Топ

Церква Божа

Церква Божа. Багато хто вважає, що знає відповідь на питання «Що таке церква?». Але це питання, яке потребує перегляду. Інколи ми даємо швидкі і легкі відповіді, але наше відношення і наші дії можуть демонструвати щось зовсім інше. Скільки існує церков? Чи є одна універсальна церква? Церква? це спеціальна споруда? Що мається на увазі, коли Євангеліє говорить про церкву?

Поміркуймо разом над істинами, записаними в Книзі Дій 2:41,42,47: «Отож ті, хто прийняв його слово, охрестилися. І пристало до них того дня душ тисяч зо три!І вони перебували в науці апостольській, та в спільноті братерській, і в ламанні хліба, та в молитвах. І щоденно до Церкви Господь додавав тих, що спасалися».

Господь Бог встановив певний порядок спасіння людини від гріха. Він бажає врятувати кожного з нас – незалежно від нашого походження, релігійної належності, культури виховання і соціального стану, але для того, щоб отримати спасіння, ми мусимо прийняти задум, складений Ним. Нерідко люди намагаються підмінити Божий задум власними вигадками, як, наприклад, самообманом, що спасіння можна заробити добрими ділами. Господь спростовує усі гіпотези про те, що спасіння дається на підґрунті доброчесної поведінки. Біблія стверджує, що спасіння – це подарунок. Написано: «Бо спасенні ви благодаттю через віру, а це не від вас, то дар Божий, не від діл, щоб ніхто не хвалився» (Еф. 2:8-9).

Отже, щоб отримати спасіння, слід прийняти Господа Ісуса Христа своїм Спасителем. Важливими наслідками, які випливають із цього кроку, є хрищення і приєднання до Церкви Божої на землі. «Отож ті, хто прийняв його слово, охристилися. І пристало до них того для душ тисяч зо три!» (Дії 2:41).

Що означає «приєднатися до церкви»?

Сприймаючи церкву як конфесію чи ознаку віросповідання, ми вирізняємо католицьку, православну та протестантську церкви. Утім, розповідаючи про перших християн, Біблія не говорить, що вони ставали членами якихось конкретних церков. За часів віруючих першого століття церква не ділилася на конфесії, тому що істинна Церква – це не угрупування чи організації, а живий організм.

Церква – це тіло Ісуса Христа.

«І все впокорив Він (тобто Бог) під ноги Йому (тобто Христу), і Його дав найвище за все – за Голову Церкви, а вона – Його тіло, повня Того, що все всім наповняє» (Еф. 1:22). Часто розмаїття церков стає для нас спотиканням, втім, пам’ятаймо, що істинна церква неподільна, тому що Христос неділимий. Апостол Павло в Посланні до коринфської церкви, у якій панували чвари і розбрат, говорить: «Чи ж Христос поділився? Чи ж Павло був розп’ятий за вас? Чи в Павлове ім’я ви христились?» (1 Кор. 1:13). Церква Христова на землі лише одна. Для Бога не існує поділу на католиків, православних та протестантів, тому що церкву Христову збудовано не з каміння, а з живих людських душ. «Бо як тіло одне, але має членів багато, усі ж члени тіла, хоч їх багато, то тіло одне, – так і Христос» (1 Кор. 12:12).

Чи належиш ти до такої єдиної живої церкви Христа на землі? Чи, можливо, ти задовольняєшся відвідинами храму та належністю до якоїсь релігійної організації? Слово Боже запевняє, що якщо ти не повіриш в Ісуса Христа і не відмовишся від гріховного життя, ніяка релігійна організація не зможе забезпечити тобі спасіння. Церква Христова на землі складається з людей, які повірили в Ісуса як свого Спасителя і покаялися в гріхах, про що свідчить докорінна переміна їхнього життя, а не просто приваблива християнська назва.

Хай ти називаєшся християнином, але чи свідчить про це зміна способу твого життя, яка є очевидною для оточуючих? Свята Книга Біблія говорить, що в Царство Небесне не увійде ніщо нечисте: «Хіба ви не знаєте, що неправедні не вспадкують Божого Царства? Не обманюйте себе: ні розпусники, ні ідоляни, ні перелюбники, ні блудодійники, ні мужоложники, ні злодії, ні користолюбці, ні п’яниці, ні злоріки, ні хижаки – Царства Божого не вспадкують вони. І таким були дехто з вас, але ви обмились, але освятились, але виправдались Іменем Господа Ісуса Христа й Духом нашого Бога» (1 Кор. 6:9-11). Друже, а чи обмиті твої гріхи кров’ю Христа, чи отримав ти Його виправдання?

Неодноразово мені доводиться чути закиди про те, що, мовляв, неможливо, щоб людина все життя зраджувала, пила горілку, лаялась, а потім прийшла до церкви і стала святою. Утім, ми щойно прочитали про те, що «і такими були дехто з вас». Мені здається, це пояснення є вичерпним для того, щоби зрозуміти, що коли людина приходить до Христа з покаянням, Він прощає усі гріхи і назавжди забуває про них. Люди можуть ще довго нам дорікати, та Христос про все забуває. «Коли ми свої гріхи визнаємо, то Він вірний та праведний, щоб гріхи нам простити, та очистити нас від неправди всілякої» (1 Ів. 1:9). Просто не існує такого грішника, якого Бог не зміг би простити. «Коли ж ходимо в світлі, як Сам Він у світлі, то маємо спільність один із одним, і Кров Ісуса Христа, Його Сина, очищує нас від усякого гріха» (1 Ів. 1:7).

Чи відчуваєш ти, що гріхи твої прощені Господом Ісусом Христом? Я не запитую, яку церкву і як довго ти відвідуєш. Мене радше обходить питання, чи маєш ти радість спасіння. Чи можеш у щирості серця сказати, як апостол Павло: «Я пересвідчився, що ні смерть, ні життя, ні Анголи, ні влади, ні теперішнє, ні майбутнє, ні сили, ні вишина, ні глибина, ані інше яке створіння не зможе відлучити нас від любови Божої, яка в Христі Ісусі, Господі нашім!» (Рим. 8:38, 39).

Сьогодні Бог пропонує таку досконалу любов і тобі. Він бажає простити тобі. Мені пригадується історія про доньку, яка посварилася зі своєю матір’ю і, гримнувши дверима, подалася геть із батьківської домівки. Марно чекала мати її повернення. Минали місяці, а від доньки не було ні чутки, ні звістки. І тоді мати стала шукати свою доньку. Вона продала своє майно, замовила тисячі примірників фотографій своєї дитини і розклеїла їх по всій країні. На цих портретах був напис «Я пробачила тобі. Повертайся додому».

Друже, колись і ти так само згрішив проти Бога і подався геть, але знай, що Він наполегливо шукає тебе. Христос, стікаючи кров’ю, дивиться тобі у вічі і промовляє: «Я пробачив. Повертайся додому».

Більше про церкву:

Церква Христова на землі – це люди, які виконують волю Небесного Отця. Ісус Христос сказав: «Хто мати Моя? І хто браття Мої?» І, показавши рукою Своєю на учнів Своїх, Він промовив: «Ото Моя мати та браття Мої!» Бо хто волю Мого Отця, що на небі, чинитиме, той Мені брат, і сестра, і мати!» (Мат. 12:48-50). Про перших християн, які приєдналися до церкви за часів апостолів, написано: «І вони перебували в науці апостольській, та в спільноті братерській, і в ламанні хліба та в молитвах» (Дії 2:42). Церква Божа складається з християн, які виконують волю Отця і досліджують Його Слово.

Чи належите ви до такої церкви, що за найбільший пріоритет визнає прославлення Бога та вивчення Його Слова. Якщо ні, настав час знайти живу церкву, повірити в Ісуса Христа і покаятися в своїх гріхах! І хай Бог поблагословить Вас.

[sc name=”futerblock” ]

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!
Become a patron at Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Анатолій Якобчук

Засновник та головний редактор "Слово про Слово", видання з християнським корінням. Служить пастором. Його особисте життя відзначається відданістю родині: він є люблячим чоловіком і батьком трьох дочок, що додає йому натхнення у професійній сфері.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button