Домашня » Топ » Христос Воскрес! Переміни реальні

Христос Воскрес! Переміни реальні

5
Поширень
Pinterest WhatsApp

У книзі Джері Бріджеса «Благодать, що змінює» описана цікава історія про щедрого пана і бідного раба. Пан дуже любив свого вірного раба, і коли помер, то дарував йому звільнення і залишив у спадок величезну на ті часи суму – 50 000 доларів. Рабу видали документи про те, що він вільний, і що на його рахунку в банку лежать кошти. Пройшло декілька місяців, але він коштами не користувався. Директор банку покликав його до себе і знову нагадав, що на його рахунку знаходиться 50 000 доларів. Але колишній раб навіть не розумів, скільки це грошей і запитав його: «Сер, а можна мені взяти звідти 50 центів, щоб купити мішок кукурудзи?…»

Християни в наш час багато в чому можуть бути схожі на того колишнього раба. Бог дарує нам свободу від гріха і перемогу над смертю, а ми можемо продовжувати жити так, ніби нічого не змінилося. Корінь всього – невірство. Така проблема була в церкві в Коринті, яку заснував апостол Павло і написав до неї декілька послань, два з яких записані в Божому Слові в Новому Заповіті. Сьогодні будемо роздумувати над Божим Словом із 1-го послання апостола Павла до церкви в Коринті, щоб знати, що дає нам воскресіння Христа і як нам жити перемогою Христа.
1 Кор. 15:57-58: «А Богові дяка, що Він Господом нашим Ісусом Христом перемогу нам дав. Отож, брати любі мої, будьте міцні, непохитні, збагачуйтесь завжди в Господньому ділі, знаючи, що ваша праця не марнотна у Господі!»

Оскільки в церкві були люди, які не вірили в тілесне воскресіння Христа, то апостол Павло присвятив цьому питанню цілий 15 розділ, де нагадував коринтянам Євангелію Ісуса Христа, вказував їм на небезпеки їхнього невірства і вчив їх як жити вірою у воскреслого Христа.

Найперше і найголовніше, на що звернемо увагу в цьому тексті, то те, що перемога Христа над гріхом і смертю – це дар Божої благодаті. Бог в Своїй доброті і любові вирішив спасти людей, тому Він віддав Свого Сина Ісуса Христа на смерть в покарання за наші гріхи. Христос страждав і помер як злочинець і грішник, але оскільки Він Святий і не вчинив жодного гріха, то Бог воскресив Його з мертвих і дарує прощення і виправдання всім, хто повірить Христу. Це Євангеліє, або найкраща новина для кожної людини: гріхи прощаються, смерть переможена! В цьому тексті бачимо три заповіді, які спонукають до конкретних дій і вказують, що робити віруючим людям, як жити після воскресіння Христа і до Його приходу. Писання каже: зміцнюйтеся, збагачуйтесь і знайте.

Зміцнюйтеся: перемога Христа зміцнює життя (дає силу жити)

Кожен із нас хоче бути міцним і сильним, впевнено стояти на ногах. У старозавітні часи вірили, що таку силу дають гроші, становище в суспільстві, виконання певних правил… Але правда в тому, що наші найкращі досягнення можуть лише на деякий час створити ілюзію сили і міцності й не можуть дати прощення гріхів і перемоги над смертю. Лише віра в перемогу Христа так зміцнює життя, що людина стає здатною протистояти гріху і за будь-яких обставин жити так, як вчить Христос.

В часи апостола Павла місто Коринт мало недобру славу, його жителі вели аморальний і розпусний спосіб життя навіть для тогочасних звичаїв. Ті, хто увірував у Христа, силою Божою змінились і почали жити новим життям. Але щоб протистояти зовнішньому впливу і своїм старим звичкам і бажанням, їм постійно потрібно було зміцнюватися вірою у воскресіння Христа. Коли вони забували про це, покладалися на щось інше, в їхнє життя знову поверталися ті самі гріхи.

Вже в той час, коли ще було багато живих свідків воскресіння Христа, в Коринтській церкві були люди, які не вірили у воскресіння, вважали це не суттєвим. 1 Кор. 15:12: «Коли ж про Христа проповідується, що воскрес Він із мертвих, як же дехто між вами говорять, що немає воскресення мертвих?» Боже Слово вчить нас, що це дуже серйозно. Якщо не вірити у воскресіння Христа, тоді все наше життя дочасне і даремне і в нас немає майбутнього.

Якщо я не вірю у воскресіння, то дуже легко можна прийти до висновку, що головне жити лише для себе, в своє задоволення, бо все одно завтра помремо. Який сенс боротися з гріхом, щось змінювати, відстоювати якісь моральні цінності? В 32-34 текстах Павло вчить коринтян, що це неправильне і небезпечне уявлення про життя: «Коли я зо звірами боровся в Ефесі, яка мені по-людському користь, коли мертві не воскресають? Будем їсти та пити, бо ми взавтра вмрем!… Не дайте себе звести, товариство лихе псує добрі звичаї! Протверезіться правдиво, та й не грішіть, бо деякі Бога не знають, говорю вам на сором!»

Запитання до кожного з нас: що насправді зміцнює наше життя? Що робить нас міцними і непохитними? Здоров’я, гроші, статус, сім’я, діти, впевненість у власній праведності: я не грішу, хороший християнин, намагаюсь все робити правильно… Якщо так, то це ідолопоклонство, ми хочемо зміцнити себе тим, що насправді не дає сили, і живемо так, ніби є лише сьогодні й зараз, а потім смерть і все, тому потрібно швидше пожити для себе.

При розкопках міста Помпеї, що було знищене виверженням вулкану Везувій, знайшли рештки жінки, яка загинула, міцно притиснувши до себе шкатулку з золотими прикрасами. Очевидно, вона дуже дорожила тими речами і намагалася в останню мить зміцнитися тим, що було для неї найціннішим. Дух Святий через Боже Слово направляє нас до єдиного джерела життя і сили – до воскреслого Христа, у 57-58: «А Богові дяка, що Він Господом нашим Ісусом Христом перемогу нам дав. Отож, брати любі мої, будьте міцні, непохитні…» Тому перша істина з цього тексту – перемога Христа зміцнює наше життя.

Збагачуйтеся: перемога Христа примножує життя

Друга заповідь – збагачуйтеся: «…збагачуйтесь завжди в Господньому ділі…» Як бачимо, це не збагачення заради накопичення грошей чи будь-яких цінностей, це не Євангелія процвітання, яка є досить популярним лжевченням у сучасному християнстві. Біблія такому не вчить. Це збагачення для Бога, про яке вчив Ісус, Мт. 6:19-20: «Не складайте скарбів собі на землі, де нищить їх міль та іржа, і де злодії підкопуються й викрадають. Складайте ж собі скарби на небі…» Павло мотивує коринтян збагачуватись у Господньому ділі – примножувати працю для Христа.

Що таке Господнє діло? Біблія вчить, що все наше життя має бути життям, посвяченим Богу, тобто Господнім ділом. Все наше життя, абсолютно всі сфери мають бути підпорядковані Христу і сприяти тому, щоб розповсюджувати Його перемогу, Його воскресіння. В наш час люди витрачають дуже багато зусиль, щоб примножувати власний комфорт, мати певні речі, гарно виглядати. В самих цих речах немає нічого поганого, але коли живемо лише заради цього – то Христос каже, що це проблема, так живуть невіруючі люди, погани, які не знають Бога і не покладаються на Його доброту в своєму житті, Мт. 6:33: «Шукайте ж найперш Царства Божого й правди Його, а все це вам додасться».

Бог через Писання вчить нас, що в нас велика відповідальність, бо Божий Син віддав Своє життя, щоб ми могли жити згідно Його волі, якщо цим нехтуємо, то таким чином беремо благодать Христа надаремно, 2 Кор. 6:1: «А ми, як співробітники, благаємо, щоб ви Божої благодаті не брали надармо». Якщо наше життя не сприяє тому, щоб розповсюджувати Євангеліє в будь-який спосіб, то – це всього лиш збагачення для себе, а не для Господнього діла. Подивіться на своє життя, будьте відвертими: навколо кого і заради чого воно витрачається? Чи підпорядковане все служінню Христу? Якщо так, то перемога Христа буде примножувати наше життя.

