Топ

Істина, яка звільняє

Що таке істина? Люди шукають її так само як вони шукають свободу. Вчені шукають істину в фізичному світі. Філософи шукають істину в житті людини. Психологи шукають істину в діях і реакції людського мозку. В кінці свого життя Гаутама Будда сказав: «Я все ще шукаю істину».

Нещодавно я відвідав Всесвітню виставку і бачив експозиції величезних наукових стендів. І подумав про те, що незадовго до своєї смерті сказав Ейнштейн. «Я відчуваю, – сказав він, – ніби закутий в ланцюги. Ловлю лише відблиск реальності, який тут же зникає. Звільнитися б від кайданів мого інтелектуального нікчеми, тоді б я зміг зрозуміти Всесвіт, в якому живу».

Але сьогодні хочемо не тільки політичної та інтелектуальної свободи, ми хочемо бути вільними від вимог моралі. Розмірковуємо про секс так, як раніше ніхто собі не дозволяв. Думаємо, що все це зробить нас щасливішими, але стаємо ще нещаснішими. І руйнуємо не тільки свою моральність, але й свої душі.
Говоримо, що хочемо позбутися забобонів, невігластва і злиднів. Кажемо, що хочемо релігійної свободи. Є в світі люди, які хотіли б позбутися християнського впливу і релігійних символів. Вони хочуть звільнитися від цього «рабства». Вони закликають прибрати Бога з життя народів.

Але наші предки мали іншу думку. Вони закликали до релігійної свободи, але не до свободи від релігії: «Блажен народ, у якого Господь є Бог …» (Пс. 32:12). Якщо позбудемося Бога, чи благословить Він наш народ?

Святе Письмо вчить, що воістину в світі вільні лише ті люди, які пізнали, що Христос їхній Спаситель, Цар і Господь. Ісус Христос сказав: «… і пізнаєте істину, а істина вас вільними зробить!» (Ів. 8:32).
Що ж таке істина? Люди шукають її так само, як вони шукають свободу. Вчені шукають істину в фізичному світі. Філософи шукають істину в житті людини. Психологи шукають істину в діях і реакції людського мозку. В кінці свого життя Гаутама Будда сказав: «Я все ще шукаю істину».

Але ось з’являється найбільший із людей. І перед Своїми сусідами і друзями Він проголошує: «Я є істина!» (Ів. 14: 6). Яка приголомшлива заява: «У Мені криється таємниця всієї істини – істини душевної, істини Всесвіту, суспільства, наукової істини, філософської істини, істини релігійної».

Схожі статті

Секрет Всесвіту

Біблія говорить, що «Ним створено все» (Кол. 1:16) і «і все Ним стоїть» (Кол. 1:17). Є щось, що з’єднує все в світі воєдино, – і вчені не можуть сказати, що ж це. І я знаю, що одного разу зрозуміємо, що вся таємниця світобудови – у Христі. Що якщо Він прибере Свою руку від нас хоч на п’ять секунд, то розвіємося в порох. Він є Істина! Вся істина!

Ви, звичайно, можете відкинути істину і думати при цьому, що стали вільними. Можете сказати: «Я відкинув Ісуса Христа, відкинув Бога – і вже якось переживу це». Але скоро зрозумієте, що потрапили у ще більше рабство, ніж те, яке, як ви думали, було до цього.

Ви покінчили з внутрішніми конфліктами, комплексом провини, почуттям неповноцінності, страхами і неврозами, і ваша так звана свобода – тепер ваш новий тягар.

Коли Христос сказав Своїм учням: «Я є істина» (Ін. 14: 6), Він або сказав правду, або Він брехав і був богохульником і обманщиком, який знав про Себе, що в Ньому нема істини. Або думав про Себе, що Він Бог, і різниці не відчував. Тоді Він психічно хворий – чоловік, який думає, що він Бог, але це насправді не так. Чому ж вірити? Вибирати вам. Ви повинні вирішити для себе, хто такий Ісус Христос – обманщик, хворий, що загордився, або ж той, ким Він Себе називав: Бог у плоті, кінцева реальність й істина Всесвіту. Але якщо Він – Бог й істина, і Він велить мені слідувати за Ним, просто нерозумно відмовлятися від цього.

Бог вимагає посвяти

Істина потрібна всім, а Христос є істина. Коли ви присвячуєте себе Йому, Він оновлює ваш розум найдосконалішим чином. Ви виявляєте новий вимір життя, якого раніше просто не помічали. Коли відкриваєте Христову Істину, життя наповнює світло. Все ваше внутрішнє життя починає світитися, і в нього приходять мир, радість і почуття захищеності, які може дати тільки Він.

