Топ

Всьому в світі є ціна

Скільки ти коштуєш?

Чи знаєш ти собі ціну? Я не маю на увазі інтелектуальні здібності або симпатичне обличчя, за яким ти доглядаєш, стоячи годинами перед дзеркалом. По скільки ти? Ми не говоримо про професійні дані, за які тебе щедро винагороджують. Скільки ти коштуєш? У скільки ти оцінив себе? Мова йде про твою безсмертну душу
Біблія каже: «Яка ж користь людині, що здобуде ввесь світ, але занапастить чи згубить себе?» (Лк.9:25). Це питання зараз задає тобі Творець, Суддя живих і мертвих, перед Яким ти постанеш. Це питання задає тобі Ісус, Який вмер на хресті за тебе. Він взяв на Себе всі твої і мої гріхи, і помер за нас на Голгофі, щоб дати спасіння і свободу від гріха.

Ти можеш не вірити в існування Бога, але це нічого не міняє. Незнання громадських законів не звільняє від відповідальності.

Біблія не запитує: «Чи ти релігійний?». Але: «Чи повірив ти в Господа Ісуса Христа?». «За кого ти вважаєш Мене?» – запитує Ісус Христос.

Як ти оцінюєш свою душу? Мова йде про неймовірні багатства світу, всесвіту. Космічний телескоп Хаббл дав нам можливість зазирнути у всесвіт. І, уяви: це все твоє, весь всесвіт біля твоїх ніг! Ти багатий, всі природні багатства світу теж твої. Вся нафтова промисловість працює на тебе, всі художні витвори мистецтва – твої.

Але Біблія запитує: яка користь від цього всього, якщо душа твоя гине?

Олександр Македонський зійшов на трон, коли йому було всього лиш 20 років. За кілька років він скорив Грецію, Єгипет, Перську імперію, завоював чимало міст і назвав їх, звичайно, своїм іменем, і ось він перетнув Інд. Але одного разу поглянув у далину. Замовк і заплакав від образи – нічого більше не було, щоб завойовувати!
Уяви, що у тебе жінок море, ти міняєш їх, як рукавиці (або чоловіків, чи друзів). Уяви, що у тебе гроші, мов сміття, ти – цар, володар, словом – майже бог. Але тільки смертний… Ми всі помремо, але чи готовий ти зустріти Бога? Яких ти б не досягнув висот у житті, яка користь від цього твоїй душі?

Примарна користь земного

Біблія каже: «бо все, що в світі: пожадливість тілесна, і пожадливість очам, і пиха життєва, це не від Отця, а від світу. Минається і світ, і його пожадливість, а хто Божу волю виконує, той повік пробуває!» (1 Ів. 2:16-17). Заради чого ти живеш? Христос каже: «Не складайте скарбів собі на землі, де нищить їх міль та іржа, і де злодії підкопуються й викрадають. Складайте ж собі скарби на небі, де ні міль, ні іржа їх не нищить, і де злодії до них не підкопуються та не крадуть. Бо де скарб твій, там буде й серце твоє» (Мт.6:19-21).

Здобуття всіх багатств світу дуже умовне. Всього не здобудеш. Життя дуже коротке. Елвіса Преслі за 6 тижнів до смерті запитали: «Скажи, король, ти щасливий?» Він відповів: «Ні, я жахливо одинокий…».

Матеріальні блага не дадуть того, чого б ви хотіли. Але, якби вдалося здобути багатства всього світу, то яка користь від того, якщо душу погубиш?

Душа – це твоя сутність. Так, у тебе є тіло – фізична матерія, а душа – духовна матерія. Складові душі – це розум, емоції, здатність мислити, воля – здібність приймати правильні рішення, вибирати добро, а не зло. Бог наділив тебе сумлінням – здібність вирізняти добро від зла. Душа – це справжня твоя сутність. Не тіло, яке ти одягаєш, пестиш і прикрашаєш, але душа.

Душа безцінна

Чому душа людини оцінена так високо?

По-перше, бо створена Богом. Бог кожну людину наділив Своїм образом. Бог дав тобі здатність насолоджуватися спілкуванням із Богом без страху.

Твоя поява в цьому світі не випадкова. Бог дав тобі життя, щоб любити тебе, щоб ти жив за Його волею. Але гріх зробив свою чорну справу. Гріх – це диявольська сила, яка змушує нас грішити, порушувати Божі заповіді, не дивлячись на це, Бог любить нас, адже ми – Його Образ.

Наше тіло помре, розкладеться на мільйони частин, але душа житиме вічно. Безсмертя – це безконечне існування в Небі або в пеклі. Бог поклав вічність у наші серця. За цією вічністю сумує наша душа. Ось чому душа така цінна. Тому не варто витрачати своє життя на марноту, не торгуй душею заради тимчасових розваг, але довір її Богу. Він простить і дасть тобі нове життя.

Твоя душа цінна, бо Сам Бог оцінив її дуже дорого. Бог не хоче твоєї загибелі. Ісус Христос, знаючи всі жахи пекла, постійно застерігав людей від нього.

Можливо, ти дуже релігійний, але не знаєш, що Бог тебе любить? Виконуєш традиції, передання, але не знайомий з Богом, не знаєш, що Бог готовий простити твій гріх, а ти далекий від того, щоб слідувати за Ним?

Релігійність не спасла жодної людини – навернись до Ісуса. Ісус був прибитий і помирав на хресті, переживав усі муки до тих пір, поки поруч розп’ятий розбійник не навернувся. Христос був готовий чекати, терплячи неймовірні муки, щоб врятувати одного розбійника.

Христос, як ніхто інший, пояснив, що таке ад, що приводить туди, і як його уникнути. Святе Письмо каже: «бо просторі ворота й широка дорога, що веде до погибелі, і нею багато-хто ходять. Бо тісні ті ворота, і вузька та дорога, що веде до життя, і мало таких, що знаходять її» (Мт.7:13-14).

Якою дорогою йдеш ти? Широкою, на якій все дозволено і панує аморальність? На якій багато неонових вогнів, барів, дискотек, наркотиків і алкоголю? Чи ти погоджуєшся йти вузькою дорогою, на якій складно, де насмішки і знущання, але яка веде тебе до прощення і щастя? Бог не хоче твоєї загибелі, він цінує твою душу дуже дорого.

Твоя душа дорога, бо Син Божий помер за тебе на хресті. Що змусило Його піти на хрест? – я і ти. Голгофський хрест – це жертовник, на якому було принесено в жертву Божого Сина.

Релігійні вожді та інші люди знущалися з Христа і казали: «Інших спасав, а Себе не може спасти?» Він міг Себе спасти, але не зробив цього тому, що хотів спасти нас.

Ніхто не може слідувати за Христом і одночасно насолоджуватися гріхом. Не намагайся жити у двох світах – цього не вдавалося ще нікому.

Прощення

Що дала смерть Ісуса людству? Ми можемо мати викуплення через Його Кров і прощення гріхів. Не одного гріха чи тисячі, але всіх гріхів, незалежно від тяжкості злочинів.

Прощення! Яке гарне слово! Це свобода від провини. І якби люди вирішили питання своєї провини, то половина психіатричних лікарень були б порожніми. Як позбавитись відчуття провини? Не йдіть до віщунів, вони не допоможуть. Прощення в Ісусі Христі – це свобода від влади гріха.

Прощення – це визволення від пекла і вічне життя. Дух Святий поселяється у твоє життя і у тобі тече життя Самого Бога. Ти починаєш жити за Його волею і отримуєш дар вічного життя. Прощення – це сила для чистого життя.

Яка користь людині, якщо здобуде весь світ, а душу занапастить? Користь незначна, і до того ж тимчасова. Але шкода колосальна – втрата душі на всю вічність, угода найневигідніша… в житті ти завжди прагнеш укласти найвигіднішу угоду. Продаючи, хочеш занизити вагу, зависити ціну, щоб не втратити свої інтереси. Чому ж так дешево віддаєш свою душу?

Більше про прощення:

Спіши спасатися!

19-річний хлопчак у Пекіні заклався з друзями на незначну суму, що випалить сто цигарок одну за другою. Навколо зібрався натовп зівак. Перший десяток, другий, п’ятий, шостий, десятий… і на останньому він раптом падає мертвим. Він виграв якісь копійки, але згубив і життя і душу.

Загибель душі – питання вкрай серйозне, не зроби помилки. Поспішай до Христа сьогодні. Не обманюй себе, що завтра буде можливість навернутися до Бога – завтра може просто не настати.

Ми спішимо жити. Діти хочуть відірватися від немічних стариків, та що ж вони розуміють у житті! Поспішають вийти заміж і оженитися, не думаючи, хто буде мамою його дитини, чи батьком дочки. Молодь поспішає подорослішати, і деяким 16-річним можна дати всі 30 за гріховний досвід.

Три кроки

Ти можеш навіть сьогодні залишити гріховні крихти світу, отримати спасіння душі. Для цього тобі потрібно зробити всього три кроки.

1. Покаятися. Покаятися – це спалити мости. Коли римляни висадились на береги Британії, першим ділом вони спалили кораблі, щоб ніхто не відступив. Римляни вимагали відданості ідеї. Христос вимагає абсолютної відданості Йому. Покаяння веде тебе до Бога. Визнай сьогодні свою провину і не намагайся виправдовуватися.
2. Віра в Ісуса Христа. Ми по-дитячому довіряємось Ісусу Христу і кажемо: «Господи, спаси мене! Ти вмер на хресті за мене і я не можу спасти самого себе. Довірся Христу, Він збереже тебе, де б ти не був.
3. Слідування за Ісусом. Все вчення Спасителя визначається одним словом: любов. Возлюби Бога і ближнього, як самого себе. Повір: Бог допоможе тобі іти за Ним.
Сьогодні день твого примирення з Богом, зроби крок до покаяння. Якщо Дух Святий торкнувся серця, і ти готовий розкаятися – зроби це прямо зараз!

Віктор Гамм

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!
Become a patron at Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Анатолій Якобчук

Засновник та головний редактор "Слово про Слово", видання з християнським корінням. Служить пастором. Його особисте життя відзначається відданістю родині: він є люблячим чоловіком і батьком трьох дочок, що додає йому натхнення у професійній сфері.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дивіться також
Close
Back to top button