Знайте: перемога Христа нагороджує життя

В завершенні 58-го тексту Бог через Писання спонукає нас знати про нагороду. «…Знаючи, що ваша праця не марнотна у Господі!» можна перефразувати ширше: «Знайте, що ваша праця по вірі для Бога не буде даремною». Яку винагороду обіцяє Христос? Це нагорода, яка буде мати вічні наслідки – воскресіння в новому тілі і вічне життя з Богом у новому світі. Воскресіння Христа є прикладом того, що станеться не лише з людьми, які повірять Йому, але і з усім творінням. Тому все творіння чекає на другий прихід Христа і воскресіння. Переміни справді будуть реальними й глобальними. Або Переміни справді будуть реальні й глобальні.

Рим. 8:18,23: «Бо я думаю, що страждання теперішнього часу нічого не варті супроти тієї слави, що має з’явитися в нас. … Бо знаємо, що все створіння разом зідхає й разом мучиться аж досі. … Й ми самі, маючи зачаток Духа, і ми самі в собі зідхаємо, очікуючи синівства, відкуплення нашого тіла». З 35 по 54 текст 15 розділу апостол Павло пояснює коринтянам дуже важливу істину: вони також воскреснуть і будуть мати нові тіла, які вже не будуть вражені гріхом і тлінням, вони не будуть хворіти, старіти і помирати, це будуть нові прославлені тіла, подібні до тіла Христа.

Він пояснює це на прикладі насіння, яке сіється в землю і ніби помирає, але з нього виростає новий плід і відбувається це Божою силою, 1 Кор. 15:42-44: «Так само й воскресення мертвих: сіється в тління, в нетління встає, сіється в неславу, у славі встає, сіється в немочі, у силі встає, сіється тіло звичайне, встає тіло духовне». У цьому тексті сказано про звичайне і духовне тіло. В даному випадку це не є протиставлення фізичного і духовного, як дехто вважає. Тут іде порівняння фізичного, враженого гріхом тіла, і нового тіла, яке після воскресіння буде повністю під впливом Духа Святого, і називається духовним. Всі ми народжуємося в звичайних тілах, вражених гріхом і через те хворіємо, старіємо і помираємо, як покарання за гріх. Але для тих, хто вірить Христу, Бог дає прощення гріхів й обіцяє воскресіння, і це воскресіння – в новому тілі, подібному до тіла Христа, яке вже не підлягає тлінню і смерті. Павло називає його духовним.

Духовне тіло не означає, що тіло перетвориться на дух, ніби це вже не матеріальне тіло. Це буде матеріальне тіло, але без гріха, з новими якостями, не схильне до тління і смерті. Наприклад, я можу запитати: «У вас будинок опалюється газом чи твердим паливом?» Яка енергія використовується для підтримання життя в будинку? Павло в роздумах про звичайне і духовне тіло показує, що звичайне тіло підтримується звичайною душевною силою людини, яка не в силі протистояти тлінню і смерті, а майбутнє тіло після воскресіння буде наповнене силою Духа Божого і не буде піддане тлінню і смерті.

Більше про воскресіння і перемога Христа:

Якщо ви ще не вірите, то сьогодні день спасіння, Христос воскрес із мертвих, щоб простити вам всі гріхи і дарувати перемогу над смертю, воскресіння з мертвих і вічне життя. Зверніться до Нього в молитві про прощення й спасіння і прийміть у дар від Бога вічне життя. Христос воскрес, тому є сенс народжувати багато дітей, а не шкодувати себе, щоб пожити для себе, є сенс виховувати дітей в страху Божому і боротися за них, щоб вони виростали вірними Христу. Христос воскрес, тому є сенс старанно вчитися в школі чи університеті, не лише для того, щоби бути висококласним професіоналом із високими статками, але щоб далі служити Христу в Україні, а не втікати за кордон тільки через те, що там легше жити. Христос воскрес, тому є сенс служити людям, які нічого не можуть дати нам взамін чи якось віддячити, є сенс допомагати тим, в кого нема того, що є у нас. Бог дарує нам безцінний дар із вічними наслідками – перемогу Христа над гріхом і смертю! Тому живімо так, щоби всім було зрозуміло, що Христос воістину воскрес і Ним я живу, зміцнююсь і примножую працю для Нього, саме тому моє життя і праця не марнотна в Господі!

Сергій Волощук


Попередня Стаття

Шрі-Ланка оплакує загиблих християн та потребує молитв та підтримки

Наступна Стаття

Рада Церков засудила терор проти християн на Шрі-Ланці та в Нігерії

Без коментарів

Залиште коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *