Чи насправді відбулося воскресіння Христа?

0
Поширення
Pinterest WhatsApp

В пасхальні дні звідусіль звучить: «Христос воскрес!», але чи дійсно віримо у те, що говоримо? І у що віримо? Чи можна довіряти біблійній історії? Адже, якщо Христос реально жив серед людей і прийняв мученицьку смерть, то мають існувати і докази Христового воскресіння!

Якщо запитати людей на вулиці про те, чи вірять вони в реальність воскресіння Христа, їхні думки будуть різними. І вони самі визнають, що так стається через недостатність інформації, непоінформованість: «Ми не знаємо, нас так вчили». У той же самий час сьогодні серед істориків немає нікого, хто б заперечував, як мінімум, історичність Ісуса, оскільки ряд історичних джерел підтверджують Його існування.

Запитання полягає у тому, чи вірують вони в Його Воскресіння.

Які є підтвердження того, що Біблія істинна?

Відносно реальності Біблії існує дуже багато різних свідчень. Починаючи з того, як Біблія змінює життя людей, показуючи свою реальну силу і закінчуючи тим, що її дійсно писали різні люди протягом двох тисячоліть. Чотирма різними мовами, на трьох різних континентах. Ці люди не знали один одного, але Біблія є цілісною розповіддю про стосунки людини і Бога.
І, зрештою, маємо величезну кількість стародавніх текстів, починаючи з рукописів Мертвого моря і Старого Завіту і завершуючи збереженими списками новозавітних текстів. Остання археологічна знахідка – фрагменти Євангелія від Марка – текст 70-го року нашої ери. Вони всі підтверджують достовірність біблійних текстів, які дійшли до нас. Ці тексти існували ще у часи життя очевидців Ісуса Христа.

Чи можливо таке, що учні насправді викрали тіло Христа, і не було ніякого Воскресіння?

Ця ідея виникає відразу, коли намагаємося хоч якось пояснити відсутність тіла. Але розуміємо, що пройшло достатньо часу, і дуже вмотивовані начальники, маючи владу, могли провести розслідування: знайти, куди поділи тіло, змусити говорити тих, хто був присутнім при цьому.

Якби можна було пред’явити тіло, то і розмови припинили б. Та маємо дуже цікаве продовження цієї історії у Книзі Діянь Апостолів. Петра та Івана викликають до Синедріону для допиту і їх не звинувачують у лжесвідченні – їм забороняють говорити про це. Тобто якби можна було їх звинуватити в обмані за законом Мойсея і стратити, то не було би проблеми. Але самі члени Синедріону розуміють, що всі навколо знають, що це правда. І тому апостолам говорять: «Ми забороняємо вам про це розповідати».

Якщо припустити, що Христос не воскрес, то чому тоді учні готові вмерти за цю ідею?

Так, людина може іти з брехнею для того, щоби чогось досягнути. Учні Ісуса проголошували Його воскресіння, йдучи на смерть, і це було доказом правдивості того, що вони говорять. У свій час Тертуаліан сказав: «Кров мучеників – насіння церкви».

Письмові документи про життя Ісуса починаються з Євангелія і завершуються свідченнями небіблійних істориків не християн – юдеїв, римлян. Історики-атеїсти ставлять під сумнів факт Його воскресіння, але при цьому не заперечують, що учні бачили Його воскреслим. Тому що іншого пояснення змінам у житті учнів просто немає.

Одна з ідей – що в учнів були галюцинації. Але галюцинації бувають, коли людина повна надій і чогось очікує, історики євангелісти ж описують, що вони були в депресії і розчаровані. До того ж, галюцинації не могли бути однаковими в різний час, у різних місцях і, як говориться у Писанні, у п’ятисот людей одночасно! Навіть атеїсти визнають, що учні бачили Його воскреслим. Це серйозні докази Христового вескресіння.

А чи потрібно кожного дня, навіть по буднях, пам’ятати про воскресіння Христа?

Воскресіння Христа дає надію на вічне життя. На те, що Бог із нами, що ми не залишені, що життя має зміст. Що б не відбувалося, Бог завжди з нами, Бог існує у світі через нас – Він створив людину, щоби та була Його присутністю в цьому світі.

Маємо розуміти, що воскресіння Христове – це історичний факт, який відбувся дві тисячі років назад. Тому кожен день є для нас днем служіння Господу. І все, що б ми не робили на роботі чи вдома – чинимо на Славу Божу.

Сергій Головін

Попередня публікація

Дев’ять речей, які потрібно знати про воскресіння Христа

Наступна публікація

Чарльз Колсон – злочинець, який став християнським лідером

Не має коментарів

Залиште коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *