Гріх і образ Божий

4
Поширень
Pinterest Google+

Біблія передбачає передачу образу Божого грішною людиною, але, тим не менше, залишає питання ступеню цієї передачі відкритим: “Оце книга походження людей: того дня, коли створив Бог Адама, за образом Божим створив його — чоловіком і жінкою створив їх — і поблагословив їх. І того дня, коли створив їх, дав [йому] ім’я Адам. Адам прожив двісті тридцять років і породив [сина] за своєю подобою і за своїм образом, — і дав йому ім’я: Сит”(Буття 5: 1-3). Паралель тут очевидна: створив – за подобою Божою – нарік їм ім’я / народив – за подобою своєю – нарік йому ім’я.

Цінність людського життя і людської особистості навіть після гріхопадіння визначається саме тим, що людина – образ Божий: «Хто проливатиме людську кров, — його кров проллється за неї, бо за образом Божим створив Я людину» (Буття 9: 6). «А язика ніхто з людей не може приборкати; він — зло невгамовне, повний смертоносної отрути. Ним благословляємо Господа й Отця і ним проклинаємо людей, які створені за Божою подобою» (Яків 3: 8,9). « Чоловік, будучи образом і славою Бога, не повинен покривати голову, а жінка є славою чоловіка» (1 Кор. 11: 7).

Проте, «всі згрішили, і позбавлені слави Божої» (Римлян 3:23). Так, в якійсь мірі ми зберігаємо образ Божий, але не у всій повноті. Писання не дає достатніх підстав, щоб судити, наскільки образ Божий зберігається, і в який втрачений в результаті гріхопадіння. Достовірно розкрити зміст поняття образу Божого може тільки Його одкровення в особистості Ісуса Христа, “Він є образ Бога невидимого» (2 Коринтян 4: 4; Колосян 1:15).

Образ – це зриме уявлення прообразу. «Бога ніхто ніколи не бачив, та Єдинородний Бог, Який у лоні Отця, — Він явив Його»(Від Івана 1:18). Тільки пізнаючи Христа, ми можемо пізнавати суть образу Божого у всій повноті. Саме про це співається в стародавньому гімні ранньої церкви – віршованому тексті, який Павло цитує в одному зі своїх послань: «Безперечно, що таємниця благочестя велика: Той, Хто з’явився в тілі, оправдався в Дусі, показався ангелам, був проповідуваний між народами, в Нього повірили у світі, Він вознісся у славі» (1 Тимофія 3:16).

До втілення Бога у Христі найбільш повним образом Бога в світі був рід Авраама. Творець, «Багато разів і багатьма способами колись через пророків говорив Бог до [наших] батьків» (Євреїв 1: 1), був присутній і діяв у творінні через Свій обраний народ. Останнім же часом (1 Ів. 2:18), тобто в період між Першим і Другим пришестям Христа, образом Божим на землі (Його зримою присутністю) в найбільшій мірі служить рід Христовий – «Церква Бога Живого, стовп і утвердження істини »(1 Тимофія 3:15).

Більше про образ Божий:

Церква – посольство Боже, повноважне представництво Творця в творінні. В особі Церкви і людина, і все людство переживає Божу присутність:
– Його істину (в слові, що поширюється Церквою)
– Його праведність (в справах, що творяться Церквою)
– Його любов (у відносинах, що формуються як в самій Церкві, так і з зовнішнім світом).

Придбати книгу: За образом і подобою

По образу і подобіЦя книга являє собою нарис біблійної антропології в світлі християнської апологетики. Розглядаючи в світлі Святого Письма питання, пов’язані з походженням, сутністю і призначенням людини, автор критично оцінює різні підходи, виділяє сильні і слабкі з його боку, допомагає читачеві розібратися – хто ми такі, чому ми існуємо, наскільки ми в змозі виконувати своє призначення, і що ми для цього повинні робити. Книга адресована широкому колу читачів.

Купити книгу

Попередня стаття

Жаб'ячий метаморфоз - кричуще свідоцтво дизайну

Наступна стаття

У лютому у Франції відбулося не менше 10 випадків вандалізму в храмах

Немає коментарів

Напишіть коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *