Rodjenje Hrista 4

Точна дата народження Ісуса Христа достеменно невідома, але, досліджуючи Біблію, враховуючи другорядні вказівки, можна приблизно вирахувати, коли це могло статися. Для початку, потрібно порівняти єврейський і наш календарі. Єврейський новий рік починався в квітні, так як в цей день євреї вийшли з Єгипту і закінчувався в березні. Ось перелік єврейських місяців:

Авів (нісан) – квітень; Зів (Іяр) – травень; Сіван – червень; Тамуз – липень; Ав – серпень; Елул – вересень; Ейтанім (Тишрей) – жовтень; Буль (Хешван) – листопад; Хіслев (Кіслев) – грудень; Тевет – січень; Шват – лютий; Адар – березень.

Звернемо увагу на кліматичні особливості Юдеї в місяці Хіслев (грудень). Це записано в книзі Єздри 10:9, 13): «І зібралися всі люди Юди та Веніямина до Єрусалиму до трьох день, це був дев’ятий місяць, двадцятого дня місяця. І сидів увесь народ на площі Божого дому, тремтячи від цієї справи та від дощу»; «Але народ численний, і час дощів, і нема сили стояти на вулиці. Та й праці не на один день і не на два, бо ми багато нагрішили в цій справі» 

Ми бачимо, що у цьому місяці в Ізраїлі зима, було завжди холодно і падав дощ.

А тепер поглянемо на важливий текст в Луки 2:8: «А в тій стороні були пастухи, які пильнували на полі, і нічної пори вартували отару свою».

В зимовий дощовий період євреї ніколи не лишали свої стада на ніч у полі, бо вівці дуже вразливі тварини, тому їх тримали завжди у хліві. Це означає, що народження Христа не могло бути в місяці Хислев (грудень).

Цього аргументу було б замало, щоб отримати якусь ясність. Потрібно далі шукати відповіді в Біблії. Для цього звернімося до служіння в храмі.

В Писанні сказано, що в храмі служили 24 групи священників з роду Аарона по черзі і були визначені за допомогою жереба. Нас цікавить група, яка називалася «Авієвою», адже Захарія, батько Івана Хрестителя, належав саме до неї (Лук. 1:5): «За днів царя юдейського Ірода був один священик, на ім’я Захарій, з денної черги Авія, та дружина його із дочок Ааронових, а ім’я їй Єлисавета».

Ми бачимо, що Іван був старший за Ісуса на 5 місяців. Читаємо в Луки 1:24-27, 31: «А після тих днів зачала його дружина Єлисавета, і таїлась п’ять місяців, кажучи: Так для мене Господь учинив за тих днів, коли зглянувся Він, щоб зняти наругу мою між людьми! А шостого місяця від Бога був посланий Ангол Гавриїл у галілейське місто, що йому на ім’я Назарет, до діви, що заручена з мужем була, на ім’я йому Йосип, із дому Давидового, а ім’я діві Марія. І ось ти в утробі зачнеш, і Сина породиш, і даси Йому ймення Ісус».

Тепер спробуємо вирахувати, коли народився Іван (Лук. 1:8-11, 13, 23, 24): «І ось раз, як у порядку своєї черги він служив перед Богом, за звичаєм священства, жеребком йому випало до Господнього храму ввійти й покадити. Під час же кадіння вся безліч народу молилась знадвору. І з’явивсь йому Ангол Господній, ставши праворуч кадильного жертівника. А Ангол до нього промовив: Не бійся, Захаріє, бо почута молитва твоя, і дружина твоя Єлисавета сина породить тобі, ти ж даси йому ймення Іван. І як дні його служби скінчились, він вернувся до дому свого. А після тих днів зачала його дружина Єлисавета, і таїлась п’ять місяців…»

З цих слів видно, що після повернення Захарії зі служіння в храмі, його дружина Єлисавета зачала сина.

Для того, щоб дізнатися коли саме народився Іван, нам потрібно вияснити, коли закінчилась служба в Захарії. 

Як уже вище було сказано, Захарія був священиком з черги Авія. Про черги в храмі, як вони визначались написано в 1 Хронік 24:7-11: «І вийшов перший жеребок для Єгояріва, другий для Єдаї, третій для Харіма, четвертий для Сеоріма, п’ятий для Малкійї, шостий для Мійяміна, сьомий для Гаккоца, восьмий для Авійї, дев’ятий для Єшуї, десятий для Шеханії».

Як бачимо, жереб черги Авія випав під номером вісім. А тепер розділимо групи за єврейським календарем.

Авів (Нісан) – квітень – черга Єгоряріва, друга Єдаї; Зів (Іяр) – травень – черга Харіма і Сеоріма; Сіван – червень – черга Малкійї і Міййяміна; Тамуз – липень – черга Гаккоца і Авії.

Черга Авії служила в Тамузі (липень) і відразу після повернення Захарії, його дружина завагітніла – це випадає на початок місяця Ав (серпень). Додаємо 9 місяців до цього і отримуємо кінець Авіва (квітня) – початок Зіва (травня).

А тепер саме головне запитання: коли ж народився Ісус? Як ми вже знаємо, Ісус молодший Івана приблизно на 5 місяців. Звідти отримуємо, що Ісус народився в кінці вересня на початку жовтня.

Святкувати Різдво почали приблизно в 4 столітті. До того часу християн не дуже це питання турбувало. Бо важливим було не те, коли Христос народився, а те, що Його народження означало для їхнього життя.

Чи це означає, що нам потрібно ставити під сумнів святкування Різдва, чи відмовлятись святкувати його взагалі? Думаю, ні! Якби це було конче важливо, ми би знали чітку дату, а, можливо, Бог для цього і не вказав дату народження Свого Сина в Біблії, щоб ті, хто Його по-справжньому люблять, думали про Нього кожного дня. А що для вас означає Різдво Ісуса Христа? Чи будете ви думати про «Іменинника»?

Підготував Анатолій Якобчук 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Найпопулярніше на сайті