Отже, Бог вимагає від вас однозначного рішення, посвячення, смирення, змін. Ісус сказав: «… Вам необхідно народитися згори» (Ів. З: 7), – тільки так потрапите в Царство Небесне.

Коли приходите до Христа, Він дарує вам справжню свободу: «… Коли Син вас звільнить, то справді будете вільні» (Ів. 8:36).

У чому ж полягає ця свобода? По-перше, Він звільняє вас від покарання за гріх. Я б міг проповідувати з ранку до вечора, розповідаючи про те, що таке гріх. Але в тому нема потреби. Ви і самі знаєте, що ви грішили проти Бога.

Ми порушуємо заповіді Божі. Відкидаємо Його. Не відповідаємо Його вимогам. Ми – грішники. І через це відділені від Бога. Наш гріх ліг між нами і Богом – і Бог відвернувся і не чує нас. Можете посміятися над цим. Але пам’ятайте, лише «нерозумні сміються над гріхом» (Притч. 14: 9), – так говорить Біблія. Ви можете сказати, що ваші промахи настільки незначні, що не заслуговують на увагу. Але Бог святий і праведний, в Його очах ви згрішили, і між Ним і вами пробігла тінь. Ви відокремлені від Бога, і Він не чує ваших молитов. Всі наші релігійні обряди – ніщо в Його очах. Можете приховувати ваші гріхи, але вам-то не сховатися від них, – так говорить Бог.

Але є у всьому цьому і славний момент: Христос прийняв покарання за наш гріх. У цьому – весь Хрест Христовий. Він помер на хресті за людей – таких, як ви і я, грішників, які зрадили Йому і порушили Його заповіді. Бог взяв всі наші гріхи і поклав їх на Христа, який страждав на тому хресті, і Він став гріхом за нас. Прийняв суд за наші гріхи, прийняв пекло наших гріхів. І якщо визнаєте Його своїм Спасителем, на суді моральна відповідальність за гріхи не ляже на ваші плечі.

Я не прийду на той суд. Так, я грішив, порушував заповіді Божі тисячу разів, але я не прийду на той суд. Мені не доведеться давати звіт. Чому? Тому що Господь Ісус Христос на хресті взяв мою відповідальність на Себе. Він взяв на Себе мій гріх і моє покарання. У цьому слава Божої благодаті і Його милості, які ми все ніяк не можемо усвідомити у всій їхній повноті – глибину милості Божої, висоту Його благодаті й широту любові, бо ж Він хоче сказати тобі й мені: «Я прощаю тобі, ти не прийдеш на суд!» Коли розумієш це, то нарешті спиш спокійно.

Ціна заплачена. Суддя ніколи не скаже: «Виношу тобі вирок», тому що Христос Сам розплатився за твої рахунки. І тепер ти вільний у Христі. Повір у це і радісно йди по життю.

Свобода від влади гріха

По-друге, ми звільняємося від влади гріха. Ісус сказав: «… кожен, хто чинить гріх, є раб гріха» (Ів. 8: 34). А ви хіба не в рабстві у гріха? Хіба ви не раби ревнощів, гордості, егоїзму, аморальності, азартних ігор, наркотиків, гріховних насолод – хіба гріх не володіє вами?

Може бути, гріх стоїть над тобою як наглядач із батогом і б’є тебе по спині. Ти заперечуєш: «Я не хотів грішити. Я не хотів брехати, не хотів напиватися. Не хотів зв’язуватися з цією людиною». Але ти у владі гріха, а значить, ти його раб. І кожен раз, коли говориш, що це більше не повториться, ти все одно потім будеш грішити. З віком все це стає тільки гірше і гірше. Ваше серце стає все більше і більше жорстоким, і в кінці вас чекають смерть, суд і пекло.

Більше про істину:

Але коли пізнаєте́ істину, істина звільняє вас. Як це здорово! Гріх більше не панує в моєму житті. У ньому тепер Христос, і я день за днем, година за годиною віддаю Йому всі сфери мого життя, і Він приводить його в порядок. Сатана більше не панує в моєму житті, як це бувало раніше. Гріх більше не керує мною. Правду кажучи, буває, що я оступаюся і падаю, але Христос завжди поруч, Він піднімає мене і обіймає за плечі, – Він любить мене.

Наш Небесний Батько бачить все, що ти робиш. Зараз Він чекає, коли ж ти прийдеш, зрозумієш все і скажеш: «Господи, ось я. Я хочу все почати заново. З цього моменту я хочу бути тільки з Тобою».

Біллі Грем

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!
Become a patron at Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Анатолій Якобчук

Засновник та головний редактор "Слово про Слово", видання з християнським корінням. Служить пастором. Його особисте життя відзначається відданістю родині: він є люблячим чоловіком і батьком трьох дочок, що додає йому натхнення у професійній сфері.

Схожі статті

Back to top button