Влада: Під Богом заради народу

1
Поширення
Pinterest WhatsApp

Принцип 3. Влада повинна бути покірна Богу

На жаль, вкрай рідко звертають увагу, що в словах Павла «Нехай кожна людина кориться вищій владі» (Римлян 13: 1), поняття «кожна людина» властиве до правителів в тій же мірі, що і до їх підданих. Але ж на цей аспект апостол вказує цілком відкрито, недвозначно стверджуючи, що «володар Божий слуга» (Римлян 13: 4). Слуга ж повинен бути в послуху у свого Пана. Так, коли Пилат заявляє, що володіє цілковитою владою над життям Ісуса, Спаситель картає його: «Надо Мною ти жадної влади не мав би, коли б тобі зверху не дано було» (Від Івана 19:11).

Слово υπερεχούσαις, перекладене в римлянами 13: 1 як «вищій», може означати і «переважаючій» (тобто стоїть рангом вище), і «вищим» (найвищим). Обидва значення вписуються в контекст вірша, вказуючи на двоїсту природу встановленої Богом ієрархії (букв. – «священного правління») в суспільстві. І народ, і його правителі в рівній мірі підпорядковані верховній владі Бога. Уряд не є найвищим авторитетом. Він підвладний Царю над царями та Пану над панами. Він відповідальний перед Божим судом за Його моральним законом. «Сказав Бог Ізраїлів, Скеля Ізраїлева говорила мені: пануючий серед людей, справедливий панує у Божім страху! » (2 Сам. 23: 3).

Уряд не є ні творцем суспільства, ні метою існування суспільства, ні засобом вирішення будь-яких проблем суспільства. Політики – всього лише тимчасово наймані народом працівники. Їх завдання – сумлінно виконувати свої посадові обов’язки і перед народом, і перед Богом. Вони не мають права ні втручатися в правові сфери, які не підзвітні цивільній владі, ні порушувати вищий моральний закон. Благополуччя народу знаходиться в прямій залежності від цього. «Коли множаться праведні, радіє народ, як панує ж безбожний то стогне народ.» (Прип. 29: 2).

Начальницький в народі має постійно пам’ятати, що дані Богом Права особистості, сім’ї та церкви – поза юрисдикцією уряду. «Щоб учився боятися Господа, Бога свого, щоб додержувати всіх слів цього Закону та тих постанов, щоб виконувати їх (Повт. З. 17: 18-20).

Принцип 4. Влада повинна служити народу

Головним критерієм покірності влади Богу є їх служіння своєму народові. “Бо володар Божий слуга, тобі на добро”  (Римлян 13: 4). Тобто начальники існують заради народу, а не народ заради начальників. Прекрасний тому приклад ми знаходимо в особі Самуїла. «І сказав Самуїл до всього Ізраїля: … Свідкуйте проти мене перед Господом та перед Його помазанцем: чийого вола я взяв, чи осла чийого взяв я? А кого я гнобив, кому чинив насильство? І з чиєї руки взяв я підкупа, і відвернув свої очі від нього? І все це я поверну вам. А вони сказали: Не гнобив ти нас, і не чинив нам насильства, і ні від кого нічого не брав.»(1 Самуїла 12: 1-4).

Правителів які, турбуються лише про себе, а не про народ, дбати про який вони поставлені, Господь викриває через пророка: «Сину людський, пророкуй на Ізраїлевих пастирів, пророкуй та й скажеш до них, до тих пастирів: Так говорить Господь Бог: Горе Ізраїлевим пастирям, які пасуть самих себе! Хіба ж не отару повинні пасти пастирі? Жир ви їсте, та вовну вдягаєте, ситу вівцю ріжете, але отари не пасете! Слабих не зміцняєте, а хворої не лікуєте, і пораненої не перев’язуєте, сполошеної не вертаєте, і загинулої не шукаєте, але пануєте над ними силою та жорстокістю!» (Єзекіїля 34: 2-4).

Ключовий принцип благочестивої державної служби ми знаходимо в вченні Івана Хрестителя:
«І приходили й митники, щоб христитись від нього, і питали його: Учителю, що ми маємо робити? А він їм казав: Не стягайте нічого над те, що вам звелено. Питали ж його й вояки й говорили: А нам що робити? І він їм відповів: Нікого не кривдьте, ані не оскаржайте фальшиво, удовольняйтесь платнею своєю.»(Від Луки 3: 12-14).

Таким чином, саме по собі володіння владою гріхом не є. Коли наділені владою сумлінно виконують свої посадові обов’язки по відношенню до народу, вони благословення для народу. Гріхом є зловживання владою. І Писання неодноразово і однозначно говорить про це:

«Не викривиш закону, не будеш дивитися на особу, і не візьмеш підкупу, бо підкуп осліплює очі мудрих і викривлює слова справедливих» (Повторення Закону 16:19).

«Не губи Ти моєї душі з нечестивими, та мого життя з кровожерами, що в руках їх злодійство, що їхня правиця наповнена підкупом» (Псалми 26: 9,10).

«Бо Я знаю про ваші численні провини і про ваші великі гріхи: тиснете ви справедливого, берете ви підкупа та викривляєте право убогих у брамі»(Амос 5:12).

«Аж доки я, Господи, кликати буду, а Ти не почуєш? До тебе я кличу: Насильство! та Ти не спасаєш! Для чого неправість мені Ти показуєш та позираєш на муку? А передо мною грабіж та насильство, і суперечка стається, і носиться сварка. Тому то Закон припиняється, і не виходить до чину назавсіди право, бо несправедливий вигублює праведного, тому правосуддя виходить покривленим» (Авакум 1: 2-4).

«Безбожний таємно бере хабара, щоб зігнути путі правосуддя» (Приповісті 17:23).

У суспільстві, де влада не підзвітна народу, корупція неминуча! Але «Зажерливий робить нещасним свій дім, хто ж дарунки ненавидить, той буде жити» (Приповісті 15:27). І тільки «Хто ходить у правді й говорить правдиве, хто бридиться зиском насилля, хто долоні свої випорожнює, щоб хабара не тримати, хто ухо своє затикає, щоб не чути про кровопролиття, і зажмурює очі свої, щоб не бачити зла, той перебуватиме на високостях, скельні твердині його недоступна оселя, його хліб буде даний йому, вода йому завжди запевнена!» (Ісая 33: 15,16).

Принцип 5. Влада повинна заохочувати добро і карати зло

Ще раз звернемо увагу на слова апостола Павла: «Бо володарі пострах не на добрі діла, а на злі. Хочеш не боятися влади? Роби добро, і матимеш похвалу від неї, бо володар Божий слуга, тобі на добро. А як чиниш ти зле, то бійся, бо недармо він носить меча, він бо Божий слуга, месник у гніві злочинцеві!» (Римлян 13: 3,4). Підтримує його і Петро, ​​вказуючи, що покарання злочинців і заохочення доброчинців – призначення уряду (1 Петра 2:14).

Саме для покарання зла, яке увійшло в світ з гріхопадінням, був встановлений Закон: «А ми знаємо, що добрий Закон, коли хто законно вживає його, 9та відає те, що Закон не покладений для праведного, але для беззаконних та для неслухняних, нечестивих і грішників, безбожних та нечистих, для зневажників батька та зневажників матері, для душогубців, 10розпусників, мужоложників, розбійників, неправдомовців, кривоприсяжників, і для всього іншого, що противне здоровій науці» (1 Тимофія 1: 8-10).

Але, як зазначає Соломон, «Що скоро не чиниться присуд за вчинок лихий, тому серце людських синів повне ними, щоб чинити лихе» (Еклезіяста 8:11). А Асаф волає: «Аж доки ви будете несправедливо судити, і доки будете ви підіймати обличчя безбожних? Розсудіте нужденного та сироту, оправдайте убогого та бідаря, 4порятуйте нужденного та бідака, збережіть з руки несправедливих!» (Псалми 82: 2-4). Пророки викривають недбайливе ставлення правителів до своїх обов’язків, які ті повинні виконувати:

  • – без зволікання,
  • – справедливо,
  • – безсторонньо,
  • – надаючи допомогу беззахисним,
  • – приборкував нечестивих.

Більше про владу:

Якщо влада не виконує своїх першорядних обов’язків, вона перестає відповідати своєму призначенню. А невідповідність призначенню і є гріхом. «Умийтесь, очистьте себе! Відкиньте зло ваших учинків із-перед очей Моїх, перестаньте чинити лихе! Навчіться чинити добро, правосуддя жадайте, карайте грабіжника, дайте суд сироті, за вдову заступайтесь! Прийдіть, і будемо правуватися, говорить Господь: коли ваші гріхи будуть як кармазин, стануть білі, мов сніг; якщо будуть червоні, немов багряниця, то стануть мов вовна вони»(Ісая 1: 16-18).

«Біблія і політика. Основи справедливого суспільства»

Приєднатися до нас у Facebook і Twiter

Підтримайте розвиток сайту "Слово про Слово"

Ми хочемо розвиватися і бути для вас ще більш корисними і актуальними. Ми потребуємо вашої допомоги і підтримки.

Бог є скрізь - навіть у новинах. Ось чому ми дивимося кожну новину через призму віри. Ми прагнемо забезпечити якісну незалежну християнську журналістику, якій ви можете довіряти. Але на те, що ми робимо, потрібно багато важкої праці, часу та грошей. Допоможіть нам і надалі бути голосом правди у ЗМІ, підтримуючи Новини.

Купити книгу "Біблія і політика"

Християни є громадянами не тільки Небесного Царства, але й громадянами тієї країни, в якій вони перебувають у земному житті. Тому побудова суспільства, в підвалинах якого були б закладені права і гідність його громадян у відповідності до принципів, що Творець відкриває нам у Своєму слові, є невід’ємною частиною Божого задуму, відкритого в Писанні. Книга Сергія Головіна присвячена правовій апологетиці й буде корисна тим, хто цікавиться питаннями християнського світогляду.

Купити книгу

Попередня публікація

Розподіл влади - Інструкція Творця

Наступна публікація

Свобода громадян і безсилля влади

Не має коментарів

Залиште коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *