Домашня » Блог Сергія Головіна » Розподіл влади – Інструкція Творця

Розподіл влади – Інструкція Творця

Біблійні принципи цивільного правління. Частина I

0
Поширень
Pinterest WhatsApp

Захисним механізмом громадянського суспільства служить так звана «система стримувань і противаг», коли судова, законодавча та виконавча гілки влади взаємно незалежні і контролюють одна одну. Що Біблія говорить про розподіл влади?

Принцип 1. Бог – Творець людства

Ніхто не знає виробу (його призначення, будови, допустимих параметрів використання, способів усунення неполадок і т.п.) краще, ніж виробник. І тому коли виникають питання потрібно, в першу чергу, звертатися до наданої виробником інструкції.

Бог – Творець людства. Він – вищий Авторитет в управлінні Своїм творінням. І Він дав нам Біблію, «інструкцію Виробника», яка містить всю інформацію про суспільство і управління ним – призначення, устрій, допустимі параметри використання, способи усунення неполадок і т.п. Більш того, як і будь-яка інструкція виробника, Біблія повідомляє про надані Творцем гарантії (в Біблії вони названі обітницями), а також попереджає: у разі недотримання інструкції, скарги не приймаються.

Бог – вище Джерело всякої влади. Він – Цар над усіма народами землі і їхніми правителями. Біблія стверджує:
«бо не від сходу, і не від заходу, і не від пустині надійде повищення, але судить Бог: того Він понижує, а того повищує» (Псалми 74: 7,8).

«Нехай буде благословенне Боже Ім’я від віку й аж до віку, бо Його мудрість та сила. І Він зміняє часи та пори року, скидає царів і настановляє царів, дає мудрість мудрим, і пізнання розумним… Над людським царством панує Всевишній, і дає його тому, кому хоче» (Даниїла 2:20,21, 4:22).

Ось лише кілька прикладів. «Сказав Господь до Мойсея: Устань рано вранці, і стань перед лицем фараоновим та й скажи йому: Отак сказав Господь, Бог євреїв: … Але Я для того залишив тебе, щоб показати тобі Мою силу, і щоб оповідали про Ймення Моє по всій землі» (Вихід 9: 13,16). Виявляється, навіть влада фараона, який уявляв себе вищим божеством в Єгипті, дана йому від Бога і є частиною Божого плану!

Також Господь через пророка «Так говорить Господь до Свого помазанця Кіра: Я міцно тримаю тебе за правицю, щоб перед обличчям твоїм повалити народи, і з стегон царів розв’яжу пояси, щоб відчинити двері перед тобою, а брами не будуть замикані.» (Ісая 44:28, 45: 1). В даному випадку особливо варто відзначити не тільки те, що пророцтво це було проголошене за 150 років до появи на політичній арені такого правителя, як Кір, цар перський, але і те, що Писання називає тут його помазанцем (по-єврейськи – «машиах» , месія) Господнім. Бог називає язичницького правителя тим же самим поняттям, що і царів Ізраїлю Саула і Давида, а також, в кінцевому рахунку – Христа-Спасителя. Цар поневолювачів виявляється інструментом виконання Божої волі.

Бог – Творець всіх народів. Він же – і Джерело вищого морального закону, первинного по відношенню до будь-яких людських законів. Всупереч обіцянкам лукавого (Буття 3: 5), людина не має права сама визначати, що є добром і злом. Законодавчі системи можуть змінюватися, докладаючи абсолютні моральні принципи до різних культурних і історичних умов. Але самі ці принципи незмінні.

Принцип 2. Кожна людина грішна

Біблія стверджує: «Людське серце найлукавіше над все та невигойне, хто пізнає його?» (Єремія 17: 9). До правителів це відноситься не в меншій мірі, ніж до їх підданих. Іван Хреститель викривав тетрарха «за все зло, яке заподіяв був Ірод» (Від Луки 3:19). Даниїл закликав Навуходоносора: «зламай же свої гріхи справедливістю, а свої провини милістю для вбогих, щоб твій мир був довготривалий» (Данило 4:24). Навіть цар Давид, чоловік по серцю Божому (1 Царств 13:14), впадав в гріхи, і Соломон, наймудріший з правителів, робив «зле в очах Господніх» (1 Царів 11: 6).

“Влада розбещує, а абсолютна влада розбещує абсолютно” Лорд Актон
Наївно припускати, що серце людське може саме змінитися на краще лише від того, що людина займе керівну посаду. Навпаки, той хто отримав владу отримує разом з нею дуже великі спокуси. Незрівнянно множаться у нього і можливості для потурання гріху в порівнянні з тими, хто владою не наділений. Чим більшою владою володіють нечестиві політики, тим більше вершать вони беззаконня, «тому що це в їхніх силах» (Михей 2: 1,). Як казав Лорд Актон (1834-1902), «влада розбещує, а абсолютна влада розбещує абсолютно». Ісус же попереджає: «Хто ж не знав, а вчинив каригідне, буде мало він битий. Тож від кожного, кому дано багато, багато від нього й жадатимуть. А кому багато повірено, від того ще більше жадатимуть.» (Від Луки 12:48).

Тому, щоб наскільки це можливо захистити правителів народу від спокус, а суспільство і його громадян від нічим не обмежених зловживань правителями, влада ніколи не повинна бути повністю зосереджена в руках однієї людини або однієї групи людей. У цьому полягає широко відомий принцип поділу влади. Принцип цей сьогодні визнають навіть ті, хто не має ні найменшого уявлення про його біблійне підґрунтя.

З давніх часів розрізняють існування трьох різних гілок влади. Так, Аристотель у своєму трактаті «Політика» (335-322 рр. До н.е.) пише: «У всякій державі цих складових частин три … Перша – законодавчий орган, який би розглядав справи держави, друга – посади, третя – судові органи» .

Але ще за чотири сотні років до Аристотеля і всієї класичної грецької філософії з її теоріями держави, ведений Духом Божим пророк Ісая вказував не тільки на існування цих трьох складових частин влади, а й на вищий авторитет в кожній з її гілок: «Бо Господь наш суддя, Господь законодавець для нас, Господь то наш цар, і Він нас спасе!» (Ісая 33:22).

Захисним механізмом громадянського суспільства служить так звана «система стримувань і противаг», коли судова, законодавча та виконавча гілки влади взаємно незалежні і контролюють одна одну. Яскравим прикладом такого підходу є втілення цього принципу в державному устрої Швейцарії, де гілки влади розділені не тільки юридично, але й територіально: Федеральний суд знаходиться в Лозанні, а Федеральна рада (уряд) і Федеральні збори (парламент) – в Берні.

Більше про біблійні принципи влади:

У наші дні, коли громадянське суспільство не обмежується масштабами міста/полісу, «горизонтальний» поділ влади доповнюється «вертикальним» розмежуванням повноважень державних і муніципальних органів. Так, наприклад, в Сполучених Штатах Америки армія знаходиться в розпорядженні федеральних (державних) органів влади; національна гвардія підпорядковується уряду штату; спецслужби підзвітні владі округу; поліція (все від того ж слова «поліс», «місто») – міська структура; міліція ж (добровільне об’єднання озброєних громадян) в разі необхідності підтримує правопорядок в своєму районі. Подібний розподіл «стримувань і противаг» виключає формування якої б то не було «вертикалі влади» і використання урядом силових структур проти власного народу.

«Біблія і політика. Основи справедливого суспільства»

Приєднатися до нас у Facebook  Twiter   Instagram

Підтримайте розвиток сайту "Слово про Слово"

Slovoproslovo.info – Газета “Слово про Слово є неприбутковим проєктом і працює коштом пожертв.

 Ми прагнемо забезпечити якісну незалежну християнську журналістику, якій ви можете довіряти. Але на те, що ми робимо, потрібно багато важкої праці, часу та грошей.

 Просимо вас фінансово підтримати розвиток та діяльність цього інформаційного християнського ресурсу.

Купити книгу "Біблія і політика"

Християни є громадянами не тільки Небесного Царства, але й громадянами тієї країни, в якій вони перебувають у земному житті. Тому побудова суспільства, в підвалинах якого були б закладені права і гідність його громадян у відповідності до принципів, що Творець відкриває нам у Своєму слові, є невід’ємною частиною Божого задуму, відкритого в Писанні. Книга Сергія Головіна присвячена правовій апологетиці й буде корисна тим, хто цікавиться питаннями християнського світогляду.

Купити книгу

Попередня Стаття

Вони вдома!

Наступна Стаття

Влада: Під Богом заради народу

Без коментарів

Залиште коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *