maxresdefault (1)

Багато молодих людей у нашому суспільстві більше не дотримуються чистоти до шлюбу. «Тепер час нової моралі. Немає нічого поганого в дошлюбному сексі, якщо ви подобаєтесь один одному» - вважають вони. Життя за такою «мораллю» несе страшні наслідки: аборти, хвороби, емоційні травми. Але мало хто б’є на сполох. Більшість батьків закривають очі на такі дії своїх вже дорослих дітей, підкоряючись тиску часу.

Біблія мало говорить про взаємовідносини хлопця та дівчини до шлюбу. Можливо тому, що таких відносин практично в ті часи не було. Питання шлюбу майже завжди вирішували батьки. Сексуальні стосунки до шлюбу вважалися гріхом і в деяких випадках каралися смертю.
Наприклад, в книзі Буття читаємо про трагедію, якою закінчились стосунки Сихема та Діни, дочки Якова. В другій книзі Царів читаємо про пристрасну любов Амнона до Тамари. Юнак навіть захворів від кохання, але коли він добився свого, то зненавидів дівчину. Цей короткотривалий зв’язок багато біди приніс в родину царя Давида.

Біблія більше уваги приділяє стосункам в шлюбі, враховуючи довготривалість та важливість сімейних відносин. Зауважимо, що в цей же час сучасна культура більше наголошує (в піснях, віршах, традиціях, творах тощо) на відносинах хлопця і дівчини до шлюбу. Складається враження, що шлюб – це похорони кохання. Далі нічого інтригуючого та цікавого не передбачається. Відповідно, молоді люди, вступаючи в шлюб, не знають як жити в шлюбі. Якщо молода людина, одружуючись, не слідує задуму Божому і не приймає до уваги Його настанови, то не має нічого дивного, що сім’я з часом розвалюється. З іншої сторони, центром Божого задуму є Син Божий, Його жертва на хресті. Не пізнавши цієї любові, ми не в змозі справді любити в шлюбі.

Що потрібно для гарного шлюбу

1. ЧИСТОТА

В стосунках є Божою волею для хлопця та дівчини. Це також і чистота думок. Якщо ми намагаємось берегти чистими одяг чи скатерку, то наскільки більше слід пильнувати чистоту в стосунках! В Приповістях Соломонових та в Псалмах юнака навчають чистоті:

«Чим додержить юнак у чистоті свою стежку? – Як держатиметься Твоїх слів!» (Пс.118:9).
«Її дім (блудниці) – до шеолу дорога…» (Притчі 7:27).

2. ВІРНІСТЬ

Не з’являється раптово. Вона виростає як плід. Якщо я вірний у своїй сім’ї, церкві, серед друзів, якщо я вірний в обіцянках Богу чи вчителю, то вірність в подружжі буде природнім наслідком усього попереднього життя. Виховувати вірність необхідно до шлюбу.
«Нехай буде в усіх чесний шлюб та ложе непорочне, а блудників та перелюбів судитиме Бог» (Євреїв 13:4).
 «Хто чинить перелюб, не має той розуму, – він знищує душу свою…» (Притчі 6:32).

3. МУДРІСТЬ

Оберігатиме молодих людей від різних пасток. Ліпше зараз навчитися на помилках інших, набратися знань від досвідченіших, ніж потім розгрібати наслідки своїх невірних рішень. «Страх Господній – початок премудрості, а пізнання Святого – це розум…» (Притчі 9:10).

4. ЧАС

Час сприятливим для молодих людей, якщо вони використовують його для Богопізнання і самопізнання. Не слід спішити одружитися і не слід відкладати шлюб із-за страху щось втратити. Але час вчить терпінню і розважливості, що дуже необхідним є в шлюбі. Ще час показує нам справжні почуття та з часом ми можемо побачити, якою є інша людина насправді. І головне: Слово Боже говорить нам, що справжня любов (якою вона відкривається нам через Ісуса Христа) і є тим міцним фундаментом сім’ї, який не зруйнується від бурі та непогоди.

«Поклади мене печаттю на твоїм серці, печаттю на твою руку; любов бо, як смерть, сильна. Водам великим любові не вгасити, ані рікам її не затопити. Якби хто за любов віддав скарби свого дому, зазнав би погорди великої». (Пісня пісень 8:6,7).
«Ніколи любов не перестає!» (1 Кор.13:8).

Леонід Міхнович

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Найпопулярніше на сайті