явилися напади епілепсії, яка з віком прогресувала. Спочатку напади траплялися раз на два-три місяці, а в дванадцять років вони повторювалися іноді по кілька разів на тиждень. Тоді я навчався в Цюрупинському інтернаті для інвалідів. Вихователі допомогли звикнути до нової обстановки і знайти друзів. Однак душа моя не знайшла радості і спокою.

Вже з п'ятого класу я став замислюватися над сенсом життя. «Для чого я народився ? Що буде зі мною після закінчення школи?» - Від подібних питань, на які я не знаходив відповіді, впадав у відчай. Усвідомлюючи безвихідність свого становища, я не хотів жити.

З 1991 р. наш інтернат почали відвідувати євангельські християни. Одного разу мій вихователь попросив їх поговорити зі мною. За його словами, мені залишалося жити недовго, так як під час нападу я міг захлинутися слиною. Незабаром мене запросили на богослужіння, і я погодився заради інтересу, щоб покататися містом.

Богослужіння здалося мені довгим і нудним, тому що я нічого не зрозумів. Перед заключною молитвою до мене підійшов пастор і взяв мене на руки. «Цей хлопчик страждає епілепсією, - сказав він. - Давайте помолимось про нього». Всі встали. Пастор молився зі сльозами. Тоді мене це зачепило: абсолютно чужа людина, якого я вперше бачив, так глибоко мені співчуває!

Але цій молитві я не надав належного значення, продовжуючи плисти за течією порожнього і безрадісного життя. Так минуло місяців дев'ять, і напад у мене повторився. Проте цього разу він був легким. Коли в інтернат прийшли християни, я висловив їм претензію: «Ага! Ви молилися Богу, а в мене знову був напад!». На це мої вірні друзі відповіли: «Так, Льоша, ми молилися про тебе. Але Бог чекає, коли ти сам звернешся до Нього з вірою, і Він увійде в твоє серце». Тоді я вперше серйозно задумався про свою віру в Бога. Наодинці я попросив Господа, щоб Він визволив мене від епілепсії. І з тих пір (з березня 1993 р.) у мене жодного разу не було нападу.

У 1995 р., після закінчення дев'яти класів в інтернаті, батьки забрали мене додому. Мені було дуже важко без друзів, без духовного спілкування. Через самотність і туги я спробував писати вірші. До того часу руки стали працювати краще, і я зміг виводити подобу букв. Але ці «ієрогліфи» ніхто, крім мене, не розумів. Тому вірші мама записувала в зошит під мою диктовку .

Якось раз я дав почитати мої вірші вчительці російської мови. Після її перевірки сильно засмутився: в кожному вірші були мовні і логічні помилки. Мені порадили вчитися. У підсумку я закінчив на дому 10-й і 11-й класи сільської школи, потім вступив у Таврійський університет - на філологічний факультет (м. Сімферополь , Крим).

На час здачі іспитів ми знімали кімнату в приватному будинку. Мене з коляскою тягали по поверхах університету. Зі мною сиділи в аудиторіях і конспектували лекції . На другому курсі мені вже хотілося кинути вчитися - я вирішив, що таке навантаження мені не під силу.

Колосальні зміни в навчанні і в моєму житті відбулися після того, як у християнському журналі «Віра і життя» була опублікована з віршами моя стаття «Чому я вірю». Я отримав безліч листів з Росії , Фінляндії, Ірландії, Ізраїлю, Молдови, Латвії, Естонії та інших країн. Із США написали Павло і Валентина, запитали, в чому я потребую. Я довго не наважувався відповідати - ніяковів попросити комп'ютер, який мені був так необхідний. Але потім подумав: а раптом це БОГ розчулив людські серця ... І тоді сміливо написав про своє бажання. Після придбання ноутбука я відразу здав всі письмові заборгованості, які тягнулися з першого курсу. А друкувати я приловчився швидко (до ноутбука у мене була друкарська машинка, але на ній друкував дуже повільно, притому не завжди потрапляв пальцем на потрібну літеру).

Університет закінчив з двома червоними дипломами - бакалавра та спеціаліста російської мови та літератури.

Ще один доленосний лист прийшов з Німеччини - Марк і Галина просили дозволу приїхати . Незабаром наша зустріч відбулася. Гості запитали нас напряму: «Ви всі, напевно , змирилися з тим , що Альоша ніколи не буде ходити?». Що ж, це дійсно було так. У шістнадцять років мені безстроково визначили першу групу інвалідності, і я в душі погодився з тим, що буду довічно нести свій хрест.

«Хіба ти не хочеш залишити свою коляску? А Бог тим більше хоче цього! - Переконували Марк і Галина. - Адже Він вже почав діяти у твоєму житті, коли визволив тебе від нападів епілепсії. Давай будемо молитися, Бог бажає, щоб ми повірили Йому» Гості як би перелили в наші серця частину своєї сильної віри в живого і всемогутнього Бога. І відразу після їх від'їзду я почав постити. Майже чотири доби нічого не їв і не пив. Особливо важко було в літню спеку обходитися без води. Але я долав усі труднощі з вірою, що отримаю відповідь від Бога. «Терпіння потрібно вам, щоб, волю Божу, отримати обіцяне ...» (Послання до євреїв 10:36 ) - цими словами Господь промовив до мого серця.

На третю добу посту я сказав, що у мене болять ікри. Мама подивилася на мене з недовірою: «Які ікри?! У тебе їх немає - шкіра та кістки ...». Увечері, коли денна спека спала і подув прохолодний вітерець, у мене змерзли ноги. Це було справжнім дивом, так як до двадцяти років мої стопи вже перестали відчувати холод. «Альоша, - звернулася до мене мама, - тобі не здається, що в тебе ноги ожили? А ну- встань!» І я, тримаючись рукою за стіл, встав!

У мене не тільки ожили ноги, але покращилася координація рухів, зрозуміліше стала мова .

Вся сім'я перебувала під враженням цього дива. Батько спорудив мені у дворі спеціальні бруси, і я, тримаючись за них руками, завзято вчився ходити. Серце, здавалося, от-от вискочить від напруги - весь мокрий, на напівзігнутих ногах, я долав метр за метром.

Про мої успіхи дізналися віруючі друзі. Для мене в церкві підібрали спеціальні ходунки. Опираючись на них, я вставав навшпиньки і волочив ноги. За такої «ходьбі» до крові терлися один об одного коліна. Тому лікарі порекомендували мені зробити операцію, щоб вирівняти ноги. Для цього ми звернулися до Євпаторійський дитячий клінічний санаторій при міністерстві оборони.

На консиліумі хірурги пояснили, що вони оперують дітей до 15 -річного віку. А у мене організм сформований, до того ж сильна контрактура суглобів. Лікарі побоювалися, що після операції мій організм не витримає гіпсування з причини сильних гіперкінезів (мимовільних рухів) і що всі мої муки в такому випадку виявляться марними. Зі мною серйозно розмовляли, пояснювали, на який ризик я йду. Але я, довірившись Богові, зважився на операцію.

11 вересня 2003 мені прооперували стегна і коліна. Хірурги не змогли повністю вирівняти мої ноги. Цілий день я спав під наркозом, у себе прийшов тільки ввечері. Ноги були загіпсовані, а між ними закріплена широка розпірка, через яку всі наступні дні я не міг лежати на боці. Спина і живіт були в гіпсовому корсеті. Через гіперкінезів мене почало сильно підкидати на ліжку, що завдавало невимовний біль. Пізніше я дізнався, що в цей день у Сімферопольській церкви за мене відбувалася цілодобова молитва. Бог підтримав мене у важкі хвилини життя .

На восьмий день після операції почалося етапне гіпсування, яке тривало місяць. Мені з силою розгинали ноги і відразу ж гіпсували. Щоразу, коли мене привозили до гіпсовочну і клали на стіл, я насилу долав у собі страх. Від сильного болю я рясно пітнів, а обличчя то блідло, то багровіло. У ці хвилини я кричав: «Господи, допоможи!». Після останнього гіпсування я не міг заснути чотири доби - так боліли ноги. Жили були натягнуті пружно, немов струни. Ночі я проводив в сидячому положенні (так намагався гасити гіперкінези, від яких зводило ноги). М'язи знаходилися в постійній напрузі, я був сильно змучений і дуже втомився. Це тривало 75 діб, поки не зняли гіпс.

21 жовтня мені оперували надколінка і ахіллове сухожилля. Цю операцію я переніс набагато легше.

Після двох важких операцій я більше півроку розробляв ноги. Цілу годину по будинку пересуваюся за допомогою двох паличок, а по вулиці - з ходунками .

Головна мета, що мотивувала мене піднятися з коляски, - це бажання мати більше можливостей служити людям в ім'я Бога, бути активнішими в духовній праці. Тоді у мене не було інтернету і я нікуди не міг їздити. Але як тільки почав рухатися за допомогою ходунків, мама зважилася зі мною поїхати поїздом до Сибіру, на батьківщину. По дорозі ми свідчили про Бога, давали читати мої вірші. При першому виді я викликав у одних жалість, інші дивилися на мене звисока. Але після спілкування з нами люди дивувалися - як такий немічний вдячний Творцеві й радіє життю !

З 2008 р. я їжджу в християнський табір для інвалідів, що проводиться біля м. Рівне. Для мене цей табір - як ковток свіжого повітря, як накопичення духовних сил на цілий рік.

Будь-які досягнення мені дістаються титанічними зусиллями. Навіть у творчості. Перша публікація моїх віршів була в місцевій газеті у вересні 1995 г. Через три роки я почав друкуватися в альманасі районних поетів. Спочатку мої твори сильно редагували, так як вони не мали належного рівня. У 2005 р. в Сімферополі приватним видавництвом був випущений мій перший поетичний збірник «Політ душі» ( 100 прим. ). Але переломний момент у моїй творчості настав у 2009 р., коли християнська місія «Біблія для всіх» видала збірку моїх віршів «Музика серця» (2000 екз.) . Після цього я повірив , що писати - це моє покликання.

Крім творчості я займаюся духовним служінням. Восени 1996 р. у наш дім стали приходити односельці для вивчення Біблії. Я вибирав книгу Нового Завіту і по главах розбирав. Було дуже непросто. По-перше, на той час я знав тільки ази Євангелія, і тому молився про те, щоб Бог давав мені розуміння біблійних істин. По-друге, я говорив важко, сильно заїкався. Але Господь підтримував і навчав довіряти Йому. До цих пір я продовжую проводити богослужіння у своєму селі.

Ми, люди, схильні думати, що хвороби - це завжди Божа кара. Але це не так. У Євангелії є дивна історія. «І, проходячи, (Ісус ) побачив чоловіка, сліпого від народження. Учні Його запитали у Нього: Равві! хто згрішив, він чи батьки його, що сліпим народився? Ісус відповів: Не згрішив ані він, ні батьки його, але це для того, щоб на ньому діла Божі » ( Єв. від Івана 9:1-3 ) . Бог допустив цій людині народитися сліпою, щоб через нього прославитися. І це велике щастя! Я твердо вірю в загробне життя з тієї причини, що душа вічна, адже вона не схильна часу - не старіє, а значить , розчинитися в забутті не може. Бог дозволив моїй душі з народження бути у хворому тілі , щоб я побачив світ духовний . Здоровій складніше звернути увагу на те , що, крім матеріального світу , є ще один - невидимий для наших очей. Звичайна людина часто живе суєтою , обертається в круговороті дрібних повсякденних справ . Тому через фізичну хворобу Бог дав мені духовний зір , дав розуміння життя, розуміння її призначення і сенсу . І я щиро вдячний Богові за хвороба , за всі випробування! Це не жорстокий Бог, Який карає безсердечно . Але це Бог , Який знає , як привести людину до спасіння душі. Це ВІН робить з великої любові . Христос сказав: « ... краще для тебе , щоб загинув один із твоїх членів , а не все тіло твоє вкинуто в пекло » ( Мт. 5:29) . Краще постраждати тілесно на землі , ніж проводити вічність без любові і без Бога ! Я сприймаю це як реальність , яка не підлягає сумніву. І реальність цього духовного світу я випробував на собі.

http://dunaev.com.ua

 
 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Найпопулярніша поезія