Тіло приготував мені

3
Поширень
Pinterest Google+

Відповідно до хронології книги Буття, людина – не перше з творінь, що має високоорганізоване біологічне тіло, і відповідає сучасному поняттю «організм». Риби і птахи були створені в попередній день, а сухопутні істоти в один з нею день, але дещо раніше: «І сказав Бог: Нехай виведе вода плазунів, живі душі, та птахів, які літають над землею по небозводі! І сталося так … І сказав Бог: Нехай виведе земля душу живу — за родом; чотириногих, плазунів і звірів землі — за родом! І сталося так» (Буття 1: 20,24)

Єврейське слово «шарац», перекладене тут як «зробить», буквально означає «товпитися», «роїтися», «кишіти». Тобто дослівно можна було б перевести «так закишить вода», «так закишить земля». Слідуючи Божому слову, вода і земля вивела безліч морських істот за родом їх. У той час як дарвіністи просувають ідею еволюційного древа, згідно з якою всі види живих організмів походять від одного передбачуваного предка, Писання говорить про виникнення цілого «лісу», в якому кожен створений рід – окреме дерево, причому виростає не з одного, а відразу з безлічі коренів-предків.

Створення людини описується зовсім іншим чином. Воно позначено принципово іншим словом «яцар», яке має  значення «надавати вид», «формувати», «ліпити», «ліпити», подібно до того, як це робить гончар або скульптор: І, взявши порох із землі, Бог створив (яцар) людину (адам), і вдихнув у її (адама) обличчя дихання життя, і стала людина душею живою” (Буття 2: 7). У цьому описі необхідно зазначити три принципових моменти:

1) Тіло людини абсолютно однозначно не створюється з живої матерії, яка існувала раніше.  Деякі з бажаючих поєднати теорію еволюції з Біблією стверджують, що «той порох землі» – це бездуховні примати який виник еволюційним шляхом, одного з яких Бог згодом, відловив, обдарував Своїм Духом. Але, оскільки тварини спочатку були створені живими, в цьому випадку людина не «став», а «продовжив бути» б «живою душею». До того ж згодом людині було сказано: «У поті свого чола їстимеш свій хліб, доки не вернешся в землю, з якої ти був узятий, адже ти — земля, — і в землю відійдеш» (Буття 3: 19). Те, що мертве тіло, розкладаючись, розпадається на складові земного праху елементи, – загальновідомо. А ось щоб, вмираючи, людина перетворювалася в живу мавпу, такого спостерігати ще нікому не доводилось.

2) Тіла тварин створюються по слову Божому опосередковано: «Нехай вода», «Нехай видасть земля». «Бо Він сказав, – і сталось, Він звелів, – і стало» (Псалми 32:9). Але над створенням тіла людини Бог трудиться особисто. Настільки важливе завдання Він не «делегує» кому-небудь в Своєму творінні, а Сам ліпить його, подібно художнику.

3) Тіла тварин створюються масово, «згідно родів їхніх». Тіло людини – «індивідуальне пошиття», унікальний зразок, початково створений в єдиному екземплярі.

Таким чином, тіло людини було сформовано Богом буквально з земного праху, індивідуально і безпосередньо: «Створив Він з одного весь людський рід, щоби жив по всій поверхні землі, визначивши заздалегідь окреслені пори та межі їхнього проживання» (Дії 17:26). Результат цього очевидний і однозначно підтверджується даними генетики. Двоє людей з різних кінців землі, які належать до будь-яких рас, народів і місць проживання, ближче один до одного генетично, ніж дві особи з однієї і тієї ж мавпячої зграї. І це не дивно: мавпи були створені відразу у великих кількостях за родом їхнім; у будь-якої з них – безліч предків. Ми ж всі походимо від однієї першої людини.

Нарешті, в черговий раз варто підкреслити, що тіло людини є дивним творінням Божим і саме в собі не містить чогось поганого. Бог – досконалий Творець. Він не створює чогось негідного. Як і все первозданне творіння, тіло підпадає під божественний вердикт: «І поглянув Бог на все те, що створив, — і ось воно дуже добре. І був вечір, і настав ранок — день шостий» (Буття 1:31). Гріховним є лише використання тіла не у відповідності з волею Творця. Порушує її – ворог власного тіла. «Всякий гріх, що його чинить людина, є поза тілом, а блудник грішить проти власного тіла» (1 Коринтян 6: 13,18).

Більше про творіння:

Тіло – невід’ємна частина сутності людини. Сам Бог прийшов у цей світ, втілившись в тілі. Перебуваючи в тілі, Христос говорив учням: “Говорить йому Ісус: Стільки часу Я з вами, і ти не знаєш Мене, Филипе? Хто Мене бачив, той і Отця бачив. Як же ти говориш: Покажи нам Отця?” (Івана 14: 9). У тілі Він воскрес із мертвих, вознісся на небо і перебуває праворуч Отця. У тілі і ми, воскреснувши, «будемо схоплені на хмарах на зустріч Господню на повітрі, і так завсіди будемо з Господом» (1 Солунян 4:17).

Попередня стаття

Президент та члени ВРЦіРО взяли участь в акції Перша хвилина миру

Наступна стаття

В США можуть прийняти дуже небезпечний «Закон про рівність»

Немає коментарів

Напишіть коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *